Byliv

«The Butler» er en annerledes politisk historie

Før Obama fantes det en svart mann som styrte Det hvite hus gjennom åtte presidentperioder. I «The Butler» får vi et stykke alternativ, politisk historie, med presidentene i birollene.

  • Kjetil Lismoen

Vår vurdering:

4 av 6

Lee Daniels er noe overfladisk blitt omtalt som amerikansk films svar på Pedro Almodovar. Det skyldes begges forkjærlighet for melodrama og for å gi klisjeer ny mening.

Når jeg nå skriver at The Butler er Daniels mest konvensjonelle og minst melodramatiske film, skyldes det først og fremst at hans foregående filmer, Precious og The Paperboy (begge vist på norske kinoer) var nesten tøylesløse øvelser innen sjangeren.

Image for xstream video 15930

Åpningen av The Butler er ikke noe mindre melodramatisk da hovedpersonen Cecil Gaines forteller om oppveksten som svart i 1920-tallets Georgia. I samme sekvens ser vi hvordan plantasjeeierens sønn voldtar Cecils mor og dreper hans far, hvorpå Cecil blir tatt inn i hovedhuset for å få opplæring i tjenerskapets kunst.

Uklanderlig dyktig

Jeg stålsatte meg for flere sjokk, men The Butler skulle komme til å handle om noe helt annet enn hva innledningen gir inntrykk av. Cecils egenskaper som butler tar ham etter hvert til Washington der han til slutt havner i Det hvite hus.

Cecil behersker sitt fag til fulle: Det handler om «å ikke se eller høre noe, bare tjene». Han er så uklanderlig dyktig at mange av presidentene han tjener blir nysgjerrige på ham. Men når de spør ham om hva han mener om f.eks borgerrettighetskampen, lar han seg ikke lokke utpå. Det er først når han kommer hjem, at han våger å gi uttrykk for hva han mener.

Forest Whitaker spiller Cecil med perfekt pokeransikt, og Oprah Winfrey gjør en av sine beste roller som hans hustru, mener vår anmelder. Foto: ANNE MARIE FOX

Og det er nettopp kontrasten mellom den private og offentlige rollen som gjør historien om Cecil så interessant, og som snart skaper uoverstigelige konflikter med hans sønn som blir aktiv i borgerrettighetskampen og i den militante bevegelsen Black Panthers. '

Filmens hjerte ligger i generasjonskonflikten mellom far og sønn, hvordan Daniels viser at begge har rett, utifra sine forutsetninger. Mens kampen for de svartes rettigheter raser i gatene, ser vi hvordan Cecil og hans familie innhentes av den innenfor hjemmets fire vegger.

Troverdig

Om det skulle være noen tvil: Daniels er ingen filmrealist, derfor er heller ikke dette noe konvensjonelt kostymedrama. Han befinner seg et uforliknelig sted mellom Tarantinos stilisering av svart kultur i slavedramaet Django Unchained og Spielbergs sentimentalisering i Color Purple .

Men i The Butler er det hvite rollegalleriet for en gangs skyld uviktige bifigurer og smerten i generasjonskonflikten er en spesifikk, afroamerikansk erfaring. Om melodramaet iblant skaper distanse til handlingen, og i filmens svakeste øyeblikk virker for kunstig, fremstår raseriet og følelsene som troverdige. Ingen kan piske frem uante følelser i oss som Daniels.

Forest Whitaker spiller Cecil med perfekt pokeransikt, omgitt av et stort galleri av begavede svarte skuespillere vi ikke ofte ser på kino (Oprah Winfrey gjør her en av sine beste filmroller som Cecils hustru). The Butler er en av de store, til nå ukjente historier, om dem som ikke bare sto ringside når historien ble skrevet, men var en del av den. Men ikke på den måten vi kanskje forventer.

Les også

  1. Godt spill i goldt USA

  2. Et greit punktum

  3. Fine damer i kunstig prosjekt

Forest Whitaker som Cecil Gaines, Lenny Kravitz som James Holloway og Cuba Gooding Jr. som Carter Wilson på kjøkkenet til Det hvite hus Foto: ANNE MARIE FOX