Byliv

Guide til byens julemarked

Det er første helgen i desember, og julen nærmer seg.

Foto: id-art / Shutterstock

  • May Synnøve Rogne
    May Synnøve Rogne
    Film- og TV-anmelder

Frem mot jul arrangeres det en rekke julemarked rundt om i byen. Noen er som julemarkedet i Spikersuppa, store med mange boder og pariserjul. Andre er mindre, intime og har et mer lokalt preg.

Dersom du ønsker julestemning med pepperkaker, gløgg og annen hjemmebakst bør det i alle fall være fullt mulig å få nettopp det på et av de mange markedene i Oslo.

Enten du vil ha marked med mange boder hvor du kan kjøpe julegaver og julepynt eller om du vil ha et marked som fokuserer mer på opplevelser, bør du finne et som passer deg.


Opplevelser på festningen

Foto: Oslo Bymuseum / A.F.W. von Hanno

Jul på Akershus festning er et marked som fokuserer mer på opplevelser og atmosfære enn kjøp og salg. Det blir omvisning, juleverksted, rebusløp, julefortellinger for barn, gang rundt juletre, danseoppvisning ja, du kan til og med møte selveste slottsgjøgleren.

Lørdag blir det også tenning av julegranen ved karpedammen med påfølgende salutt og konsert med St. Hallvard-guttene.

Hvor: Akershus festning

Når: 3.–4. og 10.–11. desember, kl. 11–16


Jul med design

Foto: Shebeko/NTB Scanpix / Shutterstock

Designernes eget julemarked arrangeres i år for 18. gang, og er en tradisjon mange vil få med seg. På dette markedet kan du finne unik design lenge før det kommer i vanlige butikker. Designerne selger klær, smykker, vesker, lamper, puter, keramikk, glass og møbler. I år deltar 140 utstillere fra både inn- og utland.

Hvor: DogA Norsk Design- og Arkitektursenter

Når: 3. og 4. desember kl. 10.00-17.00


Møt nissen på Folkemuseet

Foto: Carl Martin Nordby

Julemarked på Norsk Folkemuseum er populært for mange, så her kan bilkøene ut til Bygdøy være en tålmodighetsprøve. Når du først kommer deg dit får du et gammeldags og stemningsfullt marked med julegaver, julepynt, juledekorasjoner, godter, keramikk, sølvsmykker og støpte lys. I tillegg blir det også folkedans, konserter og julenissens verksted.

Hvor: Norsk Folkemuseum

Når: 3. – 4. desember og 10. – 11. desember kl. 11.00-16.00


Pepperkakehusshow

Illustrasjon til utstillingen Foto: Tormod Glomnes

Vi skal innrømme at det ikke akkurat er et marked, men Nasjonalmuseets store pepperkakehusutstilling må med. Denne gangen har det vært rekordoppslutning, og i alt 39 pepperkakehus fant veien til Nasjonalmuseets årlige konkurranse. Årets tema var «Baking Bad. Arkitektur i populærkultur». Resultatet kan du nå se, men du må vente med spisingen!

Hvor: Nasjonalmuseet – Arkitektur

Når: Fra 8. desember til 8. januar

Slik lager du pepperkakehus: Frister det med et slikt herskapelig pepperkakehus?

Stemning på Youngstorget

Foto: Gajus / Shutterstock

Nonner fra Minsk Ortodox Monastery, osteprodusenten Den Blinde Ku og Sami Shop med samiske produkter har vært med på Oslo Julemarked siden oppstarten i 2006. De dukker opp i år igjen sammen med over 50 andre utstillere og selveste julenissen.

Hvor: Youngstorget

Når: Frem til 22. desember kl. 11.00 -19.00


Gløgg og pepperkaker på Vækerø

Foto: sematadesign / Shutterstock

Julemarked i Vækerøstuene byr på idyllisk atmosfære blant små trehus fra 1700-tallet. I dag huser stuene både butikk og keramikkverksted. I tillegg til kunstutstilling blir det servering av gløgg og pepperkaker.

Hvor: Vækerøstuene, Drammensveien 227

Når: 3 – 4 desember kl. 12.00 – 16.00


Kunstnerisk jul

Foto: Sofiaworld / Shutterstock

HO-HO-HOLY julemarked er for deg som er lei tradisjonsll juledekorasjoner og klar for en litt mer kunsterisk tilnæming. Du kan finne kule gaver fra en rekke spennende designere i tillegg kommer forfattere for å signere bøkene sine og det hele kan kombineres med en tur på museet.

Hvor: Astrup Fearnley Museet

Når: 9. - 12. dsember fra kl. 12.00–17.00


Jul på gården

Foto: Bozena Fulawka / Shutterstock

Julemarked på Skjerven gård har også eksistert i mange år og inviterer til førjulstreff i år også. Det blir aktiviteter for små og store, blant annet tur med hest og vogn, fortellerstund på låven, saueklipping og hopping i høyet. I drengestuen bakes det lefser på skikkelig vedtakke.

Hvor: Skjerven gård, Maridalsveien 469

Når: 10 – 11. desember kl. 12:00-16:00


Jul i sentrum

Foto: Rolf Øhman

Jul i vinterland er et av de største julemarkedene i byen. Her blir det en rekke boder som selger lokale delikatesser og kunsthåndverk hvor du kan finne en original gave. I år stiller også Little Brother Brewery med egen bod med såkalte growlers. Konseptet bak Growleriet er at folk kan komme og fylle på flasken – en growler – fra en av bodens tappekraner.

Hvor: Spikersuppa

Når: Frem til 20. des, kl. 10.00–20.00

Les også

Nå kommer julen til Spikersuppa


Blått julemarked

Foto: Andrey_Kuzmin / Shutterstock

Julemarked på Blå er også blitt en tradisjon for mange. Her selges det alt fra strikkeprodukter, smykker, keramikk, glasskunst, ullvarer, klær, LP-plater, leker, malerier, vesker

Hvor: Utenfor ved Blå

Når: 10 – 11. desember kl. 12:00-17:00


Jul i Bærum

Foto: pogonici / Shutterstock

Drar du vestover kan du vandre blant koselig trebebyggelse på Bærums Verk. Hver lørdag og søndag kan barna kjøre hest og vogn. På lørdager blir det også eventyrteater med Søstrene som visstnok passer for alle mellom 0 og 100 år. I tillegg blir det tradisjonsrike boder med både julemat og julepynt.

Hvor: Bærums Verk

Når: Torsdag og fredag: kl. 12.00–20.00, lørdag kl. 10.00–18.00 og søndag kl. 12.00–18.00. Fra mandag 19. desember til fredag 23. desember er julemarkedet åpent hver dag kl. 12–20

* Oversikten er kun et utvalg og ikke komplett. Sjekk vår hva skjer-kalender for flere juletips

Les mer om

  1. Jul
  2. Utstilling
  3. Julemat