Byliv

Menneskekjærlig dokument

Viktig portrett av mindreårige asylsøkere skjemmes av uforpliktende referanse til Utøya.

 • Ingunn Økland
  Kommentator og hovedanmelder

Vår vurdering:

4 av 6

FS00051320.jpg Norsk Filmdistribusjon

Margreth Olin (42) vil ikke være balansert eller nøytral. Dokumentarfilmen De andre handler om mindreårige asylsøkere, og filmskaperen opptrer selv som vitne i en rettssak om oppholdstillatelse for en av guttene hun samarbeider med.

Les også

Olof Palme - har vi ham nå?

Innlevelse og den subjektive saksfremstilling er Olins metode. Den fungerer utmerket, nettopp på grunn av åpenheten. Som publikum forventer vi ingen politisk eller byråkratisk diskusjon, bare skjebner vi fritt kan ta innover oss. Den vanskelige asyldebatten foregår et annet sted.

Energisk

Det meste av handlingen er lagt til Norge og mottaket for mindreårige på Salhus i Bergen. Det er ofte filmet i svart/hvitt, for å understreke tristessen. Olin intervjuer gutter fra Irak, Afghanistan og Somalia. Noen snakker godt norsk og deler gjerne sin historie, andre vil være anonyme av frykt for represalier. Enkle tekstplakater forklarer det norske regelverket.Temperaturen stiger når Olin følger en av guttene på rastløs vandring i Europa. Goli Muhammed Ali blir tvangsutsendt fra Norge like etter at han fyller atten år. I Norge er han dømt for knivstikking og har sittet på Ila.

FS00051318.jpg Norsk Filmdistribusjon

Alle scenene med Goli har en spesiell energi. De er filmet med håndholdt kamera, noen ganger på urovekkende kort distanse til dramatiske sammentreff mellom politi og asylsøkere. Han er hjemmevant i provisoriske teltleirer, og blir en slags omviser i flyktningenes harde kår. Det oppstår også en egen dynamikk i intervjuene med Goli, der den røffe, skadeskutte gutten kan irettesette Olin for hennes dystre eller naive spørsmål. "Ikke snakk så mye, det går bra," sier Goli når Olin bekymrer seg for en båtreise han planlegger fra Hellas til Italia.

Som på Utøya?

Hvor ille har de det, egentlig?

FS00051319.jpg Norsk Filmdistribusjon

Guttene selv forteller stillferdig om sine miserable liv. Men for Margreth Olin er det ikke nok. I åpningsscenen trekker hun en parallell mellom ungdommene på Utøya og barna hun selv portretterer. Prologen er fortalt som en drøm med ladede undervannsbilder av svømmende ungdom. Å sende asylsøkere tilbake til hjemlandet vil være som å sende ungdom tilbake til Utøya. Akkurat det er et vondt og melodramatisk bilde som truer med å bringe De andre ut av kurs.

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Enslig mindreårige asylsøkere bytter sex for å overleve i Norge

 2. DEBATT

  – Andre kvinner lot meg aldri være i fred

 3. KULTUR

  Margreth Olins dokumentar om steinerbarnehagebarn er inderlig, men forteller oss ingenting nytt

 4. KRONIKK

  Aldri før har det vært så mange alvorlige psykiske symptomer hos enslige mindreårige asylsøkere | Hellen og Michelsen

 5. POLITIKK

  Har du ikke skjønt hvorfor alle snakker om «oktoberbarna»? Da bør du lese denne saken.

 6. NORGE

  Izat (18) bodde i Norge, nå sover han på gaten i Paris