Byliv

Kan noen gi meg et glass nøkkelhullsmerket arsenikk?

Helseministeren tror at folk blir sunne hvis maten er billig nok. Men så enkelt er det ikke.

afp000754141-2l3vpH7Eq4.jpg

  • Joacim Lund
    kommentator

— Lave priser øker forbruket av sunne varer, sa helseminister Bent Høie til Aftenposten denne uken. Ved første ørekast høres det logisk ut. Hvis den sunne maten er dyr, vil den bli mer tilgjengelig for alle når den blir billigere.

Men så enkelt er det ikke.

Det Høie snakket om, var lavpriskjedenes pågående priskrig på nøkkelhullsmerkede produkter. Disse produktene er litt sunnere enn konkurrentene i samme kategori. Allerede der er det lett å bli forvirret.

Pizza Grandiosa har nøkkelhullsmerket. Er det sunn mat?

Selvsagt ikke. Den er bare litt mindre redselsfull enn mye annet der ute. Får du tilbud om et glass nøkkelhullsmerket arsenikk, er det sunneste for deg å takke høflig nei.

Neste spørsmål: Er forbrukerne tjent med en priskrig på nøkkelhullsproduktene?

Nei. Absolutt ikke. Nøkkelhullskrigen flombelyser elefanten i rommet, det store problemet for folkehelsen, det helseministeren burde vært opptatt av å unngå: Billig mat.

Det er nemlig ikke Kiwi-ledelsen som blør når prisene kuttes. Det er matprodusentene og folkehelsen. Bare se på hva som skjer nå. Mange av matprodusentene gidder ikke være med på ordningen lenger, men Kiwi-ledelsen er så ivrige etter å kutte at de vil tvinge matprodusentene til å være med på ordningen, og helseministeren heier fra sidelinjen. Et nokså uvirkelig skue.

Salt, sukker og fett er verdens billigste ingredienser. Godt er det også. Skal vi unngå disse ingrediensene (og en epidemi av kostholdsrelaterte sykdommer), koster det mer å produsere maten.

Eller for å si det litt enkelt: Kjedenes priskrig er årsaken til at vi trenger en nøkkelhullsmerking.

Men la nå ikke det ødelegge stemningen! La oss heve våre arsenikkglass og skåle – for billig mat, hjerte- og karsykdommer og helseministeren.

Hurra! Hurra! Hurra!

  1. Les også

    Søndag er det 2-årsbursdag i Mathallen. Er den ikke blitt stor?

  2. Les også

    Glem magefølelse og omtrentligheter. Kjøkkenet er i ferd med å bli et laboratorium.

  3. Les også

    «Nå får du tak i en av verdens fremste delikatesser i Oslo gratis»

Relevante artikler

  1. ØKONOMI

    Priskrig på smågodt slår ihjel Kiwis sunnhetskampanje, mener ekspert

  2. SPREK

    Slik skal matvaregiganten sørge for at du velger frukt foran godteri til påske

  3. SPREK

    Helseministeren om smågodtpriser: - I påsken skal folk få kose seg

  4. ØKONOMI

    Hvor ble det av nøkkelhullsvarene da Rimi og Ica forsvant?

  5. SPREK

    Smågodtkriger kan føre til varig vektøkning, mener professor. Nå lover Coop aldri mer å starte priskrig på smågodt.

  6. ØKONOMI

    Butikkene har to knep for å få deg til å betale for priskrigen på julemat