Byliv

«Utfordrer alle til å gå mann av huse»

Den 10.10. kl. 10.00 kan nordmenn få vise at vi er ekte opptatt av ekte kultur. Det mener Gjøril Songvoll, en noe usjenert festivalsjef.

«Jeg er ingen diva. Du skulle ha sett hvor mange el-pianoer jeg har båret», tilstår operasangeren. Sturle Scholz Nærø

 • Sturle Scholz Nærø

- Klokken 10 på en lørdag er nok litt tidlig for de fleste. Men folk her i landet strømmer jo ut lenge før daggry for å løpe maraton, for eksempel. Nå opp— og utfordrer jeg alle til å gå mann av huse for å oppleve kultur, ekte kultur, lenge etter daggry. Til og med er det helt gratis. Nå skal det feires!

- Feires?

- Selvfølgelig. Norges største operafestival fyller ti år, så vi inviterer hele hovedstaden, og absolutt alle andre, til den nyoppussede Østbanehallen lørdag morgen. Oslo Operafestival innledes i år med en iørefallende konsert i koselige, frokostvennlige omgivelser, midt i Oslo. En vesentlig del av vår virksomhet er å fremføre opera på uventede steder, for å nå nye publikumsgrupper. Også Posthallen, ikke langt unna, har godt med plass.

- Posthallen?

Kunstnerisk leder Elizabeth Norberg-Schulz har også opptrådt med Pavarotti. Bildet er fra Wien. Arkivfoto: Knut Snare

- Ja, i Kvadraturen. Jubileumskonserten lørdag og søndag kveld byr på store stjerner: Hverken Elizabeth Norberg-Schulz eller Claire Rutter synger ofte i Oslo, akkurat. I høst fikk Norberg-Schulz, vår kunstneriske leder, Renata Tebaldis ærespris. Vi er også kjempestolte over at Knut Skram, en av de største operastjernene Norge har hatt, skal opptre. Han har passert 75 år og er i toppform. Skram synger kjempebra.

- Du verden. Hvis dagens sisteside-gjest kunne nedkjempe litt av sin kjempebegeistring: Hva er denne festivalen, i grunnen?

- Jeg er så godt i gang. Så da kan jeg jo fortelle at Tom Remlov, daværende operadirektør, uttalte at han var misunnelig på oss, da han åpnet festivalen i 2008. Særlig liker han det folkelige aspektet. Mottoet er nemlig: «Opera til folket!» Og aktivitetene er ikke begrenset til tre festivaluker: Blant annet har vi faste konserter på lørdager og miniopera for barn.

- Hva? Barn?

-  Mini-Tryllefløyten , som forestillingen heter, er en kjempesuksess. Barnehagene er sultefôrede på ordentlig kultur, skjønner du. Ungene ler så tårene triller. Noen blir redde for heksen, men ingen gir uttrykk for at de ikke liker opera. Festivalen har laget miniopera for over 4000 barn.

- Skal vi igjen forsøke en mer nøktern tone?

- Nei. Jeg må jo være gæern, vet du, som jobber så mye med opera på ideell basis. Hvert år kommer fantastiske sangtalenter ut av skolene. De trenger jobb. Og særlig yngre mennesker trenger å oppdage opera. Festivalen har et veldig dyktig styre og mange andre frivillige som gjør en kjempeinnsats. Den Norske Opera er blant samarbeidspartnerne: Festivalen har utviklet seg til å bli viktig for unge sangere.

- Midt i all fossende ubeskjedenhet: Festivalsjefen drukner sin egen TV 2-aktualitet?

- Du, det er ikke til å tro. I forrige uke gikk jeg videre til semifinalen i Norske talenter . Den er ikke før i november. Noterte du at festivalen for første gang får støtte fra Kulturrådet? Jo, kvaliteten på det vi gjør, er til fulle bevist. Nå også formelt!

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. BYLIV

  Operapub gjenoppstår i Oslo

 2. OSLOBY

  «Ingen andre i verden er gal nok til dette»

 3. KULTUR

  Tidligere regjeringspolitiker med operarevy – om politikk

 4. A-MAGASINET

  Gjøril Songvoll i «Mitt Oslo»: - Dette hotellet slår Grand ned i støvlene

 5. BYLIV

  Sangerpris til ung, norsk tenor

 6. BYLIV

  Synger for Syria