Byliv

Øyafestivalens artister – backstage

I ti år har fotograf og videoregissør Stian Andersen tatt bilder av Øya-musikerne der andre ikke slipper til.

Röyksopps Svein Berge og Torbjørn Brundtland, tatt rett før de gikk på Øya-scenen sist. Fredag er de tilbake, sammen med Robyn. Foto: Stian Andersen

 • Robert Hoftun Gjestad
  kulturjournalist

Under årets Øyafestival stiller han ut 26 av portrettene i Tøyenparken. Bildene på 1,5 x 1,5 meter og omtrent 5 kilo, trykt på værsolide metallplater, er hengt opp ved den største scenen på Øyas nye festivalområde.

— Man tenker alltid at en utstilling ikke er så mye jobb, men dette ble en svær greie. Etter å ha fulgt Øyafestivalen og dens artister backstage gjennom ti år, er jeg ekstra stolt. Dette er det mest ambisiøse prosjektet jeg har gjort, sier Stian Andersen.

Sårbare artister

Han har hatt drømmejobben som rockefotograf siden et bilde av DumDum Boys i 1989, som de brukte til singlen «Englefjes». Siden har han blant mye laget fotobøker og utstillinger med Turbonegro og a-ha, tatt en drøss med artistbilder og omslagsfotografier, og laget musikkvideoer.

Svenske The Knife Foto: Stian Andersen

Gjennom ti Øya-år har Andersen fått tilgang på artistene der andre ikke slipper til: Bak scenen. Resultatet er «Backstage sessions».

— Det kjedelige har vært å bli «stuck» backstage, for en musikkelsker som meg. Jeg har forsaket mang en god konsert for dette. Det fantastiske har vært å treffe artistene når de er på sitt mest sårbare, rett før konsert. Det skjer noe i hodet på dem da. Det kule har vært at artistene ikke har sett dette som en "vanlig" promojobb, men har vist en egen kjærlighet for fotografi og kunst generelt, sier Stian Andersen.

Les mer :

Les også

Se Øya-konsertene live på Osloby

Kjøpte bildene

Noen av artistene har vært så fornøyde med bildene, at de er brukt videre. Svenske The Knife, som ytterst sjelden sier ja til medier, brukte sitt som pressebilde i årevis. Janelle Monáe, som er konsertaktuell under årets Øya, kjøpte tre av bildene.

Janelle Monáe Foto: Stian Andersen

Og en like Øya-aktuell Robyn med ekstrem høydeskrekk ble med på taket av det nå revne kulturhuset Borgen for å ta bilder.

— Hva nå?

— Ferdig. Yess. Nå kan jeg endelig gå på konserter igjen. Det blir sikkert mer samarbeid med Øyafestivalen, men ikke noe så omfattende, sier Stian Andersen.

 1. Les også

  Alt du trenger om Øyafestivalen

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Bookingsjef på Øya om absurde kontrakter og avlysninger

 2. OSLOBY

  Lars Vaular: – Jeg har skapt veldig mange problemer for meg selv

 3. KULTUR

  Jakter på Øyas beste artistmanager

 4. OSLOBY

  Øya-sjefen: – Hvert år gleder jeg meg aller mest til alt er over

 5. BYLIV

  De 10 største «Øyablikkene» vi husker fra festivalens historie

 6. KRONIKK

  «Fotorestriksjoner hindrer fri nyhetsformidling fra arrangementer som samler mange mennesker»