Byliv

Fabelaktig om finanskrisen

Wakka Wakka klarer det umulige igjen, denne gang med overdådig figurteater om bankkrisen på Island.

afp000674258-NNX1kxk3oh.jpg

 • Mona Levin

Dypt tragisk, dypt komisk – eller omvendt

SAGA er den slags teater man ikke glemmer med det første. I likhet med Fabrik og Baby Universe – begge har tidligere turnert i Norge, begge er prisbelønnet – er det New York-baserte Wakka Wakkas Drama Desk-prisede verk dypt og varmt menneskelig, tankevekkende og underholdende. Hele konseptet viser en kreativ vilje til kommunikasjon av sjelden mynt. Og mynt er hva det dreier seg om her, i små og store mengder.

Islandske banker kaster penger etter folk og champagnekorker spretter. Når krisen rammer i 2008, drives de samme folkene fra gård og grunn. Regjeringen går av. Bankene går konkurs. Hele Island er bankerott. «Ingen» har ansvaret, det finnes ingen rettferdighet.

Identifikasjon

Godt figurteater for voksne (aldersgrensen her er 15 år, antagelig på grunn av et praktfullt og ganske klinisk fylleknull) defineres av publikums totale identifikasjon med dukkene. En båttur i late dønninger og sol, en alke i nærkamp med en krabbe, et vulkanutbrudd som fører til begrepet «askefast», tåregass mot folket – alt det lille, alt det store griper gjennom figurenes uttrykk. Lars Petter Hagens musikk er med— og bildeskapende.

Wakka Wakkas seks dukkespillere behersker sitt fag til fullkommenhet. Lys, lyd, bevegelse, komisk timing, typer, masker, replikker, gjenstander – alt er komplett i minste detalj. Ikke som kopi, men gjennom antydningens fornemme kunst, og hva nettopp den setter i gang av fantasi og assosiasjonsevne i tilskuerne.

Berikende

Om publikum går beriket ut av teateret etter en slik medopplevelse, så mister derimot vår helt, Gunnar Oddmundson, alt. Han er en snill, arbeidsglad og lettlurt fyr, en god far og ektemann, som kjemper drabelig og nytteløst mot bank og myndigheter. En liten djevel med øks hakker i vei i brystet hans. Først brenner den bare regninger, så vokser den seg større og ender som en kolossal blodtørstig bøddel. Når Gunnars kone er reist med sønnen, når banker, kreditorer, advokater, namsmenn og politi står på døren, da stiger vikingens blodtåke forståelig nok til uanede høyder i ham. Og han får enda en kamp å utkjempe. Gå og se hva som skjer!

Riksteatrets turne:

27. februar19:00SANDNES
28. februar19:00AKSDAL
01. mars18:00STORD
03. mars19:00OS
05. mars19:00FØRDE
Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. BYLIV

  Gullskatten fra 2. verdenskrig stilles ut

 2. BYLIV

  Verdens mest verdifulle mynt er i Oslo

 3. BYLIV

  Festivaler: Mer enn musikk

 4. FOTBALL

  Dette ga oss litt av troen på landslaget tilbake

 5. ØKONOMI

  Bankene presset Island mot stupet. Her er lærdommene til bruk i neste finanskrise.

 6. ØKONOMI

  Tre ting verden kan lære av Islands kollaps