Byliv

Alt dette er et flipperspill

Christopher Nielsen har laget en reise gjennom norsk pophistorie - i form av det som trolig er verdens største flipperspill.

 • Harald Fossberg
 • Robert Mcpherson (foto)

Han står for noen av Norges drøyeste tegneserier, har designet platecover for broren Joachims band, skrevet teaterstykker og laget animasjonsfilmer. Nå har Christopher Nielsen tatt den enda lenger ut, med et flipperspill som dekker en hel vegg på Popsenteret i Schouskvartalet. Senteret åpner for publikum 26. november.

Les også:

Les også

På jakt etter yndlingslåter

Superstar pinball heter beistet, tegnet, designet og lydlagt av Nielsen. For kun en tier kan du spille deg til the toppermost of the poppermost, som The Beatles sa. På veien til topps møter vi Gamle Eirik, Mr. Soft, Fat Elvis, Ze Grim Rocker og Popdemonella Stardust.

— Mitt håp er at unge mennesker som lurer på om de skal melde seg på Idol eller X-Factor, tar en runde her. Så kommer de på bedre tanker, he-he.

Nielsen ler en kort, bitende latter.

Artikkelen fortsetter under bildet

Jesss!!! Christopher Nielsen har nettopp klart å sette en vanskelig ball. Da er det grunn til å feire. ROBERTMCPHERSON

Eureka

Dette er ikke bare et flipperspill, mer en installasjon. Et monster som har kostet mye tid.

— De spurte om jeg ville dekorere veggen, men jeg syntes det ble litt traurig bare å male på den. Så jeg tenkte og tenkte i ukevis. Så fikk jeg mitt Eureka-øyeblikk, våknet på natten, midt i vargtimmen: "Et flipperspill"!

rightDu begynner med å signere en kontrakt med gamle Eirik. – I blod, flirer Christopher Nielsen. FOTO: RObert McPherson ROBERTMCPHERSON

Fem måneder tok det, to flipperspill ble kjøpt inn.

— Spillet som Superstar pinball er basert på, heter originalt Taxi, fra 80-tallet. Det ene ble demontert av oppfinner Armin E.B. Bårdseth, Tormod Pettersen og Kjell Gunnar Høen mens jeg spilte på det andre.

— Vi bygget det opp som originalen, men med en helt ny story. Dessuten la vi inn lydsnutter både fra låter og kjappe meldinger lest inn av Anders T Andersen, min gamle våpendrager (fra bl.a. Verdiløse menn, journ.anm.).

— Spillet fortsetter ut på veggen, til plexielementer med lys bak malt i studioet/atelieret mitt med hjelp av Espen Schei, Ann Helen Norum og Tinken Laurantzon. Senere monterte vi alle elementene her. Her kan du se hvor veggen er forbundet med flipperen, forteller Nielsen og peker på et jernskap bak spillet.

rightMr. Soft krever at du skal være en "sell-out". – Du kommer ingen vei i rockebransjen med integritet, sier Christopher Nielsen. FOTO: RObert McPherson ROBERTMCPHERSON

— Dø ung

Du blir overveldet av både spillet og veggen. Du kan fort gå deg vill i alle detaljene. Derfor han Nielsen laget et tegneseriehefte som forklarer spillets gang.

— Se her, sier Nielsen og peker:

-Her er de to "dø ung"-kanalene. På den ene står det 27, du vet, mange av de som døde unge ble 27. På den andre står det 36 – så gamle ble Phil Lynott og Joachim før de døde. Jeg pleier å si "krisealder for popstjerner: 27 og 36"..

rightFatElvis representerer fråtsing og rockens alle eksesser. – Flasker, piller, groupies – her skal man ikke nekte seg noe. FOTO: RObert McPherson ROBERTMCPHERSON

Nielsen sier at flipperspillet er begynnelsen på hans nye prosjekt. Et rimelig gigantomant:

— Jeg vil lage en Misfornøyelsespark. Der passer flipperen godt inn. Sammen med Dødskarusellen og Rasist-sjakken.

Ingen av de to sistnevnte har ennå kommet over skissestadiet, men Nielsen er bestemt: –Jeg vil lage et alternativ til den derre dameparken på Ekeberg! He-he!

Men først skal flipperspillet i Guinness' rekordbok:

— Jeg har registrert det som rekordforsøk, men har ikke gått videre med det, forteller Nielsen. –Men nå er det vel på tide å ta opp tråden.

Det mangler ikke på detaljer på Superstar Pinball. Her på siden av flipperspillet, der fansen roper på sine idoler. Hvor mange navn kjenner du igjen? ROBERT MCPHERSON

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. BYLIV

  Neste år får Oslo en misfornøyelsespark

 2. KULTUR

  Misfornøyelsesbaren holdt på å ta knekken på Christopher Nielsen

 3. BYLIV

  Christopher Nielsens siste skildring av «et råttent Norge»

 4. A-MAGASINET

  Da Christopher Nielsen smilte

 5. OSLOBY

  Oslos sykeste bar åpner neste helg. Tør du ta en øl her?

 6. A-MAGASINET

  - Det er ikke alle som klarer rock ’n' roll-livet. Sånn er det bare.