Byliv

Dukkestue der noe gnager

Handlingsforløpet i Ibsens «Et dukkehjem» utgjør et realistisk samtidsdrama.

  • Mona Levin
    Mona Levin
    Journalist

Vår vurdering:

5 av 6

Ikke la deg lure av kysset, forholdet mellom Nora (Suli Holum) og Torvald (Trey Lyford) er like tydelig dårlig i denne nedskrellede og tette versjonen av «Et dukkehjem». Foto: Knut Bry

I Lille Eyolf går Rottejomfruen rundt og spør «Er det noe som gnager i huset?» I Jo Strømgrens A Doll’s HouseEt dukkehjem – er det ingen tvil om at noe gnager. Det ligger jo i Ibsen alt sammen, klar til å hentes frem og belyses. Og det er hva Strømgren gjør i sin inn-til-beinet-versjon.

Her er selve storyen, skjelettet om man vil, helt på plass, Ibsens ord også, men skrellet ned til 75 tette minutter. Det som føyes til, er fysiske teateruttrykk, samt en Callas-arie og tangomusikk: det borgerlige og det lettlivede i kontrast.

Scenografien er en tydelig medspiller: Dukkestuen blir mer og mer beklemmende og overfylt, den dreies og slenges og snus opp ned med store smell og masse røyk. Tangomusikkens sensualitet, og måten Nora (Suli Holum) danser den på med seg selv og med dr. Rank, tyder på visse uoppfylte behov i lerkefuglen.

Et naturlig valg

Torvald (Trey Lyford) er toskete, arrogant og selvopptatt i en grad som gjør det helt naturlig at Nora går. Hun har dessuten et mye mer intimt og morsomt forhold til dr. Rank (Leonard C. Haas) enn til ektemannen. De danser og leker og ler. Hun har tenkt å be ham om penger for å dekke over et annet lån, men akkurat når hun åpner bena og knepper opp blusen, er det han så fatalt forteller at han elsker henne. Da kan hun ikke lenger selge seg til ham. Fellen klapper igjen rundt den lekende dukken, alvoret innhenter henne og gjør henne voksen.

Får mer å spille på

De mindre rollene (fru Linde og sakfører Krogstad) får økt vekt her. Krogstad har mye å hevne helt fra barndommen av, og i utkanten av dukkehjemmet jakter han på Torvald i indianerutstyr og skyter ham med pil. Det står også piler ut av husveggen. Fru Linde er langt mindre stakkarslig enn vanlig – hun solgte seg jo med hud og hår i yngre år. Dr. Rank dør, det antydes av syfilis. Epoken for dukkehjem er gått i oppløsning.

Jo Strømgren-kompaniets vanlige format, tilpasset turnévirksomhet og tidsrammer for festivaler, er svært effektivt. Det er ikke for ingenting at han er Norges største kultureksportartikkel.

  • — Endelig skjønner man hva «Et dukkehjem» egentlig handler om, sier Jo Strømgren. To Strømgren-premièrer i Oslo på to dager.
  • Kåre Conradi har spilt Shakespeare i London. Han etterlyser et fast, norsk Ibsen-kompani.