Byliv

Her kan barna møte sine bokfavoritter!

I dag er det duket for den første rene barnebokfestivalen i Oslo, og alle arrangementer er gratis.

Jørn Lier Horst skriver skumle krimbøker og stiller opp på flere arrangementer. Foto: Jesper Mager

 • Hilde Bjørhovde
  Hilde Bjørhovde
  Journalist

Tegneshow og skrivekurs, høytlesning og barneshow, pluss massevis av forfattermøter er blant aktivitetene under barnebokfestivalen som åpner torsdag.

Festivalen går over tre dager og gir barn og unge rik anledning til å møte sine favorittforfattere. Over 1500 skoleelever er invitert, og det blir program for barn i alle aldere, fra ett år til 20, ivrer leder i styringsgruppen, Ellen Hognes i Cappelen Damm.

Over hundre forfattere

Hun forteller at målet med festivalen er å vise spennet i norsk barne— og ungdomslitteratur gjennom 61 arrangementer med over 100 barne- og ungdomsbokforfattere fra hele Norge.

Tegneren Gry Moursund har illustrert Bukkene Bruse på badeland og kommer til festivalen. Foto: CappelenDamm

— Den norske barne- og ungdomslitteraturen lever i beste velgående, men det er færre arenaer å vise frem de nye bøkene på, og det er noe av grunnen til at festivalen er kommet i gang. Vi er ildsjeler og forlagsansatte som ønsker åskape en arena for den nye norske litteraturen for barn og ungdom, sier Hognes.

- Hva kjennetegner denne litteraturen?

– Barne- og ungdomslitteraturen er mangfoldig og veldig variert. Med dette programmet klarer vi å vise spennet, sier Hognes.

Torsdag og fredag er det dagtidsprogram på de fleste arenaene og opplegg for barnehager og elever fra 1. klasse til 3. videregående. Lørdag er den store familiedagen. Alle arrangementer er åpne for alle.

Ildsjeler i bokbransjen står bak

Festivalen foregår i lokalene til Aschehoug, Cappelen Damm, Gyldendal, NBU, Grafill og Filmens hus, og arrangørene av barnebokfestivalen er ildsjeler i forlagsbransjen som brenner for barne- og ungdomslitteraturen. Så å si alle forlag som utgir barnelitteratur er med.

– Dette er dugnadsarbeid, og 17 forlag er i sving, sier Hognes.

Hele gullrekken av barne- og ungdomsbokforfattere stiller opp. Blant kjente navn er Ingunn Aamodt, Jørn Lier Horst, Tom Egeland, Hilde Hagerup, Arne Svingen, Helene Uri, Heidi Linde, Bjørn Sortland og Gry Moursund.

Festivalen omfatter alt fra debatter til trollkurs og aktivitetsverksteder, der man må melde seg på for å være med.

Interesserte kan gå på paneldebatt torsdag kl. 16 i Halvbroren med tema Gutter som lesere. Fredag samme sted kl. 17 går debatten Skvises barnelitteraturen av kommersialiseringen i bokbransjen.

Barn ingen adgang-gjengen fra NRK Super kommer på festivalen lørdag.

Alexander Rybak debuterer som barnebokforfatter

Det gjør også Alexander Rybak, som debuterer med sin første barnebok Trolle og den magiske fela og stiller opp i barneshowet lørdag, der publikum også møter Bård Tufte Johansen og Linn Skåber.

 • Nærkontakt blir det også med barnebokfigurer som Ludde, Tambar og Karsten og Petra.
 • Under posten Fakta og eksperimenter for barn i NBUs lokaler i Rådhusgaten forteller Marion Ravn hvordan man kan bli popstjerne
 • De litt større barna kan høre forfatterne Vera Micaelsen, A. Audhild Solberg, Heidi Linde og Vera Voss diskutere Tøffe jenter eller bitcher? Hvem er hvem lørdag kl. 12 i Hamsunsalen.
 • For de aller minste er fortellerstunden på Aschehoug lørdag et fint lavterskeltilbud. Der er det ny programpost hver halve time med puter på gulvet.
 1. Les også

  10 tips til helgen

 2. Les også

  Linn Skåber: Jeg hater ingen. Det får man rynker av, og det gidder jeg ikke

Relevante artikler

 1. BYLIV

  Den første rene barnebokfestivalen i Oslo er i gang

 2. BYLIV

  Barnebokfestivalen arrangeres for andre gang i helgen

 3. KULTUR

  Svært få hovedpersoner med minoritetsbakgrunn i norske barnebøker

 4. KULTUR

  Forlagene klarer ikke lage én felles strømmetjeneste for lydbøker

 5. KULTUR

  Åsne Seierstad nominert til årets Bragepris.

 6. ØKONOMI

  Stordalens nye forlagssjef ser forbi de store norske forlagene: – Våre største konkurrenter er Netflix og Fortnite