Byliv

10 tips til helgen

Elton John, hundefest og tegneseriefestival.

Bobla er Norsk Tegneserieforums medlemsblad. Handout

 • Hilde Bjørhovde
  Journalist
 • May Synnøve Rogne
  Film- og TV-anmelder

1. Streker for kidsa

Som barn tror du at tegneserier er kun for deg og ikke voksne. Som voksen skjønner mange av oss at det er en hel verden av spennende serier for voksne der ute, og så glemmer vi kanskje barnas tegnede verden.

Til helgen inviterer Serieteket på Schous plass deg til Seriefest – barnas egen tegneseriefestival. Festen er en feiring av nye tegneserier, nye serieskapere, nye figurer, nye ideer og det viktigste av alt: Nye tegneserielesere.

Den niende kunstart

Tegneserier omtales ofte for den niende kunstart – altså bak skulptur, malerkunst, musikk, litteratur, dans og ballett, drama, opera, scenekunst, film og animasjon og radioproduksjoner. Etter tegneseriene kommer fotografiet som den tiende kunstarten.

Enig eller ikke i denne inndelingen, er det i alle fall sikkert at tegneserier er populært lesestoff for barn. I løpet av helgen kan du for eksempel bestemme hva kjente serietegnere som Flu Hartberg skal tegne, eller du kan bli med på tegneseriekurs med proffene Tore S. Olsen og Geir Moen.

Du får også trent de små grå under tegneseriequizzen, og vinne flotte premier. Andre gjester er Sigbjørn Lilleeng og Bjørn Ousland.

Har du en kreativ spire boende i deg, er det papir, blyant og farger tilgjengelig for alle festivaldeltagerne. Alle bidrag premieres med diplom og en plass i den store tegneserieutstillingen.

Hvor: Serieteket på Schous plass

Når: Lørdag fra kl. 12.00 og søndag fra kl. 12.30


2. The Bitch is Back

Elton John inntar Oslos storstue lørdag. FOTO: ANDREW KELLY

Vi tipper det blir mange kjente og kjære klassikere i Oslo Spektrum når Elton John inntar scenen lørdag.

Elton John har holdt det gående i over fem tiår. Han har gledet oss med fantastiske låter som Goodbye Yellow Brick Road, Daniel, Rocket Man, Candle in the Wind og Don't Let the Sun Go Down on Me – for å nevne noen. Siden 1967 har han samarbeidet med Bernie Taupin, og sammen har de gitt ut over 30 album.

Elton John er gift med sin mangeårige partner David Furnish. Han er aktiv i bekjempelsen mot aids og er forkjemper for homofiles rettigheter.

Han er ikke kjent for å spare på kruttet når han går på scenen, så Oslos publikum får nok oppleve en real kruttønne foran pianoet – med briller, parykker og det hele.

Turneen i år har han kalt Follow The Yellow Brick Road Tour , og det er en del av 40-årsjubileet til albumet Goodbye Yellow Brick Road . Setlisten består av alle de store slagerne hans, inkludert Candle in the Wind .

Hvor: Oslo Spektrum

Når: Lørdag kl. 19.30

3. Verdens beste venn

afp000769184.jpg

Denne helgen kan du bli med hunden på fest. I Norges Varemesse på Lillestrøm venter de over 13.000 hunder, bare husk å ta med leg — eller vaksinasjonskort, som det også heter.

På Lillestrøm blir det hvalpeshow, agility, oppvisning med hunder i arbeid, utendørs hundekjøring og nordisk mesterskap i lydighet.

Hvor: Norges Varemesse, Lillestrøm

Når : Fre-søn kl. 07.30-18.00.

4. Performance hele helgen

Maline Casta er en av artistene som deltar på PAO Festival 2014.

Liker du at ting skjer når og hvor du minst forventer det? Da anbefaler vi deg å sjekke ut helgens Performance Art Oslo. Arrangørene ønsker å utforske poesien innenfor performancekunsten. Kunstnerne som er med uttrykker seg gjennom en rekke forskjellige arbeidsformer. Det blir både samtaler med de aktuelle kunstnerne samt workshops, videoshows og sceneopptredener.

Kunstnerne som deltar er blant andre Amelia Beavis-Harrison fra Storbritannia, Anja Carr fra Norge, Maline Casta (Sverige), Bartolomé Ferrando fra Spania, Justyna Scheuring (Polen) m.fl.

Hvor: Atelier Nord ANX, Olaf Ryes plass 2

Når: Fredag fra kl. 18, lørdag og søndag fra kl. 14.00

Fullt program: www.performanceartoslo.no

5. Urpremière på Julemiddag

En julemiddag varer i 100 år på Amfiscenen. Marte Garmann

Skuespillernes egne julehistorier er utgangspunkt for regissør Tyra Tønnessens splitter nye teaterstykke Julemiddag . Familiekrøniken tar for seg 100 års norgeshistorie og har urpremière på Amfiscenen på Nationaltheatret 15. november.

