Byliv

Aldri sur på svenskeskøytetur

Franklin Eekhout ledet an 25 turskøytere på fellestur på Maridalsvannet søndag. Stadig flere nordmenn spenner på seg "svenskeskøyter".TRYKK PÅ PILEN, OG SE FLERE BILDER FRA MARIDALSVANNETS GLATTE ISPARKETT
afp000821162-U2hi6MzLn9.jpg
afp000821160-BEExR4IHSW.jpg
afp000821152-tl_IRW7jEz.jpg
afp000821148-fSmNV7f6Ld.jpg
afp000821153-TsN0CeaIlU.jpg
afp000821159-xG4UQyqaXP.jpg

Omsider har også nordmenn sett poenget med svenske turskøyter. Og akkurat nå er det ideelle forhold rundt Oslo.

  • Hilde Lundgaard
    Hilde Lundgaard
    Journalist

— Se på den hvite "gardinen" nede i isen. Den gir en god pekepinn på tykkelsen.

Franklin Eekhout står foran 25 skøyteløpere på Maridalsvannet og peker ned i den speilblanke isen. Han har invitert til fellestur for både ferske og mer erfarne turskøyeløpere, og legger inn små stopp med nyttige tips underveis.

— OK, da går vi videre. Jeg først, varsler han, og hele flokken sklir avgårde i blendende sollys med mer eller mindre elegante skjær.

Det er ikke mange år siden turskøyter var et nesten ukjent fenomen i Norge. De som viste seg med svenskeskøyter, altså lange skøyter som spennes direkte på ski- eller fjellstøvler, måtte regne med mange spørsmål.

Hans Aspenberg var en av svært få som gikk på turskøyter på 80-tallet. I dag er flere tusen nordmenn aktive.

— Alle lurte jo på hva i all verden dette var, mimrer Hans Aspenberg, som kjøpte sine første par i Sverige på 80-tallet.- Nå begynner det å ta av for alvor, konstaterer han og fryder seg over at mildværet de siste dagene har fjernet snøen og blottlagt fantastisk stålis på en rekke vann.

— Da må du bare slå til umiddelbart, sier han.

— Ingen vet hvor lenge det varer.

Trygge skøytere

Turleder Franklin Eekhout, var selv en pioner da rulleskøytemiljøet han tilhørte i Oslo ønsket en vinteraktivitet, og snuste seg frem til den svenske sporten. Siden har han sett interessen eksplodere og tatt med seg stadig flere på fellesturer. Turene blir annonsert på Facebook og er åpne for alle som kan bevege seg på skøytene sine. Eekhout anbefaler alle som vil prøve turskøyter å starte karrieren med en fellestur.

Skøytene har ulike bindinger som passer både til skistøvler og fjellstøvler. Spesialstaver for å sjekke isen er obligatorisk.

— Da blir du trygg på isen, sier han, og gjentar turskøyternes mantra: Det er ikke isen som er trygg, men den som går på isen som blir trygg.

Øverst på utstyrslisten bortsett fra skøyter, står en spesiell stav med solid spiss til å sjekke isen med. Videre er ispigger rundt halsen, sikkerhetsline og klesskift i vanntett pose obligatorisk når man går på naturis.

Akkurat nå er altså naturisen på østlandet stort sett veldig bra, og det meldes om flotte forhold blant annet på Bjørnsjøen, Vansjø, Lysern, deler av Gjersøen, Nøklevann og, altså Maridalsvannet.

— Men pass alltid på os og sund, og sjekk isen med stav, presiserer Eekhout.

Aldri mer kunstløp

Hilde Heyden har bare en snau halvtime bak seg på lånte turskøyter, men reklamerer allerede begeistret for fenomenet.

— Fantastisk moro. Og litt vanskelig, smiler hun, og garanter at hun aldri kommer til å vende tilbake til iskalde føtter i danseskøyter. - Dette er noe helt annet. Jeg tror nok jeg kommer til å kjøpe mine egne sier hun, før gjengen fortsetter rundt neste nes.

Og i motsetning til for noen år siden er det mulig å kjøpe både skøyter og sikkerhetsutstyr i norske sportsbutikker. Og for dem som harryhandler - selvfølgelig i de svenske butikkene.

LES OGSÅ:

På tur med skøyter

Kulturforskjeller på isen