Byliv

Sitter du godt? Her kommer tidenes villeste fiskeskrøne.

Hvordan er det mulig å fortelle denne uten å rødme?

afp000754141-2l3vpH7Eq4.jpg

 • Joacim Lund
  kommentator

Livet er fullt av pussige sammentreff. Denne uken, for eksempel, ba regiondirektør Gunnar Gudmundsson i oppdrettsselskapet Cermaq tynt om unnskyldning på vegne av hele oppdrettsnæringen for alle lakserømmingene.

Bra fyr, tenkte jeg da. Rømt oppdrettslaks er et enormt miljøproblem. Oppdrettslaksen ødelegger genmaterialet i de naturlige laksestammene og truer dem med utryddelse. Oppdrettsnæringen har enormt mye å svare for, men det er ytterst sjelden å høre at de gjør det.

Og så til det pussige sammentreffet:

Samme dag som Gudmundssons unnskyldning kom, ble jeg gjort oppmerksom på Marine Harvests nye reklamefilm for oppdrettslaks, myntet på det japanske markedet.

Imponerende greier. Fantastiske bilder av magisk, urørt norsk natur. En dyp, hes, amerikansk stemme snakker om det klare vannet i den ville Vossoelven. Om hvordan bare den sterkeste og sunneste laksen klarer seg. De sterke fargene i naturen som gjenoppstår i laksekjøttet. Magi, kaller han det.

Det er uten sidestykke den mest virkelighetsfjerne reklamefilmen jeg har sett i mitt liv. Det var ikke kommunikasjonssjef Ola Helge Hjetland i Marine Harvest enig i.

— I Japan finst det laks frå mange land. Vi forteller japanarane kor laksen vi tilbyr dei stammar frå, skrev han på Twitter.

Hvor den stammar frå der altså. Ikke hvor den er fra. Det blir jo omtrent som å filme aper i sitt naturlige miljø for å beskrive den moderne nordmannen.

Det Hjetland ikke forteller japanarane, er at nettopp vossolaksen nå er gjenstand for en omfattende redningsaksjon i regi av Miljødirektoratet – på grunn av høyt innslag av rømt oppdrettslaks.

Oh, the irony. Oppdrettsnæringen har ødelagt Vossoelven, men bruker den til å lage reklamefilm for oppdrettslaks. Greit med fiskeskrøner, altså, men hvordan er det mulig å fortelle denne uten å rødme?

 1. Les også

  Kan noen gi meg et glass nøkkelhullsmerket arsenikk?

 2. Les også

  Søndag er det 2-årsbursdag i Mathallen. Er den ikke blitt stor?

 3. Les også

  Glem magefølelse og omtrentligheter. Kjøkkenet er i ferd med å bli et laboratorium.

 4. Les også

  «Nå får du tak i en av verdens fremste delikatesser i Oslo gratis»

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Indianere okkuperer norske oppdrettsanlegg i Canada

 2. ØKONOMI

  Erna Solbergs Kina-besøk kan sende norsk lakseeksport til himmels igjen

 3. ØKONOMI

  Denne gule laksen kan løse et av næringens store problemer. Men vil noen spise den?

 4. VITEN

  Hvorfor er det så mye styr med laksen?

 5. VERDEN

  Lakselus, sykdom og høye kostnader tvinger produksjonen av fisk ut av havet og opp på land

 6. SPORT

  Hushovd kan få laksefarget lag i Tour de France