Byliv

Her skal Øya ligge i 2014

Middelalderparken blir en byggeplass i flere år. Imens skal Øyafestivalen ligge på grønne Tøyen.

Daglig leder i Miniøya Louise Winness Prestgard har erfaring med å arrangere festival i Tøyenparken. Til neste år skal Jonas Prangerød og Øya ha inn dobbelt så mange publikummere – mellom 15000 og 16000. Rolf Øhman

 • Harald Fossbergkjersti Flugstad Eriksen

– Vi er veldig glade for at vi fikk muligheten til å bruke Tøyenparken. Det er det eneste stedet som er såpass bynært at vi kan beholde størrelsen og profilen på festivalen, sier pr-sjef Jonas Prangerød. Det har lenge vært klart at Øya måtte flytte fra Middelalderparken mens utbyggingen av Follobanen foregår. Derfor er Jonas Prangerød og de andre i Øya veldig fornøyd med beliggenheten til "nye" Øya.

– Her kan vi ha like mange scener som i Middelalderparken når vi tar i bruk sirkustomten og fotballbanene, sier Prangerød.

Les også

Øyas nye damer

Bynært

Det har vært viktig for Øya-driverne med tetthet til byen.

– Øya skal være en bynær festival. Herfra kan man komme seg lett ned til sentrum og alle samarbeidsklubbene og helårsarrangørene som holder til der. Tøyen er også et knutepunkt for kollektivtrafikken med alle T-banelinjene som stopper rett her nede, sier han.

Slik tenker man seg at Øya på Tøyen kan se ut til neste år. Superunion

Med et nytt område som skal fylles med 15.000–16.000 publikummere er det mange brikker som skal falle på plass.

Blant annet hvor man plasserer scenene.

– Vi har blant annet tenkt på å ha et romsligere telt der vi kan ha artister som har et visuelt uttrykk som krever mer av scenebelysningen med mer. Dermed er det mulig å sette dem opp tidligere på dagen enn sist på programmet når solen er gått ned og mørket senker seg.

En annen fordel med å legge Øya til Tøyenparken er at den allerede har vist seg å fungere bra for "søsterfestivalen" Miniøya, som går av stabelen 8. og 9. juni i år. Det er fjerde gangen de har festival her. Det har vært over 12.000 besøkende under Miniøya hvert år.

Les også

Legendene kommer

Beste noensinne

Daglig leder i Miniøya, Louise Winness Prestgard, har bare godord å si om Tøyenparken.

– Vi har hatt et kjempegodt samarbeid med de lokale aktørene som Munch-museet, Universitetets museer, Bellevue barnehage og Tøyenbadet, som alle er svært velvillig innstilt til festivalen, sier hun og ønsker Øya hjertelig velkommen.

– Jeg håper vi sammen kan gjøre spennende prosjekter som vil gagne bydelen og kulturlivet i Oslo, sier hun.

Les også

Stjerneskudd til Øya

Selv om flyttingen naturlig nok vil være et spørsmål som murrer i bakhodet, har PR-sjef Jonas Prangerød også fullt fokus på årets festival, som varer fra 6. til 10. august.

– Vi legger lista høyt, vi vil avslutte i Middelalderparken med den beste festivalen vi har laget noensinne. Så håper vi at folk vil følge med oss hit til Tøyen på grunn av de gode opplevelsene.

Det er ennå ikke klart hvor mye plass Øya kommer til å ta, men de vil trolig legge beslag på området fra Tøyenbadet ned mot Munch-museet og sirkustomten pluss fotballbanen. Anne Gjertsen

Munch-museet vil være med på festen

Museet vurderer om de vil ligge innenfor gjerdet på festivalområdet. Unge voksne med kulturinteresse er akkurat det publikumet de vil nå.

Les også

Øyafestivalen er utsolgt for ukespass

Munch-museet, som kommer til å ligge på Tøyen i overskuelig fremtid slik det ser ut nå, ønsker Øya velkommen. De er ikke bekymret for å bli invadert av festivalfolket, tvert imot.

— Nei, vi er superentusiastiske og veldig glad for å ønske Øya til Tøyen. Vi er veldig positive til alt som skaper liv på Tøyen, sier informasjonsarbeider Bård Hammervold.

Tusenvis av festivalfolk skremmer ikke dem. De vil ha festivalfolket innenfor dørene.

— Det er en målgruppe som er viktig for oss – unge voksne med god økonomi og kulturinteresse, sier Hammervold.

Nå diskuterer museumsansatte om museet skal ligge innenfor gjerdene på festivalområdet.

— Da vil vi bli et avbrekk og kanskje en liten oase for musikkpublikumet, sier Hammervold.

Sikkerheten er uansett godt ivaretatt. Museet har en grense for hvor mange publikummere de tillater av gangen, men hva som skjer med inngangsbilletten, er ikke klart ennå.

Les også

Oslodebutant til Øya

Bjercke er glad når Øya er glad

Kulturbyråd Hallstein Bjercke synes at Øya på Tøyen er en veldig god løsning på gravearbeidet i Middelalderparken. For det er snakk om flere år uten Øya på det faste festivalområdet mellom ruinene og vannspeilet.

— Jeg synes det er kjempebra. Det har vi jobbet for å få til, sier Bjercke.

Han var opptatt av å finne et sted hvor Øya ville være.

— Tøyenparken er et utmerket sted, først og fremst fordi Øya vil være der selv. For Øya er en kulturinstitusjon i Oslo, og dessuten viktig for Oslo som musikkby. Det er en festival med internasjonalt renommé, sier Bjercke.

På grunn av Follobane-utbyggingen må Øya-festivalen flytte ut av Middelalderparken. Men det er plass nok på Tøyen. SUPERUNION

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  12.000 osloungdommer går på festival istedenfor på skolen

 2. OSLOBY

  Festivalåret 2018 er allerede godt i gang

 3. OSLOBY

  Oslo-festival utvider

 4. KULTUR

  Disse fem sørger for sommerfesten

 5. OSLOBY

  Forsker: NRK til Tøyen kan gentrifisere området

 6. KULTUR

  Piknik i Parken flytter til Grünerløkka neste år