Byliv

Inviter småfuglene hjem

Vil du ha fugleliv i hagen? Her finner du tips til femten flotte fuglematere. Hageblogger Anne Havåg Holter-Hovind deler sine tips på osloby.no.

- Fuglene er vinterens blomster. De skaper liv i hagen og gir meg naturopplevelser når alt annet sover under snøen, skriver hageblogger Anne Havåg Holter-Hovind. Anne Havåg Holter-Hovind

 • Anne Havåg Holter-hovind

Hageblogger Anne Havåg Holter-Hovind skriver hagebloggen moseplassen.no . Utover vil hun dele sine beste tips her på Osloby.no. I dag handler hennes innlegg om hjemmelagede meiseboller.


Fuglene er vinterens blomster. De skaper liv i hagen og gir meg naturopplevelser når alt annet sover under snøen. Ved å tilby mat får jeg flere fugl på besøk i hagen, og de kommer så nært at jeg virkelig kan bli godt kjent med dem.

Les også

Firestjerners middag på fuglebrettet

Det finnes svært mange fuglematere på markedet. Hagesentre og nettbutikker med hageprodukter har bredt utvalg av fornuftige matere, og i enkelte interiørbutikker dukker det opp matere av det mer spesielle slaget.Jeg har gjort et utvalg av de fuglematerne jeg synes er mest spennende. Både fuglematere med rent og moderne design i plast og metall, og matere i tre med krummelurer og sjarmerende detaljer. Her bør være fuglematere for en hver smak og lommebok, og om du ikke trenger en ny fuglemater for egen hage så er de ypperlige julegaver!

Kjekt å tenke på før du velger en fuglemater:

Fuglematere skal ikke bare se pene ut, de bør også holde maten sunn og være hygieniske slik at fuglene ikke blir syke. Les om hvilke funksjonskrav du bør stille til fuglemateren her.

Les også

Vintergrønt på balkongen

Ulike fuglematere er egnet for ulik mat og måten den deles ut på påvirker hvilken fugler som kan spise av den. Les om fordeler og ulemper ved ulike fuglematere på Moseplassen her.

Hvordan mate fuglene:

De fleste fugler spiser solsikkefrø og meiseboller, men det er ikke det eneste du kan fore med. Les om hva fugler spiser her.

Lurer du på hvor fuglemateren bør henge? Les om hvordan anlegge en god og populær foringsplass.

****Her kommer mine tips til 15 flotte fuglematere.

Dette er ingen rangering, men 15 fine matere i flere prisklasser:****

1.jpg Produsenten

Bird feeding house fra Sophie ConranFuglebrett med tre vegger og en kant, henges opp.

Laget i malt trevirke. 16x16 cm i base og 26 cm høyt. Kan brukes til alle typer mat og av de fleste fugler.

269 kr hos Igroshage.no

2.jpg Produsenten

Bird feeder fra Born in SwedenMinifuglebrett som festes med sugekopp på vindu. Ballen er laget i resirkulert plast, sittepinnen er i metall. 11.5 cm i diameter.

Egnet for frø og nøtter og de mest vågale av de minste fuglene.

150 kr hos Designtorget.

3.JPG Produsenten

Fuglebrett fra Eva SoloFuglebrett med tak, laget i hvitlakkert stål. To varianter av modellen, en for oppheng og til å sette på stolpe (stolpe følger med). Kan brukes til alle typer mat og besøkes av de fleste fugler. Taket gir noe beskyttelse mot snø og regn.

699 kr for modell på stolpe 599 for modell med oppheng. Hos Illums bolighus

4.jpg Produsenten

Foderlada fra Wildlife Garden.Multimater i malt tre som monteres på stolpe. Materen har fire ulike rom, to for frø, ett lite rom for nøtter og ett rom for en meisebolle. Rommer totalt fem liter mat. For småfugl, de større får ikke plass på pinnene.

Meget godt design hvor frøene holdes helt tørre og det ikke kan komme avføring på materen.

698 kr hos Solfang.no

5.jpg Produsenten

Barcelona Bird feeder fra Menu.En kombinasjon av fuglebrett og fuglebad i acaciatre og plast. Monteres på stolpe som følger med. Bassenget ligger innfelt i treet og kan løftes ut og vaskes. 40 x 28 cm bred, 164 cm høy. Materen gir god tilgang for alle typer fugl, er nok best egnet for mat som kan festes på spikrene da det ikke er noen kant på brettet.

