Byliv

Originalt familiedrama

Spennende detektivhistorie full av liv, humor og tristesse.

 • Ingunn Økland
  Kommentator og hovedanmelder

Vår vurdering:

5 av 6

Du er så brutal, sier faren til datteren, den canadiske regissøren og skuespilleren Sarah Polley. De gjør opptak til en dokumentarfilm om hans kone og hennes mor, Dianna Polley. Den avdøde kvinnen har etterlatt seg en gåte som datteren bestemmer seg for å løse.

Du får innsyn

Etter de to sterke spillefilmene Away From Her og Take This Waltz , går Polley (34) altså løs på sin egen familiehistorie.

Stories We Tell har imidlertid lite til felles med populære TV-program der poenget er å gjenopprette biologiske relasjoner. Den ligner minimalt på slike familieoppgjør som samtidslitteraturen er så rik på. Snarere er Stories We Tell et åpent eksperiment der Polley inviterer tilskueren helt inn i klipperommet. Hun gir faren, Michael Polley, den bærende fortellerstemmen, men presser ham samtidig til å snakke om ømfintlige erfaringer.

Detektivhistorie

Stories We Tell er en fascinerende detektivhistorie full av liv, humor og tristesse.

Filmen veksler mellom intervjuer i nåtid og gamle Super 8-opptak der den avdøde moren Diana alltid fremstår som litt av et kraftsentrum. I tillegg har Polley laget rekonstruksjoner av situasjoner og samtaler som umulig kunne ha blitt filmet i øyeblikket. Disse sekvensene har en så realistisk stil at man trekkes rett inn i illusjonen.

Slik sett forsvinner grensene mellom iscenesettelse og virkelighet, noe som er helt i tråd med Polleys uttalte metode i denne filmen. Hun søker ingen endelig "sannhet" om familien. Hun lar intervjuobjektene motsi hverandre, imøtegå hennes prosjekt og klage over rollen de er tildelt. Store deler av familien er involvert i filmindustrien på en eller annen måte. Dermed kan de fortløpende kommentere prosjektet med både vidd og innsikt, med den fine effekten at elementer fra en typisk bakomfilm blir inkludert i selve filmen.

Originalt

Det er fristende å fortelle hvilken gåte Sarah Polley helt konkret forsøker å løse. Den er temmelig pikant og særdeles interessant. Flere canadiske journalister har lenge kjent til innholdet i familiehistorien og ønsket å skrive om den, men avsto i påvente av Polleys egen versjon. Opplevelsen blir større og sterkere om man går til denne filmen uten for mye informasjon. Men jeg kan røpe at Stories We Tell gir et originalt perspektiv på det evige spørsmålet om biologiens betydning i familieforhold. Gradvis vokser den også til en av de vakreste kjærlighetserklæringer jeg har sett en datter gi sin egen far.


Her finner du påskens filmprèmierer:

 1. Les også

  «Stavanger-bølgen er tilbake i norsk film»

 2. Les også

  Originalt familiedrama

 3. Les også

  «Et formidabelt comeback»

 4. Les også

  Skremmende aktuelt om gisseldrama

 5. Les også

  Lett irriterende og litt trivelig komedie

 6. Les også

  Syng, søster, syng

 7. Les også

  Engstelig regidebut fra Dustin Hoffman

 8. Les også

  Briljant og blekt om hverandre

 9. Les også

  Et underholdende animasjonseventyr

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Da faren slapp ut av fengsel, møtte hun ham med et kamera og et dokumentarfilmprosjekt

 2. KULTUR

  Denne filmen sier mye om hva det vil si å være en familie, på godt og vondt

 3. BYLIV

  10 tips for helgen 19.–21. mai

 4. KULTUR

  Hvordan blir vi påvirket av terrortrusler?

 5. A-MAGASINET

  Sex og skilsmisse

 6. KULTUR

  Filmanmeldelse: En kjærlig hyllest til en tid da grøssene var mer uskyldige