Byliv

The Weeknd: Tro på hypen

Verdens for øyeblikket heteste artist leverer varene i sitt rette element.

 • Eivind August Westad Stuen

Vår vurdering:

5 av 6

The Weeknd Atle Richter Schie/ Universal Music

The Weeknd Atle Richter Schie/ Universal Music

The Weeknd er et navn det er vanskelig å unngå for tiden. I det minste hvis du vanker rundt i bloggsfæren eller følger aktivt med på mainstream underholdningsnytt.

Prisutdelinger, soundtrackarbeid, og store mengder hype. Abel Tesfaye har jobbet seg opp fra undergrunnen og inn i popsuksessens klamme grep. Det later dog til å passe inn i hans særegne romantisering av et tomt stjerneliv – en selvutnevnt badboy, grensesprengende og livsvei. Med andre ord: han håndterer statusen godt.

Dette mente anmelderen vår om The Wekends nyeste album:

Les også

Noe av materialet blir for likt og intetsigende, men når Weeknd virkelig leverer, er det verdt det

Entrer scenen til øredøvende jubel

Vulkan Arena, med sin relativt lille scene, er tettpakket og svett. Et velegnet sted for Weeknds musikk. Når Tesfaye entrer lokalet, blir han møtt av øredøvende jubel, og etter en liten intro setter han i gang med låten «Losers» fra den ferske utgivelsen Beauty Behind the Madness.

Han fokuserer hovedsakelig på materiale fra denne skiva, med innslag fra gjennombruddet Trilogy. Et av disse innslagene kommer tidlig i settet, nemlig monsterlåten «House of balloons/Glass table girls», som blir et av konsertens store høydepunkt – Tesfaye er energisk i sin fremførelse, og har ingen problem med å fange publikum i sitt idiosynkratiske tekstunivers.

Enkeltlinjer kores av gaulende tilskuere, mens backingbandet, bestående av gitar, bass/synth og trommer, holder koken oppe i de minimalistiske arrangementene.

Trykker på de riktige knappene

Stemningen er god, og Tesfaye trykker på de riktige knappene. Mellom slagene tar han seg tid til å komme med noen kortfattede kommentarer, som gjengangeren om hvor fett det er å være her i kveld og hvor pene norske jenter er. Han har et godt scenenærvær, en fantastisk stemme, og understreker tekstlinjer ved å veive rytmisk med mikrofonstativet.

På «The hills», som kommer mot slutten av konserten, avbryter han raskt fremføringen for å skape mer liv i det allerede energiske publikumet – vi må få hendene i været og virkelig være med på låten. Det er i utgangspunktet ikke en av hans sterkeste komposisjoner, men live gir han den nok dynamikk til at den blir en favoritt blant den vuggende fansen.

Får Vulkan til å danse

Den andre halvdelen av settet flyter godt. Messende, basstunge «Often» blir møtt av tendenser til allsang og gis en mer rocka dimensjon av musikerne. Hiten «Can't feel my face» løfter Vulkans tak i været, mens publikums rolige nikking transformeres til hoppende dans.

Det rytmiske brekket gjør seg svært godt live. Lyden i lokalet er i det hele tatt overraskende god og veldefinert, med tung bass, harde trommer og svevende detaljer fra gitar og synth – Fifty Shades-låten «Earned it» dedikeres sjarmerende til Weeknds lydmann, som åpenbart gjør en god jobb.

Den følges av en mer energisk versjon av «Tell your friends», hvor overgangen mellom vers og refreng føles langt mer forløsende enn på studioversjonen. Ikke minst får vi en stemningsfull utgave av «Prisoner», som kuttes etter første refreng, før Lana Del Reys vers.

Lever opp til hypen

Der andre artister ofte velger å klone hva de gjør i studio, øker Weeknd tempoet og energien live. Tesfaye fremstår naturlig, men autoritær, og trives tydelig godt på scenen. Han har både talentet og personligheten. Dette er en av høstens store snakkiskonserter blant den selvutnevnt hippe delen av Oslos befolkning, og fyren klarer sannelig å leve opp til hypen.

Skal du være inne i kveld og trenger tips til nye TV-serier. Her er 10 serier du bør få med deg:

 1. Les også

  Intim Bob Dylan i storslag

 2. Les også

  Janet Jackson: Popens overflødighetshorn

 3. Les også

  Eagles of Death Metal: Rockhistoriske ravner på nytt plyndringstokt

 4. Les også

  Avicii: Skreddersydd festmusikk

Les mer om

 1. Elektro

Relevante artikler

 1. KULTUR

  «Timberlake holder på publikum med energisk sjarm, men det er en strek i regningen at konserten forsvinner i grumsete lyd»

 2. KULTUR

  Sigrids stemme fikk et skravlete Øya-publikum til å lytte

 3. KULTUR

  Vår anmelder var på Bylarm i går, og fikk en perfekt avslutning på kvelden

 4. KULTUR

  Aurora på Roskilde: Knall fremføring, men lyden ødela

 5. KULTUR

  Konsertanmeldelse av Sigrid på OverOslo: «Det er bare å glede seg til resten av karrièren»

 6. KULTUR

  Unge lovende fra torsdagens Bylarm