1200 kr hos Illums bolighus

6.jpg Produsenten

Piep show fra Radius design.Fuglebrett med tak som monteres med sugekopper på vindu. I plastikk og aluminium. 16 x 30 cm bred, 16 cm høy.

Passer for de fleste typer mat og modige fugler i alle størrelser.

350kr hos Stilverk

7.jpg Produsenten

Restaurant fra SternformHusprofil i ubehandlet eik, for montering på stang. Heng opp meisebolle eller bruk som fuglebrett. Ingen kant så det er ikke plass til mye på brettet.

899 kr hos Illums bolighus

8.jpg Produsenten

Pip pip fuglehus fra SMD DesignFuglebrett i lakkert stål, velg mellom grønn, rød, hvit, sort og sølv. Monteres på stang som følger med. Brettet har en kant og et lite tak. Materen er 26cmx12 cm bred og 16 cm høy og egnet for fugl i alle størrelser.

450 kr hos Romsorvis.no

9.jpg Produsenten

Funkis fra wildlife garden.Kombinert fuglemater og fuglekasse i malt trevirke. Kan monteres mot vegg eller på stolpe. Enkelt å endre fra mater til bolig. Rommer to liter frø og små fugler kan sitte på pinner og forsyner seg av to slisser i nedre del av materen. Meget godt design hvor maten holdes helt tørr og det ikke kan komme avføring på materen.

498 kr hos Solfang.no

10.jpg Produsenten

Fuglebrett med kobbertak fra Wildlife World.Veggmontert fuglebrett med tak og høy kant. I malt tre, taket er kledd med kobber.Bredde 29x29 cm, høyde 37 cm.

En romantisk liten hagepaviljong.

595 kr hos Igroshage.no

11.jpg Produsenten

Fuglebrett fra Eva SoloFrøautomat hvor maten oppbevares i en glasskolbe og så slippes ned på et brett i plastikk. Monteres på stolpe i stål, stolpen følger med. Rommer fem liter frø. Enkel å holde ren, men litt fiklete å fylle på. Egnet for solsikkefrø og lignende, de aller største fuglene får problemer med å sitte på brettet.

1099 kr hos Evasolo.com

12.jpg Produsenten

Birds Café fra UmbraFrødispenser i plast for å henge opp. 20 x 18 x 18 cm. Rommer to kg frø, egnet for små og mellomstor fugl.

399 kr hos Kinu.no

13.jpg Produsenten

Jordnøttautomat fra Nelson GardenNøtteholder i metall og plast for å henge opp. Rommer ca 0,5 liter nøtter.

75 kr hos H.A. Skajems planteskole

14.jpg Produsenten

Modern, fra Nordic GardenFrøautomat i metall og plast for å henge opp. Rommer ca en liter frø og er primært egnet for mindre fugl.

Godt design hvor maten oppbevares tørt og avføring ikke kommer i kontakt med maten.

Veiledende pris 149 kr, hos Felleskjøpet og Coop.

15-midlertidig.jpg Produsenten

Frøautomat pastell large fra Nelson GardenSøylemater i metall og plast for å henge opp. Rommer ca en liter frø og er egnet for de minste fuglene. Godt design hvor frøene holdes tørre og det ikke kan komme avføring på materen.

149 kr hos H.A. Skajems planteskole

Hageblogger Anne Havåg Holter-Hovind skriver hagebloggen moseplassen.no. Anne ønsker å inspirere deg til å fange små og store opplevelser i egen hage og i Oslos mange parker, og gi kunnskap du kan bruke til å få mer ut av din balkong og hage. Hagen skal være et sted for glede, senk skuldrene og nyt. Bort med prestasjonskrav og perfeksjonisme, inn med hageglede! Anne Havåg Holter-Hovind

Relevante artikler

 1. BYLIV

  10 tips for helgen: Fargesprakende høsthelg venter

 2. BYLIV

  Irsk folkefest, ompa-rock eller hagearbeid. Her er våre tips til en morsom helg

 3. BYLIV

  10 tips for helgen

 4. BYLIV

  Den store romjulsguiden

 5. BYLIV

  10 tips for helgen (1.-4. mars)

 6. BYLIV

  Usikker på hva du skal gjøre? Her er 10 tips for helgen