Byliv

Billig Amanda-pris

"Skjønnheten og Bastarden" er en finsk komedie av middels kvalitet, merkelig nok belønnet med en norsk Amanda-pris for beste nordiske regidebut.

 • Ingunn Økland
  Kommentator og hovedanmelder

Vår vurdering:

3 av 6

Den prektige "skjønnheten" Nelli (Pamela Tola) på nattlig graffitieventyr med "bastarden" Sune (Samuli Vauramo).

Finland har ikke akkurat utmerket seg i genren "romantisk komedie". "Skjønnheten og bastarden" er imidlertid et hederlig forsøk, med tilløp til både surflørting og sjarmerende forvirring.Med løs referanse til "Romeo og Julie" forteller den historien om et umulig og uønsket kjærlighetsforhold. Rikmannsdatteren Nelli og fattiggutten Sune møtes i heisen på et platestudio og innleder kontakt med en frekk replikkveksling om ulike musikkstiler.

Anstendig.

Hun er korsanger og drømmer om å bli den neste store R&B-stjernen, mens han er en kompromissløs hip hop-artist. Hun er en velpleid og moteriktig blondine, han driver med graffiti og bor illegalt i et hjemmesnekret studio.Disse kontrastene er effektfullt dramatisert og filmet. Pamela Tola og Samuli Vauramo gjør en anstendig innsats som Nelli og Sune. Sistnevnte ligner ikke så lite på Eminem, et heldig trekk.

Tåpelig.

Når filmen likevel faller igjennom og slett ikke gjør seg fortjent til en Amanda-pris, er det blant annet fordi regissør Dome Karukoski (f. 1975) gradvis mister grepet. Den romantiske atmosfæren oppløses i tåpelig "samlivsproblematikk" med billige løsninger. Det som begynte som en tenåringsfilm med bred appell, ender opp som en parodi på den romantiske komedien. Og jeg tviler på at utviklingen er tilsiktet.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Fransk klisjé-bonanza: Krangling, utroskap, partnervold og en sexorgie

 2. A-MAGASINET

  De romantiske komediene ble beskyldt for dårlig kvinnesyn og å ødelegge forhold. Nå har de fått en ny vår.

 3. KULTUR

  «Crazy Rich Asians» er forførende virkelighetsflukt med en bitter ettersmak

 4. KULTUR

  Filmanmeldelse: Kanskje er dette filmen du trenger akkurat nå

 5. KULTUR

  Regissør stormet scenen under Amanda-utdelingen

 6. KULTUR

  Bridget Jones skuffer stort