Byliv

Skremmende aktuelt om gisseldrama

«Kapringen» imponerer vår anmelder.

 • Ingunn Økland
  Kommentator og hovedanmelder

Vår vurdering:

5 av 6

Et slitent lasteskip er på vei til Mumbai. En lyslugget, jovial fyr ringer hjem til familien og forteller at han blir forsinket med et par dager. Det viser seg å være den danske kokken Mikkel. Ikke lenge etterpå har han et gevær mot hodet.

Søndag kveld ble Kapringen kåret til fjorårets beste danske film i Bodil-seremonien, som tilsvarer Amanda hos oss. Kapringen var også nominert til beste nordiske film under filmfestivalen i Göteborg, men den utmerkelsen gikk som kjent til Norges kandidat, Før snøen faller . Begge disse filmene er utpreget internasjonale i sin tematikk. I Kapringen må et dansk firma håndtere utenlandsk terrorisme. Den dramatiske handlingen har likhetstrekk med gisselaksjonen i Algerie, noe som gir filmen en skremmende aktualitet.

Imponerende spenn

Kapringen er sterkt inspirert av virkelige hendelser i Det indiske hav. Den er da også holdt i en realistisk og mildt dokumentarisk stil. Om bord på båten er mange av opptakene gjort med håndholdt kamera. Det skaper et effektivt bilde på gislenes frykt for uforutsigbare reaksjoner fra de somaliske piratene.

Les også

Dansk films nye wonderboy

Handlingen beveger seg hele veien mellom lasteskipet og hovedkontoret i Danmark. Den dynamiske vekslingen gir store kontraster i både miljø og skuespill. Piratene krever et skyhøyt beløp i løsepenger for gislene, og rederiets egen direktør insisterer på å føre forhandlingene.Søren Malling gir direktøren et imponerende spenn i personligheten; han går fra å være en mann med stilig kontroll til en trykkoker helt uten avtrekk.

Studie i nedbrytning

Regissøren Tobias Lindholm er fra før av mest kjent som manusforfatter til TV-serien Borgen og spillefilmene Submarino og Jakten av Tomas Vinterberg. Her har han både manus og regi, og begge deler holder høy kvalitet.

Gisselforhandlingene kunne kanskje vært raskere unnagjort, for mot slutten av filmen blir det vel mange repetisjoner. Samtidig er det unektelig et poeng å skildre den uthalingstaktikken piratene bruker med stort utbytte.

De somaliske piratene spilles av amatører – mange av dem flyktninger – som gjør en naturlig figur foran kamera. Det finnes øyeblikk av forbrødring og fest om bord på lasteskipet, men mannskapet blir gradvis forkomment og paralysert. Ja, Kapringen vokser til en sterk og nervepirrende studie i den psykologiske nedbrytingen selve gisselsituasjon skaper.


Her finner du påskens filmprèmierer:

 1. Les også

  «Stavanger-bølgen er tilbake i norsk film»

 2. Les også

  Originalt familiedrama

 3. Les også

  «Et formidabelt comeback»

 4. Les også

  Skremmende aktuelt om gisseldrama

 5. Les også

  Lett irriterende og litt trivelig komedie

 6. Les også

  Syng, søster, syng

 7. Les også

  Engstelig regidebut fra Dustin Hoffman

 8. Les også

  Briljant og blekt om hverandre

 9. Les også

  Et underholdende animasjonseventyr

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Norsk rederi etter skipskapring i Benin: – Det jobbes intenst med saken

 2. VERDEN

  Skip fra Ugland-rederiet kapret i Benin

 3. BOLIG

  Siden det å være aktiv med interiør på Instagram er en nokså overfladisk hobby, setter jeg stor pris på å bli kjent med menneskene bak kontoene.

 4. KULTUR

  Seksuell oppvåkning og dramatisk islandsk natur i lovende debutfilm

 5. KULTUR

  Gisseltakingen: Gnistrende start på dansk terrorthriller

 6. VERDEN

  Mystisk «spøkelsesskip» dukket opp midt på havet for seks måneder siden. Nå har det drevet i land.