Byliv

Jakten på den glemte Dylan

Jakten på en rockemyte blir noe mer enn en rockumentar i Searching for Sugar Man.

 • Kjetil Lismoen

Vår vurdering:

5 av 6

Gåten Sixto Rodriguez

Det er ikke usannsynlig at du har hørt om denne filmen. Det er få dokumentarfilmer forunt å få den forhåndsomtalen Searching for Sugar Man har fått, og musikken til hovedpersonen, Sixto Rodriguez, er allerede iferd med å bli en hit på nettet. For de som ikke har hørt om filmen, vil jeg anbefale å leve i uvitenhet fram til de har sett den. Ellers risikerer de at de første 20 minuttene blir en formalitet.

Filmen er nemlig lagt opp som en gradvis avdekking av et ”mysterium” som for lengst er avslørt. Hva skjedde med den gåtefulle artisten Sixto Rodriguez som forsvant sporløst etter at han fullførte to kritikerroste album på tampen av 1960-tallet? Det går rykter om at han tente på seg selv under en konsert, angivelig fordi plateselskapet droppet ham, men ingen vet noe for sikkert.

Et spor leder til Sør-Afrika – det eneste landet der Rodriguez sin musikk er blitt populær. Det viser seg at den hvite middelklassen i det kulturelt isolerte landet på 1970-tallet adopterte Rodriguez som ”sin Bob Dylan” og levde lenge i den tro at han var en verdensstjerne. Kanskje vet de hvor han befinner seg? Nei, dette er ikke en mockumentary, men en av mange fascinerende kjensgjerninger som avdekkes av den svenske filmskaperen Malik Bendjelloul.

Filmen er riktignok konstruert som en slags kvasidokumentar den første halvtimen, men når vi omsider får møte den gåtefulle artisten, tar filmen en mer alvorlig retning og filmskaperne spiller med åpnere kort.

Det viser seg at Rodriguez er en av musikkhistoriens mest ydmyke, glemte artister, og at ingen i verden ville fortjent bedre å bli bragt fram i lyset. Det er Rodriguez sine kvaliteter som menneske, og det faktum at talentet var formidabelt, som gjør denne filmen til noe mer enn bare enda en rockumentar om en glemt artist.

Som flere av intervjuobjektene sier, gang på gang: Hvordan var det mulig at vi kunne ignorere en så karismatisk artist som skrev så mange låter med hit-potensiale? Han dukket ikke bare opp på riktig tidspunkt, men hadde plateselskapet Motown og 60-tallets kulturrevolusjon i ryggen – og så solgte han seks album i USA!

Filmen gir ingen klare svar, men antyder at hans meksikanske bakgrunn og lavmælte personlighet hemmet karrieren. Rodriguez selv er ikke bitter, men snarere filosofisk, og anser årene som kroppsarbeider siden han ga opp artistkarrieren som verdifulle.

Filmen starter som en jakt på ”sannheten”, men den bidrar også til å skape nye myter. Rodriguez forblir en gåte for oss, men på en forførende måte vi kjenner fra tidligere rockemytologi. Som døtrene hans påpeker, så har Rodriguez alltid vært noe av en gåte, selv for hans nærmeste, og det er ikke noe skille mellom artisten Rodriguez og mennesket. Han snakker og lever som en poet. Han er the real deal , som amerikanerne sier det.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Oscar til svensk dokumentarfilm

 2. KULTUR

  Rodriguez fikk lunkne kritikker i Danmark

 3. KULTUR

  Svensk Oscar-vinner lagde filmen med iPhone

 4. KULTUR

  Svensk Oscarvinner død

 5. BYLIV

  «Filmen om Rodriguez er bedre enn konserten hans»

 6. KULTUR

  Ingen norsk Oscar i natt