Byliv

Rekordpågang til «hemmelig» konsert i skogen

Det var rekordmange som dukket opp da «Sofar Sounds» arrangerte skogskonsert i Maridalen. Så mange at påmeldingssystemet krasjet i forkant.

Over 120 konsertgjengere hadde tatt bena fatt inn i Maridalen for å høre fire artister spille under åpen himmel. Her er Inge Bremnes i aksjon. Olav Olsen

 • Thea Roll Rakeng

Aftenposten har tidligere skrevet om det hemmelige internasjonale musikkonseptet «Sofar Sounds» som har slått rot i hovedstaden.

Det blir holdt av tid og dato for konserten på hjemmesiden
deres, sted og artist(er) er hemmelige frem til én dag før konserten. Du får kun informasjon om konserten hvis du har meldt deg på, og hvis det er plass. Tilbudet er gratis og drives av frivillige.

Enorm pågang krasjet systemet

Aftenposten deltok tirsdag kveld på skogskonsert i Maridalen hvor de fire artistene Siv Jakobsen, Inge Bremnes, bandet Secret Sound of Dreamwalkers og Mathilda Gressberg spilte.

På forhånd fikk vi, og de andre gjestene, beskjed om å ta med oss varme klær, og gå av på Brekkekrysset bussholdeplass på Kjelsås. Derfra skulle vi følge sporene som ledet oss til konserten.

Spente konsertgjengere blir krysset av på den eksklusive gjestelisten og vist vei inn i skogen. Olav Olsen

– Det er rekordmange på gjestelisten i kveld. Det pleier å være rundt 50–60 gjester, men i dag er et 120. Pågangen er helt enorm, forteller Maren Blomstereng som er en av arrangørene bak «Sofar» i Oslo.

Blomstereng forteller videre at pågangen for akkurat dette showet har vært 700 prosent større enn tidligere og at systemet krasjet da folk meldte seg på. På neste konsertene som arrangeres i juli og august er pågangen 200 prosent større en vanlig.

 • Les også: Sjekk Oslobys komplette festivalguide

Overrasket kjæresten før fødsel

Under fargerike lyslykter som henger fra trærne sitter kjæresteparet Pernille Kaaber (30) og Stig André Rype (30) på et dobbelt sitteunderlag.

Pernille Kaaber overrasket kjæresten Stig André Rype med en spesiell date før de blir foreldre om få uker. Olav Olsen

Kaaber bestemte seg for å overraske kjæresten med en spesiell date før de blir foreldre til sitt første barn om kort tid.

– Vi venter barn om bare noen få uker, og da synes jeg det var morsomt å overraske Stig med en spesiell date før vi blir foreldre. Jeg regner med at det ikke blir så mye tid til sånt fremover, sier Kaaber.

– Jeg ante ingenting om hva dette var før jeg ble ført inn i skogen av Pernille for noen minutter siden. Det virket litt sånn, «la oss dra til Brekkekrysset for å se hva som skjer», men dette er virkelig veldig hyggelig, overraskende og annerledes, sier Rype før Kaaber bryter inn:

– Og hvis det blir kjedelig, noe jeg ikke tror det blir, så later jeg bare som jeg føder og så stikker vi, ler Kaaber.

Artisen Siv Jakobsen ble introdusert for «Sofar»-nettverket i utlandet for noen år siden, og har spilt på arrangementer i flere land. Olav Olsen

Artisten Siv Jakobsen har spilt på «Sofar»-konserter i New York, London, Amsterdam og i Edinburgh. Tirsdag kveld spiller hun i Maridalen.

– Jeg elsker å spille for et stille publikum som ikke er distrahert av noe annet enn musikken. Man får en slags gjensidig respekt for musikken. Alle gir litt ekstra, og det er magisk og fint, sier Jakobsen.

Lei av at musikk er bakgrunnsstøy

London-mannen Rafe Offer er en av gründerne bak «Sofar Sounds». Han mener den internasjonale musikksuksessen beror på to faktorer.

– Grunnen til at jeg startet «Sofar» var at jeg var lei av at musikk ble sett på som bakgrunnsstøy. Går man på kino eller på museum er folk stille. Da jeg så meg rundt på konserter i London stod folk og snakket og tekstet på mobiltelefonene sine istedenfor å lytte til musikken. Dette var det tydeligvis flere som var lei av, og dermed arrangerer vi nå konserter i 262 byer over hele verden, sier Offer og fortsetter:

– Den andre viktige faktoren er at vi setter sammen et solid team i hver by som vet hva som rører seg i musikkbransjen, og la dem verve artister selv. Alle byer byr på ulike artister, og på den måten kan konserten være noe for enhver smak håper vi.

«Sofar»-gründer Rafe Offer var lei av at musikk ble sett på som bakgrunnsstøy. Derfor blir publikum bedt om å ikke snakke, eller holde på med mobiltelefonen under konsertene. Olav Olsen

Tok fra egen lomme

Mot slutten av kvelden sendes det rundt en donasjonskurv hvor du kan «betale det du vil». Pengene brukes til å betale utstyr og artister, men drømmen er å samle inn nok penger til å eie sitt eget utstyr.

– Hvordan får dere penger til drift hvis gjestene ikke donerer?

– I begynnelsen tok vi arrangørene fra egen lomme for å finansiere leie av utstyr og ikke minst transport av høyttalere og anlegg. Vi har vært veldig flinke til å spare i det siste, så det er tilbakebetalt nå, ler Blomstereng.

– Men det koster egentlig ikke så mye å arrangere disse konsertene, så det går akkurat rundt, sier Blomstereng som egentlig jobber i kommunikasjonsbransjen i tillegg til å arrangere «Sofar».

Tirsdagens konsert fant sted i skogen ved Brekkekrysset i Maridalen. Neste mulighet er 28. juli og 7. august. Olav Olsen

«Sofar Sounds» har eksistert siden 2010 og arrangerer hemmelige
intimkonserter i 239 byer over hele verden. USA, Canada, Danmark,
Tyskland, Brazil, Peru og Mexico er bare noen av landene hvor konsertene har slått an de siste seks årene.

Se videosnutt av «Sofar»-arrangementet i Maridalen ved å trykke på bildet under.

Les mer om

 1. Konsert
 2. Oslo

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Nå har den «hemmelige» internasjonale suksessen inntatt Oslo

 2. OSLOBY

  Dette er Oslos nye «it»-festival

 3. A-MAGASINET

  Slik vil de lokke unge til klassisk musikk

 4. BYLIV

  10 tips for helgen

 5. KULTUR

  Sigrid: – Jeg var veldig sjenert da jeg vokste opp

 6. BYLIV

  De 10 største «Øyablikkene» vi husker fra festivalens historie