Byliv

Dette mener utenlandsk presse om Ekebergparken

Det er ikke flust av utenlandsk omtale.

Omlag 40 journalister fra utlandet var akkreditert til pressekonferansen før åpningen av Ekebergparken, men ikke alle har skrevet hjem - foreløpig. Foto: Faksimilie

  • Olav Eggesvik
    Olav Eggesvik
    Journalist

Den danske avisen var tilstede da Christian Ringnes presenterte parken for norsk og utenlandsk presse før åpningen. Omlag 40 journalister var påmeldt, ifølge VisitOslo.

Les også

Bli med på skulptur

Men det er ikke flust av omtaler av parken på nettet. Her er noen av de Osloby har funnet.« Omdiskuteret skulpturpark lover godt for fremtiden », skriver danske Politiken.

Da trakk han blant annet frem en artikkel i Dagbladet, hvor en psykiater advarer mot skulpturparken, noe avisen omtalte i en egen sak.

Men kontroversen til tross, « Oslo har fået en moderne skulpturpark, der levner naturen masser af pladskonkluderer avisens kulturredaktør.

Dårlig plassering

Britiske The Guardian har også fått med seg kontroversen, men mener kritikerne kan måtte snu nå som parken har åpnet. De skriver også at « Oslos befolkning er heldige som har fått disse verkene så nærme sentrum

Parken får allikevel noe kritikk for plasseringen av enkelte verker, deriblant Lynn Chadwicks Ace of Diamonds III , som ville gjort seg bedre på en bakketopp, i stedet for et sted i skogen omgitt av trær.

Opptatt av kontroversen

Svenske Dagens nyheter fokuserer mer på kontroversen i forbindelse med planleggingen av parken:

Les også

- Vi regner med at det vil gå 500 kondomer i uken

« Den kortväxte, silvergrå affärsmannen i rosa skjorta och blå scarf uppträdde som en segerherre, trots att aktivister mött upp med protestskrivelser, träd fått skydd av färgstarka gerillastickningar och en saneringsfirma ryckt ut för att tvätta bort taggar som klottrats på skulpturer och lyktstolpar ,» skriver avisen.Parken er også nevnt i The New York Times kulturblogg, som blant annet omtaler Oslo som by for samtidskunst, er noe som kan komme overraskende på enkelte.

Det har vært vanskelig å finne flere omtaler av parken i forbindelse med åpningen. Et slovensk medium omtaler parken, det gjør også nettportalen Terra, som bruker en melding fra det spanske nyhetsbyrået EFE. Den amerikanske avisen Miami Herald (!) har en kort omtale av at parken åpner.

Fornøyd med omtalen

Administrerende direktør Ina Johannesen i C. Ludens Ringnes stiftelse er fornøyd med omtalen, som hun betegner som gledelig.

— Det var omlag 40 påmeldte utenlandske journalister til pressekonferanse før åpningen. Er dere fornøyd med den omtalen dere har fått?

— Jeg synes vi har fått mye fin omtale. Slik jeg forstår det er det ikke alle medier som publiserer med en gang, sier Johannesen. Hun legger til at det har vært mye å gjøre i uken som har gått siden parken åpnet, og at hun derfor ikke har fått satt seg inn i alt som er skrevet.

På pressekonferansen dagen før åpningen trakk Ringnes selv frem noe av kontroversen som har vært. Det gjorde også lederen av Folkeaksjonen for bevaring av Ekebergskogen, Marianne Sunde, som også fikk noe oppmerksomhet fra enkelte utenlandske journalister etter pressekonferansen.

- Mange er opptatt av kontroversen som har vært rundt prosjektet. Hvordan ser dere på det?

- At de plukker opp kontroversen er helt uproblematisk. Det er naturlig at man interesserer seg for det når man ser på det som har vært et samarbeid mellom det offentlige og private, gjennom en mangeårig prosess.

— Noen artikler går mest på parken som helhet, andre mer konkret på kunsten, slik vil det alltid være. Dybdeartikler som tar for seg enkeltstående kunstverk kan forhåpentligvis komme til på et senere tidspunkt, sier Johannesen.