Byliv

360 synger Mahler

Guttesopraner og modne basser er blant de 360 korsangerne som gleder seg til en heftig konsertopplevelse i Oslo Konserthus.

Monica Strmdahl

 • Hilde Bjørhovde
  Journalist

— En kraftprøve for sangerne, men du verden hvilket privilegium det er å være med. Det er forte, forte, forte, og de siste fem minuttene er magiske, sier førstebass Arild Riis i Oslo Filharmoniske Kor. Sist han sang Mahlers åttende, giganten blant symfonier, var med Kringkastingsorkesteret i 2005.

Sangerne fyller hele triangelen bak orkesteret.

— Vi står veldig trangt, og verket er meget krevende å synge, men det er noe av det største jeg kan tenke meg. Ingen har skrevet et verk for så mange utøvere hverken før eller senere! Her mønstres alt av instrumenter som fantes i 1910 på scenen samtidig, inklusiv salmesykkel - et beintråkket orgel, sier Riis.

Tusen musikere og sangere var med da symfonien ble urfremført i München i 1910. Den kalles da også De tuseners symfoni. I konserthuset er det omtrent halvparten så mange som fremfører verket, deriblant åtti gutter fra Sølvguttene.

— Det er skikkelig høylytt! Å få være med på dette er helt utrolig. Da er du på toppen av karrièren, istemmer sølvguttene Marcus Jakhelln Dawson (13) og Ludvig Lohne-Otterstad (12)

- Liker dere Mahler?

— Ja, på en måte er det klassisk partymusikk, sier Marcus.

— Sølvguttene har mange korte replikker. Utfordringen er å komme inn på rett sted. Noen gutter kan noter, men de yngste tar det på øret. De skjønner at de er med på noe stort, sier dirigent Fredrik Otterstad. Alle de tre konsertene i Oslo Konserthus er utsolgt.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. BYLIV

  Svensk førstehjelp til Øyafestivalen

 2. BYLIV

  The Beach Boys til Oslo

 3. BYLIV

  Fantasy-geek og aktivist

 4. BYLIV

  Fengslende og komplekst

 5. BYLIV

  Tam oppfølger

 6. BYLIV

  Dans for småttinger