Byliv

Glamorøs generalprøve

GOLDEN GLOBE: Noen ganger er faktisk kjoler, stjerner og rød løper viktigst.

Golden Globe Awards er den mest glamorøse og viktige generalprøven Hollywood har. Neste gang stjernene daler over den røde løper blir nemlig under Oscar-utdelingen. MARIO ANZUONI

 • Cecilie Asker
  Avdelingsleder

Man kan si hva man vil om Hollywood, men de vet å gjøre stas på sine egne.

Juleribben er ikke mer enn så vidt fordøyd før de er i gang med en ny sesong med glamorøse prisutdelinger, store stjernegallaer og spektakulære kjendisfester.

Og først ut er som vanlig den stjernespekkede Golden Globe Awards, hvor det beste innen film og TV-underholdning skal få sin riktige dose med applauser og statuetter.

Rydder kalenderen

Det skortet ikke på kjente ansikter da den røde løperen ble rullet ut natt til mandag. Brangelina, Madonna, George Clooney, Meryl Streep, Leonardo DiCaprio og Kate Winslet var bare noen av dem som hadde ikledd seg finstasen og Colgate-smilet for anledningen. Til og med hunden Uggie, fra filmen The Artist, hadde ryddet kalenderen for å få sitt øyeblikk i rampelyset.

rightKommentator Cecilie Asker. Mariell Amélie Lind Hansen

Dårlig rykte

At Golden Globe er blitt et sted hele Hollywood føler de må stille i samlet flokk er egentlig litt merkelig.

For i motsetning til Oscar og Emmy som kåres av prestisjetunge organisasjoner som The Academy of Motion Picture Arts and Sciences og The Academy of Television Arts & Sciences, kåres Golden Globe av The Hollywood Foreign Press Association, som i praksis er en samling på rundt 90 utenlandske journalister fra underholdnings— og sladrepressen.

At jurymedlemmene ved flere anledninger har blitt anklaget for å ta imot bestikkelser, i form av gratis luksusferier og dyre gaver, styrker heller ikke prisens faglige tyngde.

God trening

rightMeryl Streep glemte brillene og bannet i takketalen da hun vant prisen for beste kvinnelige hovedrolle. Det skjer neppe under Oscar-utdelingen. FOTO: AP Mark J. Terrill

Men på tross av frynsete rykte, kommer altså stjernene hvert år for å kaste glans over Golden Globe Awards.Fordi Golden Globe ligger så tett opp mot Oscar-nomineringen har det ofte blitt trukket frem som et poeng at prisen er en god indikator på hvem som blir årets Oscar-vinnere. Dette er nok en liten overdrivelse, for de siste fem årene er det bare 63 prosent av Golden Globe-vinnerne, som også har vunnet Oscar også.

En langt mer sannsynlig årsak er nok at Golden Globe er en veldig skuespillerorientert pris, hvor mange av de mest celebre gjestene derfor er nominert. Med Oscar-utdelingen og en rekke andre priser bare uker unna lar de ikke muligheten gå fra seg til å holde en takketale i beste sendetid, eller få tørrtrent på det noble tapersmilet.

Uansett er Golden Globe Awards sånn sett den mest glamorøse og viktige generalprøven Hollywood har. For der Meryl Streep glemte brillene og utbrøt et banneord under takketalen da hun vant prisen for beste kvinnelige hovedrolle, med The Iron Lady, kommer hun neppe til å gjøre samme tabben under Oscar.

 1. Les også

  Stumfilm årets snakkis

 • Les mer om årets Gold Globe-utdeling på Aftenposten.no
  CECILIE ASKER

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Alt du må vite om nattens Oscar-utdeling

 2. KULTUR

  Meryl Streep langet ut mot Trump, fikk svar på twitter

 3. KULTUR

  Oscarnominasjoner til Sverige og Danmark

 4. KULTUR

  Tyldum kan vinne sin andre Oscar søndag

 5. KULTUR

  Disse er favoritter til Oscar-nominasjonene

 6. KULTUR

  Utdeling i natt: Lady Gaga fikk sin første Oscar