Tønnessen har latt seg inspirere av Thornton Wilders skuespill The Long Christmas Dinner fra 1931 , men hun har valgt å følge en norsk familie gjennom julemiddagen. Til julemiddag samles hele familien rundt det tradisjonsrike måltidet, og 100 års historie utspiller seg i løpet av en kveld. Det hele begynner julaften i Stavanger 1915. I hermetikkbyen klarer folk seg godt, til tross for krigen på kontinentet. På et bakteppe av historiske hendelser får publikum følge familien og medlemmenes relasjoner til hverandre. I løpet av hundre år er det meste annerledes enn det var. Stavangerfamilien blir norgeshistorien i miniatyr. Skuespillerne har selv vært med på utformingen av forestillingen, basert på egne gode og mindre gode juleopplevelser.

Hvor: Amfiscenen, Nationaltheatret

Når: Urpremière 15. november

6. Pauker og basuner

Dirigent Harry Bicket. Richard Haughton

Det blir mektig korklang og fullt orkester når Oslo-Filharmonien og Oslo Filharmoniske Kor fremfører Haydns oratorium Skapelsen i kveld og fredag i Oslo Konserthus.

Joseph Haydn skal ha blitt inspirert av Händels storslagne Messias under et besøk i London og selv ønsket å skrive et slikt storverk. Skapelsen er basert på Bibelens Første Mosebok og John Miltons "Det tapte paradis". Verket begynner med en fantastisk fortelling om kaos, Haydns visjon av det store intet før the big bang . Så forteller solister, kor og orkester om hvordan Gud skapte jorden – lyset, vannet, været, plantene, solen, dyrene på land, fuglene i luften, fiskene i havet og til slutt de første menneskene Adam og Eva. Dirigent er Harry Bicket.

Hvor: Oslo Konserthus

Når: Fredag kl. 19.00

7. Barbershop og gammelt sølv

IMG_400831-iHq_KojOMZ.jpg

Sølvguttene har egen ungdomsgruppe, VoiceOver. Om stemmeskiftet har tatt dem og matrosdressene er vekk, har de fortsatt mye gammelt sølv i strupen. Repertoaret er et helt annet enn publikum kjenner fra Sølvguttene. Barbershop og flerstemt velklang står på programmet når VoiceOver har konsert med glimt i øyet på den intime scenen Bikuben på Det Norske Teatret fredag kveld. Frikk Heide-Steen er dirigent.

Hvor: Bikuben, Det Norske Teatret

Når: Fredag kl. 22.30

8. Ung trio spiller balkongkonsert i Operaen

albanord1bw-7KreTgYW1T.jpg Pressefoto

Tre unge og svært lovende musikere utgjør trioen AlbaNord, og søndag slipper de til med balkongkonsert i Operaen. AlbaNord er den første kammergruppen med et blåseinstrument som er blitt akseptert av det prestisjetunge European Chamber Music Academy. Trioen består av Jie Zhang, klavér, Emilio Borghesan, klarinett og Janusz Heinze, cello. Alle tre har studert ved Norges musikkhøgskole, og de har spilt konserter i en rekke europeiske land. I januar skal de til Wigmore Hall i London.I Operaen fremfører de musikk av Beethoven, Scrjiabin og Frühling.

Hvor: Balkongen, Den Norske Opera

Når : Søndag kl. 14

9. Anne Grete Preus på Parkteatret

annegretepreus-c6leGc6mKt.jpg Bodil Fuhr

Kvinnen, myten og legenden Anne Grete Preus stiller med gitarer og sin sterke stemme på Partkeatrets scene søndag kveld. I konserten slipper lyd og scenografi publikum inn bakenfor kraftfulle metaforer og sterke melodie, til der ordene blir til. Sanger fra et kvart århundre finner nye musikalske uttrykk i lekent møte med øyeblikket i en konsertkveld der hun tar seg tid mellom sangene også.

Hvor: Parkteatret

Når: Søndag kl. 20.

10. Christopher Nielsen er misfornøyd

afp000788242-f3SoVgFNH1.jpg Rolf Øhman

Selv beskriver Christopher Nielsen sin utstilling som en reise fra fødsel til død. Har du ikke sett utstillingen med kunstverk fra Nielsens lange karrière, er det på tide å ta seg en tur til det som er en av høstens absolutt mest spektakulære kunstopplevelser: Tegneserier, malerier, teaterkostymer, filmer og Misfornøyelsespark er noe av det publikum får se. Hans verden av misnøye fyller to store saler hos Henie Onstad og følger karrièren til multikunstneren fra starten til i dag.

Les vårt intervju med Christopher Nielsen:

Les også

Misfornøyelsespark på Henie Onstad Kunstsenter

Hva: Jeg er bare en enkel konseptualist fra Ulsrud

Hvor: Henie Onstad Kunstsenter

Når: Til 8. februar

 1. Les også

  Sexy musikal på Oslo Nye

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Elton John i Bergen: En musikalsk parademarsj

 2. KULTUR

  Elton John avslutter karrièren med kjempeturné

 3. BYLIV

  Glem Øya: Dette er Oslos største festivaluke

 4. BYLIV

  Denzel mot den russiske mafia

 5. BYLIV

  Ta med piknikkurv og teppe og nyt alt fra klassisk til pop og elektronika

 6. BYLIV

  Dette er de nominerte til årets skolerevypriser