Byliv

Slik blir teaterhøsten i Oslo

 • Hilde Bjørhovde
  Journalist

Sterk brødrekjærlighet mellom Jonathan og Kavring i Oddgeir Thune (venstre) og Emil Johnsens skikkelser på Det Norske Teatret Ingar Storfjell

 • Stort mangfold, litt mørkt og veldig mye Ibsen! Vi har snakket med fire aktuelle skuespillere om deres egne roller og hva de selv skal se på teater i høst.

Skuespiller Mari Maurstad

Aktuell med: Diktatorfruer av Theresia Walser på Oslo Nye Centralteatret.

Stykket er en nyskrevet farse, der tre fallerte diktatorfruer er samlet fordi det skal lages film om dem. Her møtes Margot Honecker, enke etter DDRs siste partisjef, Erich Honecker, den skoelskende Imelda Marcos, enke etter Filippinenes Ferdinand Marcos, og den tidligere førstedamen i Tunisia, Leïla Ben Ali, gift med Tunis' president Zine El Abidine Ben Ali, utløser av "den arabiske våren". Dialogen er basert på virkelige sitater fra fruene.

— En morsom og annerledes rolle, der jeg er dummere enn jeg hadde lest meg til, sier Mari Maurstad om Leïla Ben Ali.

Mari Maurstad spiller diktatorfruen Leila Ben Ali fra Tunisia på Centralteatret Rolf Øhman

— De som løy hos oss, opplevde at neglene falt ut, som løv fra trærne, siterer Maurstad sin rolleskikkelse, som også har lånt trekk fra Suzanna Mubarek (Egypt) og Asma al Assad (Syria).- Jeg forstår ikke hvorfor i all verden mannen min blir stilt for retten i den internasjonale domstolen i Nederland. Vi har jo aldri vært i Nederland? Og han, som er øyelege og ikke tåler blod, har jo ikke gjort noe galt?

Alle prater om seg selv og forbi hverandre. Stykket har masse svart humor, sier Mari Maurstad, som senere i høst spiller Hønse-Lovisa i Ungen på Torshovteatret.

- Hva ser du selv i Oslo i høst?

— Teater er hobbyen min, så jeg ser alt jeg kan, sier Mari Maurstad.

— Teaterhøsten har stort mangfold, med alt fra Shockheaded Peter til Woyzeck og veldig mye Ibsen. Jeg synes scenehøsten er litt mørk, selv om H ypokonderen på Oslo Nye er en komedie. Mot i brøsta på Edderkoppen var kjempemorsom. Jeg skal se Jiří Kylián-balletten i Operaen, Lille Eyolf og Et drømspill på Nationaltheatret. Gjengangere er en veldig annerledes oppsetning, som ga meg helt ny innsikt. Også må jeg få med meg Det merkelege som hende med hunden den natta på Det Norske Teatret.

Skuespiller og regissør Trine Wiggen

Aktuell med: Spiller Olga i Tsjekhovs Tre Søstre på Nationaltheatret. Premiere 30. oktober. Har regi på Det merkelege som hende med hunden den natta på Det Norske Teatret

I Tre søstre bor Olga, Maria og Irina i en russisk provinsby sammen med sin bror, Andrej, og lengter tilbake til Moskva, der de vokste opp.

Trine Wiggen spiller Olga i Tre Søstre på Nationaltheatret fra 30. oktober. Ingar Storfjell

— Jeg har lest nesten alt av Tsjekhov og synes han er en av de ypperste dramatikerne, sier Trine Wiggen.- Olga lengter etter en dypere mening med livet. Hun er ugift og eldst av søstrene, drømmer om mann og barn, men det er liksom for sent. Stykket handler om forholdet mellom disse tre søstrene og verden. Det går opp for Olga at livet, det er nå. Ikke noe som kommer.

- Hva ser du selv i Oslo i høst?

— Peter Handkes Immer noch Sturm . Handke er omstridt, men også en dramatiker som har påvirket, ikke bare europeiske dramatikere siden 70-tallet, men også forfattere. Jeg prøver også å se alt på Nationaltheatret. Et drømspill gleder jeg meg mest til. Jeg er glad i samtidsdans og skal ha med meg Kylian på Operaen. Liker også å gå på Dansens Hus, der jeg fikk med meg Hofesh Shechters Political Mothers , men gikk glipp av Ingun Bjørnsgård. Synd, for hun er jeg fan av. Og så skal jeg se Carte Blanche på Dansens Hus når de kommer, sier Wiggen.

Skuespillere Emil Johnsen og Oddgeir Thune

Aktuelle med: Brørne Løvehjarte på Det Norske Teatret, premiere 3.10.

Emil Johnsen spiller også i Det merkelege som hende med hunden den natta.

Ny dramatisering av Astrid Lindgrens historie om brødrene som ikke engang døden kan skille. Etter sitt korte liv på jorden blir de gjenforent i landet Nangijala. Men også her finnes ondskap og farer. Teatrets storsatsing for barn denne høsten.

— Jeg leste historien da jeg var barn, og elsker den høyt. Lindgren tar for seg svære ting på dypt alvor. Kjærligheten mellom de to brødrene en endeløs, sier Emil Johnsen.

— Ja, selv om Brørne Løvehjarte handler om døden, er stykket fullt av lek. Det dreier seg om å være modig, sier Thune.

— Og å takle vanskeligheter og se fremover, supplerer Johnsen.

— Jonathan gir Kavring mye kjærlighet og håp. Han forteller om landet Nangijala, der de skal møtes etter døden, sier Thune.

— I vår versjon blir eventyret det fremtredende. Samtidig som det blir både skummelt og spennende, sier duoen.

- Hva ser dere selv i Oslo i høst?

— Vi har gått glipp av så utrolig mye. Det er veldig mye Ibsen i høst. Institusjonsteatrene spiller bredt, og vi skulle gjerne sett noen av de utenlandske kompaniene i Ibsenfestivalen, men har ikke fått det til på grunn av prøver, sier de to.

— Black Box har alltid mye bra på programmet. Trøndelag teaters gjestespill Moby Dick skal jeg ha med meg i november, sier Johnsen.

 1. Les også

  23 tips til hva du kan gjøre i høstferien

 2. Les også

  Usher til Europa, tar med seg Nico & Vinz

 3. Les også

  Ukens høydepunkt

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Teateranmeldelse: «En oppsetning som gjør kontroversielle Peter Handke lettere å svelge»

 2. KULTUR

  12 forestillinger verdt å se i høst

 3. KULTUR

  Anmeldelse av «Medea»: «Spekulativt og grusomt kjedelig teater »

 4. KULTUR

  Disse 11 teaterstykkene bør du få med deg i høst!

 5. KULTUR

  Våre anmeldere har plukket ut høstens beste teaterstykker

 6. KULTUR

  Her er Aftenpostens anmelderes tips for teaterhøsten