Byliv

- Oslo er verdens beste musikkby

Joakim Haugland kjemper for at unge talenter skal bli hørt og sett på By:Larm.

- Jeg blir veldig pratsom med en kopp kaffe i hånden, så du får bare stoppe meg, ler<b> </b>Joakim Haugland May Synnøve Rogne

 • May Synnøve Rogne
  Film- og TV-anmelder

— Jeg er oppvokst i Flekkefjord, og ved 15-årsalder ble jeg aktiv i den lokale rockeklubben. Jeg tok tidlig ansvar for både regnskap og bookinger. Jeg var aldri interessert i å spille selv. Jeg kan faktisk ikke spill et eneste instrument. Forleden møtte jeg min gamle musikklærer, og han var sjokkert over at jeg livnærte meg av musikk. Ifølge ham greide jeg ikke å slå takten med to pinner en gang!

- By: Larm var først et rent bransjetreff. Noe har skjedd?

— Ja, det er fortsatt en viktig arena for å bli oppdaget av bransjen og en scene for hjemlige og unge talenter. Men det har utviklet seg til noe mye større. Det er musikkbransjens utstillingsvindu, men i løpet av de siste tre årene har vi hatt et mye klarere fokus på festivaldelen.

- Hvordan?

— I år skal vi ha tre telt på Youngstorget. Du kan si at festivalåret starter nå i mars.

- Hvilke kriterier arbeider dere ut fra?

— Det skal helst være nytt. Bandene må være aktuelle og ha noe å vise frem. Nytt og ganske ungt er gode stikkord. Til syvende og siste handler det om god musikk. Vi satser på stor spennvidde og allsidighet. Vi ønsker å presentere summen av det som rører seg i tiden. Vi tar pulsen på trender som kommer. By:Larm er stedet hvor du oppdager artister tidlig. Se hvor raskt Emilie Nicolas har slått gjennom. I fjor var hun ukjent. I år har hun solgt ut Rockefeller to ganger.

Kroghs kaffebar og Folketeaterpassasjen ligger midt i Oslos utelivssentrum. May Synnøve Rogne

— Hvordan har Oslo utviklet seg som konsertby?

— Oslo er helt unik. Det er verdens beste musikkby. Akkurat her vi sitter, er episentret for Utelivs-Oslo. I gåavstand har du byens beste og proffe konsertscener. I London, København eller Stockholm må du reise på kryss og tvers for å finne de gode scenene.

- Er nærhet viktig?

— Ja, By:Larm har korte konserter slik at du skal få oppleve flest mulig artister på kortest mulig tid. Da blir korte avstander og en pulserende stemning veldig viktig. Det lille området gir en helt spesiell energi mellom publikum og artistene.

- Hva vil du trekke frem i år?

— Tanken er at du skal dra på festivalen og ikke helt vite hva du går til – og få noe du ikke forventer. Men jeg vil gjerne trekke frem Gidge, elektronika fra Nord-Sverige. Jeg fikk et tips om dem fra en kontakt i New York. Da jeg kontakten den svenske bransjen, hadde de aldri hørt om dem. Bransjen er i lynrask endring. Alt skjer raskt. Videre vil jeg trekke frem et ungt, norsk band som heter Resirkulert. De sendte oss en demo og juryen bet seg merke i dem. For meg representer de det By:Larm skal være – en arena hvor et ungt band blir hørt.

 1. Les også

  James Blake er klar for «Piknik i parken»

 2. Les også

  Oslo får enda en ny festival

 3. Les også

  Hardt og svart til ungene på Miniøya

Kaffevalget falt på dobbel americano. May Synnøve Rogne

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. BYLIV

  Sondre Justad er den fødte entertainer

 2. BYLIV

  by:Larm går i svart i jubileumsåret

 3. A-MAGASINET

  Lørdag headliner Pasha Rockefeller for første gang. Så tar han med seg rapdrømmen til SXSW i USA

 4. BYLIV

  Glasvegas avlyser Oslo

 5. KULTUR

  Nå sikter norske musikere mot USA

 6. REISE

  Verdens beste musikkfestivaler