Byliv

Ti filmer å få med seg på Film fra Sør

Her er kunstnerisk leder Lasse Skagens ti beste tips for store filmopplevelser under Film fra Sør-festivalen.

Gloria er en av filmene Lasse Skagen trekker frem som en potensiell publikumsvinner.

 • Hilde Bjørhovde
  Journalist

Det er den argentinske Oscar-kandidaten Wakolda, laget med norsk støtte, som åpner festivalen torsdag kveld på Klingenberg kino.

Regissør og forfatter Lucía Puenzo er kåret til en av verdens ti mest interessante, kvinnelige regissører og vil selv være til stede under åpningen. Wakolda er basert på hennes egen roman, og boken gis ut i forbindelse med festivalen. Filmen er støttet av det norske produksjonsfondet Sørfold.

Filmfestivalen Film fra Sør byr på 90 kvalitetsfilmer med action, drama og spenning fra tre kontinenter og en rekke land. 19 filmer er med i hovedkonkurransen, og her er alt fra japansk animasjon til action fra Mexico.

Prisvinnere

— Vi har med filmer som vinner internasjonale priser på store festivaler, sier kunstnerisk leder Lasse Skagen. Publikum får dermed mulighet til å se perler plukket fra øverste hylle på festivaler som filmfestivalene i Cannes og Berlin. Årets gjesteliste inkluderer både Gullpalme-vinnere og Cannes-regissører. Skagen er stolt over å presentere en veldig stor spredning i fortellerstemmer.

Fjorårets Film fra Sør-festival hadde ca. 20.000 publikummere. Den kan dermed ikke lenger kalles hverken smal eller sær.

— Vi merker økt publikumsinteresse år for år. Folk vil gjerne se noe nytt, og regissører fra Sør blir nå invitert til Hollywood, der det er idétørke. Historiene fra Sør er nå med på å stimulere amerikansk film, sier Skagen.

— Under festivalen får publikum muligheten til å se filmer som ikke kommer på kino. Bare 4–5 prosent av filmer på kinoer utgjøres av filmer fra Sør. Filmene er universelle historier med lokal forankring og tar deg jorden rundt på 11 dager, sier han.

Action og drama

— Film er et sterkt medium som formidler action, drama og spenning, og på festivalen er alle elementer samlet.

Blant festivalens godbiter nevner han den chilensk-spanske filmen Gloria i den internasjonale konkurransen. Hovedrolleinnehaver Paulina Garcia vant Sølvbjørnen for beste skuespiller i filmfestivalen i Berlin.

— Den tror jeg blir en slager under festivalen, sier Skagen.

Filmen handler om nyskilte Gloria på 58 år som ikke er klar for et liv uten menn.

Skagen trekker også frem sideprogrammet Mangapolis. Japanerne elsker tegneserier, kalt manga. Anime er tegnefilmvarianten av denne delen av japansk populærkultur. Under Mangapolis-paraplyen vises det ypperste av japansk animasjonsfilm, blant annet The Wind Rises av Japans legendariske mesteranimatør Hayao Miyazaki.

Animasjonslegenden avslutter årets Film fra Sør-festival med filmen som er en fiktiv biografi om Jiro Horikoshi, mannen som tegnet Japans kampfly i Andre Verdenskrig. Miyazaki har meldt at dette blir hans aller siste film. Japans store mesteranimatør er grunnlegger av animasjonsstudioet Ghibli sammen med Isao Takahato og er blant annet kjent for filmer som Chihiro og heksene og Min nabo Totoro .

— Han er selve kongen av anime, sier Skagen.

Lasse Skagens filmanbefalinger:

<b><i>Heli</i></b> Mexico Regi: Amat Escalante<b>Hvorfor:</b> En ubehagelig historie om hvordan familier går i oppløsning på grunn av vold i Mexico. Regiprisvinneren fra Cannes er ikke for sarte sjeler.


<b><i>The Lunchbox</i></b> IndiaRegi: Ritsh Batra<b>Hvorfor:</b> En søt kjærlighetshistorie og publikumshit om to som finner kjærligheten via lunsjbokser. En herlig feel good-film.

<b><i>Som far, så sønn</i></b> Japan. Regi: Hirokazu Koreeda <b>Hvorfor: </b> Et drama om to gutter som er forbyttet ved fødsel og skal byttes tilbake. Fortalt så nydelig og rørende at det er lurt å ta med lommetørkle.

<b><i>My Sweet Pepper Land</i></b> Irak. Regi: Hiner Saleem <b>Hvorfor: </b> Kurdisk western fra landsbygda i Kurdistan. Humoristisk film ispedd komiske referanser med et seriøst budskap som ligger rett under overflaten.

<b><i>Wakolda</i></b> Argentina. Regi: Lucía Puenzo <b>Hvorfor: </b> En intenst ubehagelig film om Josef Mengele. En familie blir kjent med en tysk lege i 1960-tallets Argentina. Bak den karismatiske fasaden skjuler seg en av andre verdenskrigs mest fryktede nazister. Sebastián Puenzo

<b><i>The Wind Rises</i></b> Japan. Regi: Hayao Miyazaki <b>Hvorfor: </b> Japans store mesteranimatør har meldt at dette blir hans aller siste film. Filmen er en lenge etterlengtet godbit og en fiktiv biografi om Jiro Horikoshi, flykonstruktøren bak Japans kampfly i Andre Verdenskrig.

<b><i>Den grønne sykkelen</i></b> Saudi-Arabia. Regi: Haifaa Al-Mansour<b> Hvorfor: </b>En velregissert og hjertevarm filmfortelling, som gir et unikt innblikk i livet bak sløret. Regissøren kommer til Oslo som gjest. Photo Credit: Tobias Kownatzki

<b><i>The Garden of Words</i></b> Japan Regi: Makato Shinkai <b>Hvorfor: </b> Et romantisk, dryppende vakkert melodrama om en bråmoden 15-åring som skulker skolen for å møte en voksen kvinne i parken. En fryd for animasjonselskere.

<b><i>Brothers For Life</i></b>India. Regissør: Abhishek Kapoor <b>Hvorfor: </b>En melodramatisk historie om tre venner som vil starte en cricketklubb. Rørende om vennskapet mellom tre menn.

<b><i>Gloria</i></b> Chile Regi: Sebastián Leilo <b>Hvorfor:</b> Denne blir en publikumshit. Paulina Garcia spiller Gloria, en skilt kvinne som ikke har lyst på et liv uten menn. Hun vant Sølvbjørnen for beste skuespiller i filmfestivalen i Berlin.

Relevante artikler

 1. BYLIV

  Årets Film fra Sør-festival byr på en god porsjon testosteron

 2. BYLIV

  Cannes-vinner åpner Film fra sør

 3. BYLIV

  Disse filmene bør du få med deg på årets Film fra sør-festival

 4. KULTUR

  – Berlinalen skal være ytringsfrihetens forkjemper

 5. KULTUR

  Årets Berlinale: «I alle fall én film vekker reaksjoner – selv om reaksjonen er kvalme»

 6. KULTUR

  «Utøya 22. juli» har fått sin første utmerkelse. I kveld kan filmen vinne en av verdens mest prestisjetunge filmpriser