Byliv

«Da ideen kom, måtte jeg bare skrive»

George R.R. Martin er blitt en litterær superstjerne som ikke lenger kan vandre fritt rundt på festivaler. Det liker han dårlig.

George R.R. Martin, forfatteren bak Game of Thrones. May Synnøve Rogne

 • May Synnøve Rogne
  Film- og TV-anmelder

- Du er på Worldcon, den største litterære festivalen for fantastisk litteratur, for 39. gang. Hvordan er det?

- Gud hjelpe meg! 39 stykker! Det er klart at berømmelsen har forandret livet mitt -  ikke alt til det bedre. At jeg får frynsegoder og bord på restauranter er jo hyggelig, men jeg liker ikke tapet av privatliv. Jeg kan ikke gå rundt på festival uten at folk stikker en mobil opp i ansiktet mitt for å ta bilder. Det var ikke slik for bare 10 år siden, og jeg liker det ikke.

Ingenting å si på kaffeserveringen om bord på Sunborn Yacht Hotel. May Synnøve Rogne

- Fans spekulerer på nett om veien videre. Påvirker det deg? - Nei, jeg ignorerer det. Jeg er ikke så mye på sosiale medier. Jeg har en blogg, men det er så moderne jeg blir. Vi måtte opprette en Twitter-konto da det var fem falske George R.R. Martins der ute. Plutselig havnet sitater av ting jeg liksom skal ha sagt i seriøse nyhetsmediene. De burde sjekke kildene sine nøyere!

- Hvordan oppsto Game of Thrones?

_- _ Det er vanskelig å forklare. Hvem vet hvor ideer egentlig kommer fra? Sommeren 1991 dukket det opp et bilde i hodet mitt. Jeg jobbet som manusforfatter i Hollywood og var mellom oppdrag. Jeg satt og skrev på en roman, og plutselig dukker en scene opp i hodet mitt. Hvalpene til en kjempeulv blir funnet i sommersnøen. Det sto helt klart for meg at det var sommersnø. Jeg la bort det jeg drev med. Da ideen kom, måtte jeg bare skrive. Bildet var så livaktig. Jeg skrev det første kapittelet i løpet av tre dager, ordene bare strømmet på. Så tok Hollywood over igjen, men i 1994 vendte jeg tilbake til det som ble Westeros.

- Visste du hvor historien skulle ende?

- Nei, overhodet ikke. Da sommeren var over, kjente jeg de store plotlinjene, men ikke detaljene. Jeg var jo overbevist om at jeg kunne fortelle historien på tre bøker, og det var jo helt feil!

- Du støtter et reservat hvor dere tar dere av ulver som ikke kan overleve i det fri. Hvor kommer fascinasjonen fra?

- Vi mennesker deler flere tusenårs historie med ulvene. Det er et sterkt bånd mellom oss som jeg finner fascinerende. De er de gamle fiendene som ligger på lur utenfor leirbålet. De er øynene som vokter på oss i mørket. I eldre fantasy, helt opp til Tolkien, blir ulver fremstilt som ondskapens avatar, men i moderne fantasy snus dette på hodet, og det tegnes et mer balansert bilde av dem.

- Når serien blir ferdig, kommer du til å savne den?

- En blanding av vemod og lettelse vil jeg tro. Arya, Dani, Tyrion og de andre har vært en del av livet mitt så lenge, så jeg kommer til å savne dem. Selv om serien blir ferdig, betyr det ikke at jeg kommer til å ta farvel med Westeros. Det er fortsatt historier der som venter på å bli fortalt.

 1. Les også

  «Serien appellerer til oss som mennesker»

 2. Les også

  Forventer 20.000 til Game of Thrones-utstillingen

 3. Les også

  Forførende maktspill

 4. Les også

  Bare blodig alvor

Sunborn Yacht Hotel ligger fast utenfor konferanse- senteret Excel i London. May Synnøve Rogne

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Da boken hans floppet, vurderte han å bli eiendomsmegler. Så skrev han «A Game of Thrones».

 2. KULTUR

  Vår kommentator: «Game of Thrones» sviktet fansen og George R.R. Martin

 3. KULTUR

  «Game of Thrones-»forfatterens nye bok er kun for spesielt interesserte

 4. KULTUR

  HBO bekrefter «Game of Thrones»-oppfølger

 5. KOMMENTAR

  I «Game of Thrones» finnes det ingen nåde, og ingen hjelp

 6. A-MAGASINET

  «Lolita»-forfatteren Vladimir Nabokov fikk ikke skrive filmmanus av sin egen roman. I dag er det forfatterne som skriver de beste TV-seriene.