Byliv

Slik blir Øyafestivalen på Tøyen

Planleggingen av neste års festival er allerede godt i gang. Du kan være med å bestemme.

 • Olav Eggesvik
  Journalist

Etter litt betenkningstid og mangemeninger ble det klart at Øyafestivalen skal flytte til Tøyen fra 2014.

Det er ingen liten operasjon å flytte 15.000 mennesker, alle scenene, infrastrukturen og fasilitetene som trengs fra Middelalderparken til Tøyen.

Les også

Pakk regnponcho og gummistøvler

– Det er som å lage en liten by, sier Roar Smelhus i Hjellnes Consult, der han sitter med en liten modell av Tøyenparken foran seg. Det nye området lar festivalen tenke nytt rundt problemer de har fått tilbakemelding på tidligere, som sitteplasser, køer og sanitærforhold.Firmaet er leid inn av Øyafestivalen for å forberede den store flytteoperasjonen. Det er mye som skal på plass. Hvor skal toalettene plasseres? Hvordan blir akustikken hvis scenen plasseres akkurat der? Og hvordan blir området dersom det regner?

LES OGSÅ:

Scenelogistikk

Fortsatt er mye uavklart, men Øya i Tøyenparken begynner så smått å ta form. Hjellnes Consult har kommet med et forslag til hvordan Tøyen-Øya kan bli seende ut:

Dersom du står med ryggen til Munch-museet, vil hovedscenen bli plassert til høyre i Tøyen-parken, like nedenfor kunstgressbanen. Foran den vil gress-skråningen fungere som et amfi.

Den nest største scenen vil trolig ligge lengst til venstre, like under Bellevue gård barnehage. I midten vil det trolig komme en mindre scene. I tillegg kan det bli aktuelt å utvide området med en scene på kunstgressbanen, men dette er ennå ikke avgjort.

På andre siden av Finnmarks-gaten vil det trolig komme et telt med scene, der sirkusteltene blir slått opp i dag.

Stenger Finnmarkgata

Den trafikkerte Finnmarkgata går tvers gjennom festivalområdet. Det var en av grunnene til at man var skeptisk til Tøyen, sier Smelhus. Men kommunen sa ja til å stenge veien mens festivalen pågår.

Les også

Her skal Øya ligge i 2014

– Nå er det mer detaljer som gjenstår. At veien blir stengt løste mye, sier han. Finnmarkgata blir handlegate, og det blir matservering flere steder på området. Det kan også bli to innganger, en ved krysset Økernveien og Finnmarkgata og i andre enden av Finnmarkgata.

Vil ha innspill

Men ingenting er avgjort om neste års festival. Under årets Øyafestival vil en modell av parken bli vist frem, og publikum er hjertelig velkommen til å komme med innspill.

– Vi ønsker innspill fra mange, både eksisterende samarbeidspartnere og fremtidige, men også fra publikum. Det er de som skal bruke området. Det vil være gøy å se om andre kan se løsninger på en måte vi ikke har klart hittil, sier Jonas Prangerød, PR-ansvarlig for festivalen.

Vil tilbake

Det skal legges nye spor for Follobanen mellom Oslo S og Ski, og da trengs hele Middelalderparken. Når arbeidet er ferdig vil sporene ligge under bakken. Det skjer tidligst i 2019, dersom utbyggingen av Follobanen går etter planen. Prangerød forteller at de har et ønske om å flytte tilbake til Middelalderparken.

– Vi har en drøm langt i fremtiden om å komme tilbake til en større middelalderpark. Men vi har forstått at det kan ta en del år, sier Prangerød.

 1. Les også

  Kårer Øya til en av Europas ti beste sommerfestivaler

 2. Les også

  Gjenforent Wu-Tang Clan til Øyafestivalen

 3. Les også

  Munch-museet vil være med på Øya-festen

Roar Smelhus i Hjellnes Consult planlegger utformingen av neste års Øyafestival. Modellen av Tøyenparken vil stå på en stand under årets festival, så publikum kan komme med forslag. Olav Eggesvik

Slik kan utsikten til hovedscenen bli under Øyafestivalen 2014. Olav Eggesvik

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  5 tips for å overleve Øyafestivalen

 2. OSLOBY

  «Hold kjeft, Øya-publikum»

 3. OSLOBY

  Øya-budsjett i 1999: 400.000
  Øya-budsjett i 2016: 69 millioner

 4. OSLOBY

  Festivalåret 2018 er allerede godt i gang

 5. OSLOBY

  Oslo-festival utvider

 6. KULTUR

  Disse fem sørger for sommerfesten