Byliv

Il Divo feirer med konsert i Oslo

 • Ntb

afp000749435-q0dW9be9Oj.jpg Live Nation

 • Ingen hadde trodd vi skulle vare så lenge. Ikke vi selv heller, sier en av de fire flotte mannsrøstene i Il Divo, Sebastien Izambard.

Ideen til den sjangerkryssende vokalgruppen, som blander opera og pop, ble klekket ut av berømte — for ikke si beryktede - bransjemogulen Simon Cowell i 2004. Hittil har det gått så det griner:

Il Divo oppgis å ha solgt over 26 millioner album på verdensbasis, hatt 50 førsteplasser på albumlister, og høstet 160 gull- og platinumbemerkelser i over 33 land.

5. september spiller de i Oslo Spektrum.

På sitt sjette studioalbum «A Musical Affair» utgitt før jul i fjor, tok herrelaget for seg musikalsanger fra Broadway, og la ut på turné også for å feire sine forestående ti år.

— Plater er aldri det samme som live når publikum deler opplevelsen både med hverandre og oss som står på scenen, og du har kontakt med dem du synger for, sier Izambard.

Start i Norge

Etter seks måneder på veien innvilget Il Divo seg på tampen av juli en liten ferie, og franske Sebastien Izambard ilte da til sin nye hjemby London for å tilbringe den med kone og tre barn.

— Å opptre er en velsignelse, men jeg savner familien min. Det er hyggelig å gjøre normale ting, som å vaske klær, medgir han på telefon derfra.

Når «Musical Affairs»-turneen starter igjen blir konserten i Oslo Spektrum 5. september først ut på den nye Europa-runden. Dette er fjerde gang Il Divo gjestet Norge, som Sebastien Izambard har bare gode minner fra.

— Skandinaver er et svært høflig publikum, og respektfulle for musikerne.

Kanskje sikter han elegant til at vi ikke lar oss rive med, nær sagt uansett. Il Divo har spilt seg rundt i verden, men lei blir de ikke, bedyrer han:

— Jeg tror det er derfor vi fortsatt har et publikum: At vi selv fortsatt har det moro selv. Da går det bra. Det er opp til artistene å klare å beholde entusiasmen og gleden, da smitter det til dem i salen.

Ingen divanykker

— Dere har ikke fått divanykker etter suksessen?

Izambard ler litt, og fastslår: - Vi har ingen slike vaner, vi er derimot jordnære og har beina godt plantet på jorden. Derimot så ler vi mye. Husk at dette er hardt arbeid. Å stå på scenen i to timer og synge krever at vi er i god form.

Men han røper at det var litt skummelt i starten, der han kom som eneste selvlærte sanger fra popverdenen. Ikke minst har han sagt han var «skrekkslagen» da han gikk i studio første gang med dem for ti år siden, han «trodde han var på sirkus» da han hørte stemmene til sine nye kolleger.

De tre er alle skolerte, klassiske sangere: Tenorene Urs Buhler fra Sveits og amerikanske David Miller, og den spanske barytonen Carlos Marin.

— Jeg har lært mye av de andre. Og kanskje har jeg lært dem noe, jeg også. I mine øyne er jeg en «bro». Det gjelder å introdusere folk som ikke kjenner så store stemmer, langsomt til denne typen musikk, så de ikke blir skremt.

Sebastien sier han elsker musikk og synger hver dag.

— Men stemmen er, i motsetning til et instrument, ikke noe du kan erstatte. En gang mistet jeg stemmen i en måned, det var frustrerende.

- Forfriskende med dame

Nå skal Il Divo bringe en rekke musikalperler live ut til folket, også her i Norge.

— Vi gjør ting fra «The Lion King», «Phantom of the Opera», «West End Story», to stykker fra «Les Misérables», selvsagt «Bring Him Home». Sanger som folk elsker. Siden vi går helt tilbake til 1950-tallet, er noen av dem nesten ukjente for yngre folk. En av de eldste er «If I Ever Would Leave You», den er fra «Camelot» -oppsetningen i 1960 og ikke så kjent.

Akkurat slik de gjorde på albumet, tar de fire kraftrøstene med seg en gjesteartist for å yte musikalperlene den rette atmosfæren. Nærmere bestemt en kvinne.

— Det er forfriskende å ha en dame på scenen, må Sebastian Izambard medgi fra herrestemmenes bastion Il Divo.

Il Divo spiller i Oslo Spektrum 5. september kl. 19.30

Relevante artikler

 1. BYLIV

  10 tips for helgen 19.–22. oktober

 2. BYLIV

  10 tips for helgen: Tøffe rockere, jubelglade tenorer, festende samer med mye mer

 3. KULTUR

  Stjernevokalister stjal jazzshowet: «Publikum hyller dem»

 4. KULTUR

  Bocelli er sukkerspinn, sirup og sjokolade på én gang

 5. KULTUR

  Skam-sanger inntar Operaen

 6. BYLIV

  10 tips for helgen: Ikke brenn alt kruttet 17. mai, helgen har mer moro å hoppe i taket for