Byliv

Fabian Stang: - Øyafestivalen har funnet sitt hjem på Tøyen

Høyre-ordføreren besøkte Øyafestivalen i dag, og forsikret om at byrådet vil legge til rette for at festivalen kan være der de selv ønsker. Selv tror han det blir på Tøyen.

- Øyafestivalen har funnet sitt hjem, sier Fabian Stang til Aftenposten. Fra høyre: Ordfører Fabian Stang (H), kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) og gruppeleder Erik Lunde (KrF). Hallstein Bjercke/Privat

 • Olav Eggesvik
  Journalist

Fredag ettermiddag var Oslos ordfører Fabian Stang (H) på en snarvisitt på festivalområdet i Tøyenparken sammen med kultur— og næringsbyråd Hallstein Bjercke (V) og medlem i kultur- og utdanningskomiteen Erik Lunde (KrF).

I strålende solskinn så det ut til at delegasjonen likte det de så.

IMG_0797_doc6lt4wqb8ynp67ln3o12-uDC8QhhG1K.jpg Olav Eggesvik

— Det at festivalen måtte flytte var trist, men det er blitt svært vellykket. Det passer også godt inn i Tøyenløftet og fører til at flere får øynene opp for området, sier Stang til Aftenposten.Representantene for de tre byrådspartiene er opptatt av at festivalen skal få være der de selv ønsker.

— Så skal vi tilrettelegge for det. Ryktene skal ha det til at de er fornøyd med Tøyenparken, sier Bjercke og smiler til styreleder Geir Hjorth i Øyafestivalen.

- Vi er blitt glad i Tøyen

Styreleder Hjorth svarer:

— Vi vet ikke hvordan Middelalderparken blir når arbeidene der er ferdig. Men vi er blitt glad i Tøyen, sier han. I utgangspunktet skulle festivalen flytte tilbake når arbeidene er ferdige i 2018.

— Blant annet er jo Amfiet en fantastisk scene. I samarbeid med kommunen er jeg sikker på at vi lander på det beste alternativet, sier styrelederen.

— Det tenker jeg blir her. Øyafestivalen har funnet sitt hjem, skyter ordføreren inn.

Ikke bekymret for nabokonflikt

I fjor var første gang festivalen ble avholdt i Tøyenparken. Da hadde en av naboene, Hanna Høiness, hengt opp et banner med en oppfordring om å flytte festivalen vekk fra Tøyen. Det ble det massiv medieoppmerksomhet av.

Les Aftenpostens intervju med flere av naboene fra i fjor.

Kulturbyråd Hallstein Bjercke jobber som frivillig på festivalen, og skjenker øl (bildet) og skal sitte i billettluken. - Jeg er jo skjenkebyråd, så det er viktig at det ikke blir noe overskjenking, spøker byråden. Christian Sørgjerd

I år sier Høiness til Dagbladet at hun har reist vekk fordi hun er svært plaget av støyen.— Det er klart at det vil være konflikter i en by når man bor tett sammen. Det er det når det skal bygges hus, T-bane eller holdes konserter. Men som politikere må vi ta beslutninger, selv om det kan bli konflikter av dem, sier Stang.

— Øya har vært flinke. De har en støyskjerm, måler støy hver dag og har dialog med naboene. De gjør en god jobb for nærmiljøet, mener Bjercke.

Nabo og styremedlem: - Har inntrykk av at de har hørt på oss

Styremedlem Eli Fløttum i Sofiemo borettslag, rett ved Tøyenparken, sier festivalen har tatt hensyn til mange av innspillene de kom med etter fjorårets festival.

- Byrådet har gjort en god jobb med været, skryter ordfører Fabian Stang (H), i det han møter daglig leder for Øyafestivalen Tord Krogtoft. I midten: Kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) og styreleder for Øyafestivalen Geir Hjorth. Olav Eggesvik

— Styret fikk klager på flere områder, og vi har hatt kommunikasjon med ledelsen av festivalen. Jeg har inntrykk av at de har hørt på oss og etterfulgt mange av våre ønsker, sier Fløttum.- Blant annet virker det som om de rigger senere på dagen og avslutter tidligere. Det gjør at man ikke mister nattesøvnen, noe mange klaget over i fjor.

I tillegg er det kommet flere gjerder rundt borettslagets område. Fløttum forteller om flere vors- og nachspiel på deres uteområder i fjor, noe det har vært færre av i år.

Flere naboer har reist vekk i år

Det er forskjellige oppfatninger i borettslaget. Noen av naboene deltar selv på festivalen, ifølge Fløttum. Mens andre har reist på ferie.

— De som bor i enden av blokkene får støyen inn i leiligheten uansett om de lukker alle vinduer og dører. De er ganske plaget. De jeg kjenner til har reist på ferie, for de synes det var ganske tungt i fjor, sier Fløttum.

Om de synes festivalen skal bli på Tøyen er ikke noe styret har drøftet, derfor ønsker ikke Fløttum å uttale seg om det.

— Vi forholder oss til kommunens vedtak, og vil komme med innspill dersom vi får mulighet til det. Det får vi ta den dagen det kommer.

 1. Les også

  – Tøyen fødes på nytt, og det skjer nå

 2. Les også

  En realitetsorientering om den forferdelige Øyafestivalen

 3. Les også

  Naboprotester mot Øya på Tøyen

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  På Øya for å lære å selge norsk kultur

 2. OSLOBY

  Oslo-ordføreren vil ikke ha NRK i Tøyenparken

 3. OSLOBY

  Venstre redder byrådets Filipstadplaner

 4. OSLOBY

  Det nye Tøyenbadet skal koste 1,4 milliarder kroner. Bli med på innsiden.

 5. A-MAGASINET

  Bookingsjef på Øya om absurde kontrakter og avlysninger

 6. SPORT

  Tidligere idrettspresident: – Jeg hadde et kontor på fire kvadratmeter under trappen. Er du pamp, så er du pamp.