Byliv

To grunner til at «Julekongen» ikke gir deg julestemning

De voksne redder barnefilmen.

 • May Synnøve Rogne
  Film- og TV-anmelder

Vår vurdering:

3 av 6

Med en aldersgrense på 6 år frykter jeg at Julekongen – Full rustning, blir for banal og enkel for de eldre barna og litt for skummel for de minste. Julekongen er en viderefortelling av den populære julekalenderen på NRK fra 2012. Dessverre er det lang vei før Julekongen kan måle seg med forbilder som Narnia og Harry Potter både på historie— og effektfronten.

Mangler den gode julestemningen

En bra julefortelling skal ha en god moral i bunnen. I Reisen til julestjernen må Sonja finne julestjernen for å lette kongens sorg. I Livet er vidunderlig fra 1946 må det en engel til for at hovedpersonen skal se magien i sitt eget liv. En julefortelling bør ha et overordnet budskap om kjærlighet og godhet uansett hva du tror på.

I 2015-versjonen av Julekongen er budskapet på plass i skrikende klartekst, men det er både lettvint, banalt og overtydelig.

Her ser du filmen:

I Ridderdalen ødelegges julen av at den onde Snerk finner resten av den magiske rustningen. Prinsesse Eiril flykter til vår del av verden hvor julen allerede er ødelagt for Mira og Kevin. Mørket senker seg over dalen, men det skal mer til å skape den gode stemningen enn et idyllisk og snøbelagt landskap.

Skjemmes av oppstyltet dialog

Et annet element som dessverre skjemmer filmen, og som hindrer deg fra å sluke historien rått, er en noe oppstyltet og teatralsk dialog. Alle barna er veldig søte i rollene sine, men i noen sekvenser virker dialogen opplest. Dette fører dette til at historien ikke får den følelsesmessige tyngden den burde hatt.

Flott humor redder filmen

Det som tilfører filmen en liten dose magi og julestemning, er den gode og gjennomførte humoren som fungerer både for voksne og for barn. Filmen er full av morsomme kommentarer og detaljer. Ridderne som krever livstidsabonnement på bladet Jomfruer i nød er hysterisk. Da de tøffe ridderne ankommer vår moderne verden, blir det virkelig morsomt. Kontraster gir god latter.

Komiske talenter

Det er de voksne skuespillerne som tar seg av humoren i filmen. Bjarte Tjøstheim som spiller både den fortapte faren og den tøffe politimannen Roy er et stort komisk talent. Det samme er Kyrre Hellum med sitt klassiske overspill som den onde Snerk.

Syns du Bjarte Tjøstheim er morsom? Han er mye annet også. I dette ferske portrettet kan du bli mer kjent med ham.

Les også

Bjarte Tjøstheim om hjerneslaget, panikkanfallene og hvorfor han holder på barnetroen.

Julekongen makter ikke å skape den helt store julestemningen, men den er tidvis både underholdende og morsom.

Her ser du filmen:

 1. Les også

  Borte bra, Vestlandet best

 2. Les også

  I «Black Mass» er Johnny Depp bedre enn på lenge

 3. Les også

  «Mia Madre:» Vakkert og litt uforløst

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Her er filmene som får julestemningen til å holde gjennom romjulen

 2. KULTUR

  Julefilmtips 2019: Her kan du se julefilmene du elsker

 3. BYLIV

  «Solan og Ludvig – Herfra til Flåklypa:» Litt for søt og nusselig

 4. KULTUR

  For et herlig og magisk filmeventyr

 5. KULTUR

  Stor strømmeguide: Her finner du julefilmene du elsker

 6. KULTUR

  Dette er en ekte feelgood film om alvorlige temaer