Byliv

Et underholdende animasjonseventyr

Den klassiske historiern er blitt et påkostet eventyr med troll og prinsesse.

 • Per Haddal
  journalist

Vår vurdering:

4 av 6

Digitalteknologi kan gi fantasistoff en ekstra virkningsfull flukt, oppheve de fleste fysiske lover og krav til sannsynlighet. Lar oppfinnsomheten galoppere i billedserier som vi omtrent aldri har sett maken til.

Det vil si – helt løpsk løper fantasistoffet ikke med garvede Bryan Singer i registolen. Riktignok har han aldri overgått seg selv etter gjennombruddet De mistenkte / The Usual Suspects fra 1995. Men han har senere arbeidet jevnt og trutt med supermansgenrer som X-Men og Superman. Pluss filmen om attentatet mot Hitler 20. juli 1944, Valkyrje .

Uvanlig sprelsk

Singer henter her frem det engelske folkeeventyret om Jack og bønnestengelen, gir det ekstra tilskudd fra et bibliotek av sagn/myter/eventyr/legender og døper prosjektet om til Jack the Giant Slayer eller Jack som slår ihjel troll .

Nordmenn ville si troll, ikke giganter. Og vips så har vi noe helt uvanlig sprelsk på kinoduken. Visuelt. Samtidig finnes det pussig nok en slags realistisk tone over eventyrfortellingen.

Jack er en enkel bondegutt i et uspesifisert, middelaldersk eventyrland. Han skal selge en hest og vogn på markedet, men snubler så over prinsessen, kommer i skade for å utløse fremveksten av en enorm bønnestengel som farer like lukt til himmels. Og da åpner han også portene til trollenes/kjempenes rike. Prinsessen blir bortført dit – og han må redde henne.

Berusende effekt

Her er alt hva moderne digitalteknologi kan fremskaffe, turnert med stor selvsikkerhet. Til stundom berusende effekt, vi nå jeg si, grundig imponert av akkurat det.

Trollene er passelig fantasieggende og skremmende, hentet direkte fra marerittene våre. Men morsomme vrier gjør at vi kan synes litt synd på dem også. De digitalanimerte figurene herjer med fynd og klem. Som den tohodede lederen for trollene.

Her ser vi også skuespillere som tydelig morer seg med rollene.

Gjenkjennelig

Eventyr flest løper oss ikke overende med overraskelser, for det er nettopp de gjenkjennelige gjentagelser som skaper magien. Så også her.

Faktisk blir dette ganske underholdende, selv om filmen ikke når helt til topps på bønnestengelen. Kvalitetsmessig sett. Men godt over midten.


Her finner du påskens filmprèmierer:

 1. Les også

  «Stavanger-bølgen er tilbake i norsk film»

 2. Les også

  Originalt familiedrama

 3. Les også

  «Et formidabelt comeback»

 4. Les også

  Skremmende aktuelt om gisseldrama

 5. Les også

  Lett irriterende og litt trivelig komedie

 6. Les også

  Syng, søster, syng

 7. Les også

  Engstelig regidebut fra Dustin Hoffman

 8. Les også

  Briljant og blekt om hverandre

 9. Les også

  Et underholdende animasjonseventyr

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Anmeldelse:

 2. KULTUR

  Dette er superheltfilmen du ikke ante du har drømt om

 3. KULTUR

  «Trolls» er som en overdose rosa sukkerspinn

 4. KULTUR

  Nordisk mytologi, horror og realisme: «Årets mest nyskapende nordiske film»

 5. KULTUR

  5 «Frost»-fakta til voksne som må holde ut kinomørket

 6. KOMMENTAR

  Knut Olav Åmås: «Ari Behn var et romantisk eventyr av et menneske»