Byliv

Ibsen-festival og nypusset julestjerne på Nationaltheatret

Reisen til julestjernen kommer tilbake på Nationaltheatrets scene i ny regi, og høsten blir fylt av Ibsen.

Generasjoner av barn har opplevd førjulsmagi på Nationaltheatret med klassikeren Reisen til julestjernen. Nå skal regissør Kjersti Horn fornye den snart hundre år gamle suksessen. I 2010 spilte Anne Marie Ottersen, Pia Tjelta og Kim Haugen i stykket. Foto: Roald, Berit

 • Hilde Bjørhovde
  Journalist

Barnefamilier kan glede seg til gjensyn med klassikeren Reisen til julestjernen . Nå kommer gjengangeren i helt ny drakt. Regissøren Kjersti Horn skal blåse nytt liv i Brandts eventyrlige univers og videreføre den snart 100 år gamle forestillingen, melder Nationaltheatret i en pressemelding etter teaterets høstlansering tirsdag.

Dermed kommer en lenge etterlengtet fornyelse av tilbudet for de yngste, noe som har vært etterlyst. Nationaltheatret har fått kritikk for at de satser for lite på nyskapende teater for de yngste, men holder seg til det trygge og kjente.

Ingen forestilling er spilt flere ganger på teateret enn Sverre Brandts juleforestilling om Sonja som leter etter julestjernen. Stykket ble satt opp første gang julen 1924. Premièren er på Hovedscenen 22. oktober.

Her leser du kritikk av teatrets barneprogram :

Les også

Nationaltheatret får kritikk: gjør for lite nytt for barn

Forestillingen skal fornyes der det trengs for å åpne juleteatertradisjonen for alle barn som vokser opp i dag.Ibsenfestivalen

Ibsenfestivalen med nye grep

Teatersjef Hanne Tømta la vekt på at Ibsenfestivalen 2016 vil sette preg på høstens repertoar. Festivalen åpner 8. september og slutter 24. september.

To av Henrik Ibsens mest kjente verk blir kombinert i en forestilling nården islandske regissøren Thorleifur Örn Arnarsson setter opp stykket Vildanden + En folkefiende. I denne Ibsen-montasjen har Tomas Stockmann i En folkefiende og Gregers Werle i Vildanden blitt en og samme person – som jakter på sannheten, koste hva det koste vil. Stykket har premiere 8. september.

-Dramatikk er skrevet for å skapes igjen og igjen, hver kveld, sier teatersjef Hanne Tømta, som tirsdag la frem høstplanene for Nationaltheatret. Foto: Signe Dons

– Når vår verdenskjente dramatiker skal feires, dukker gjerne spørsmålet om fornyelse opp. Kan man spille Ibsen i dag uten aktualisering og tydelige regikonsept, spør noen. Mens andre argumenterer for å spille Ibsen som vi kjenner ham – tradisjonelt, i tråd med det vi antar var dramatikerens egentlige tanke med verket, sa Tømta under lanseringen. Her blir det ekteskapsdrama:

Les også

Linn Skåber og Sven Nordin blir ektepar fra helvete

— Dramatikk er skrevet for å skapes igjen og igjen, hver kveld. Hvordan et over 100 år gammelt drama forstås i dag, henger selvsagt sammen med det samfunnet vi lever i. Det er i møtet med skiftende samfunnsstrømmer at en klassiker skapes.Uten tradisjonen er ikke fornyelse mulig, men uten fornyelse kan heller ikke tradisjonen få nytt liv, sier Tømta.

Urpremière av Arne Lygre

Ibsens verk John Gabriel Borkman er tilbake på Nationaltheatret i en fornyet form under tittelen Borkman . Regissøren er Jan Bosse, en av Tysklands ledende regissører, og dette er hans første teateroppsetning i Norge. Premiere er på Amfiscenen 13. august.

Her er dramatikeren som får internasjonal oppmerksomhet:

Les også

Arne Lygre ny husdramatiker på Nationaltheatret

La deg være er et nyskrevet verk av Arne Lygre, Nationaltheatrets husdramatiker. Flere historier fortelles gjennom ulike karakterer og blir i sum til en fortelling om ensomhet, brudd, tilhørighet og om hvem vi er for hverandre. Stykket har urpremière på Amfiscenen 9. september.

Ibsens Brand har 150-årsjubileum i år, og under Ibsenfestivalen får publikum se en versjon av den tyske regissøren, teatersjefen og forfatteren Armin Petras. Manuset, rollegalleriet og handlingen er strippet ned og språket modernisert. Regissør Runar Hodne lar handlingen utspille seg i et frikirke— og predikantmiljø på sørvestlandet, som preges av religion, nasjonalisme og countrymusikk. Premièren er på Malersalen 10. september.

 1. Les også

  Espen Skjønberg jobber syv timers dag - 92 år gammel

 2. Les også

  "Gleder meg ekstra til å høre hovedtalen"

 3. Les også

  Karsten og Petra: sjarmerende og sprikende

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Ibsen spilles over hele verden. Denne uken kommer han hjem.

 2. KULTUR

  Årets Ibsenfestival er inspirert av Panama Papers

 3. KULTUR

  Etter nesten 100 år på Nationaltheatret flytter «Reisen til Julestjernen» til Folketeateret

 4. BYLIV

  – Har du lyst til å bli overrasket, bør du se dette

 5. DEBATT

  Ibsenfestivalen i endring: Lukk øya og tenk hardt på 1800-tallet | Hanne Tømta

 6. A-MAGASINET

  Kultur – Kristin Valla: Hvem hjelper deg når alt rakner?