Byliv

Er den arabiske våren blitt til vinter?

Du kan bli litt klokere underveis. Men Arabiske filmdager skal først og fremst være gøy.

Hvordan er det å vokse opp i Saudi-Arabia? Få et innblikk i det lukkede samfunnet i filmen «Den grønne sykkelen»

 • May Synnøve Rogne
  Film- og TV-anmelder

Opptøyene som startet i Tunisia for to år siden, skulle revolusjonere den arabiske halvkule. Diktatorer falt, men hva har egentlig endret seg?

Gjennom en blanding av ferske dokumentarer og spillefilmer ønsker Arabiske filmdager å følge den politiske utviklingen. Samtidig viser de også filmer som fokuserer på ukjente sider ved arabisk kultur. Noen mener at den arabiske våren allerede har gått over i en arabisk høst, eller vinter.

— Det vises nesten ingen filmer fra den arabiske verden på kino til vanlig, til tross for at vi ser nyheter fra regionen hver dag. Dette ønsker vi å gjøre noe med. Ved å gå på arabiske filmdager vil folk få et litt annet perspektiv på hva som egentlig skjer i den arabiske verden, og ikke minst bli underholdt av filmer i verdensklasse, sier Kristian Takvam Kindt, prosjektlederi Arabiske Filmdager

De siste to årene har det store flertallet av filmer fra den arabiske verden handlet om demonstrasjonene under den arabiske våren. Nå har det gått to år, og det er på tide å vise at den arabiske verden er mer enn Tahrir.

— Vi ønsker å vise at motstand mot diktatorer ikke er den eneste som skjer i Midtøsten. Folk gjør opprør på mange måter. Vi viser filmer om kvinner i Saudi-Arabia som søker frigjøring, libanesere som stjeler strøm for å overleve, og Marokkanere som sprenger seg selv i luften for å bli hørt. Det viktigste fellestrekket for årets filmer er likevel som alltid den høye kvaliteten. Vi ønsker først og fremst å underholde folk. Å vise at arabisk film kan være gøy å se på. Og så tror og håper vi at arabiske filmdager gjør deg litt klokere, sier Kindt

Voldelig islamisme

Festivalens åpningsfilm er thrilleren «The Attack» i regi Ziad Douieri. Filmen er en intens skildring av Israel, Palestina, terror og kjærlighet. Et selvmordsangrep ryster Tel Aviv. Palestineren Amin er kirurg i Israel, og jobber på spreng for å redde så mange liv som mulig, men eksplosjonen var voldsom. Kona hans er blant ofrene, og hun blir anklaget for å ha utført den grufulle handlingen.

Det er mange av oss som lurer på hvordan ekstremisme blomstrer frem. Filmen «Horses of God» tar spørsmålet på alvor. Den kritikerroste filmen følger fire barn i utkanten av Casablanca. Det er et miljø preget av maktkamp og maktesløshet. Vi får se hvordan de utvikler seg fra sårbare barn til innbitte motstandskjempere.

En kvinnes blikk

Saudi-Arabia er et av verdens mest konservative land. Et land hvor kvinner ikke har plass i det offentlige rom. «Den grønne sykkelen» er regissert av Haifa Al-Mansour, landets første kvinnelige filmskaper. Filmen handler om liten jente og hennes kamp for å kjøpe seg en grønn sykkel. Filmen er ingen bitende kritikk av det saudiarabiske samfunnet, men den viser på en underholdende måte hvilke enorme utfordringer det er å være kvinne her.

Festivalens åpningsfilm: «The Attack»

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  – Du trenger ikke å være spesielt interessert i Midtøsten for å like arabisk film

 2. NYHETSANALYSE

  Få oversikt: Her er veikartet som forklarer konfliktene i Midtøsten

 3. VERDEN

  Her venter det Trump en kongelig velkomst (og ketchup til biffen)

 4. KULTUR

  Regissør Thee Yezen Al-Obaide fikk lyst til å skrike høyt da han intervjuet barn til filmen sin

 5. KRONIKK

  Kan drapet på Khashoggi føre til at USA og Saudi-Arabia går fra vennskap til fiendskap?

 6. SJAKK

  Carlsen stiller klokkeklart ultimatum, men nå kan VM bli flyttet