- Ingvild Telle og Torkjell Jensen er førstegangs parselldyrkere. I sommer skal de blogge om sitt prosjekt her på Osloby.no. I faktaboksen får du mer info om bloggerne.
Uke 22 — Ta en potet: Stek dem og kok dem og spis gjerne skallet….eller putt dem i jorda, slik vi nettopp gjorde. I følge Google – vår faste følgesvenn i disse grønne tider – skal potetene settes med 20 cm mellomrom, og ca 10cm ned i jorda. Og da gjorde vi det, enkelt og greit.
Det skal riktignok sies at Ingvild i tillegg ringte sin mor da hun hang over potetene på Kiwi. Mødre kan jo alt.
Ingvild: - Kan man putte hvilken som helst potet i jorden og den vil spire?
Mor: - Ja, men husk å sett dem med øyet opp…
Ingvild: - ……???.....disse potetene har masse sånne små spirer overalt.
Mor: - Det går sikkert fint, de spirer nok.
Vi kjøpte poteter for 19 kroner og valgte intuitivt de som så eldst ut. Erfaringsmessig begynner jo gamle poteter ofte å spire i kjøleskapet - ikke at noen av oss har gått på lavkarbodiett…
- Hele Ingvild Telles blogg finner du her!
- Les også: Uke 21 - Helt grønnFingeren i jorda
Ironien er at vi kan så lite. Vi er en del av et potetspisende folk, og likevel er linken mellom grønnsak og opphav nesten helt borte. Som jeg nevnte i forrige bloggpost: da vi ble fortalt av blomstermannen på Grünerløkka at det faktisk bare er å putte frøene fra paprikaen i jorda, ble vi helt fortumlet. Kunne det virkelig være så enkelt?
Vi visste at potetene skulle i jorda – og at poteter ikke kommer av frø — men ikke noe særlig mer. Hvilke vei? Når? Hvordan? Kan man bruke butikkpoteter? Og hva med de som er vasket? Forleden natt drømte Ingvild at en bonde på faglig vis skulle demonstrere potetsettingen.Han helte en stor bøtte med poteter i et hull i jorda, børstet av hendene og sa «slik setter du poteter». Nevnte vi forresten at man blir litt tussete av å drive med parsell?
Lygekors
I forrige uke sa vi at vi skulle fortelle mer om jordlufting, luking, planering og utplanting (og blemmer og banning), men det har vi på ingen måte gjort. Vi har ikke gjort opp jorden slik vi planla, og vi har ikke plantet ut noe annet enn potetene.
Blemmer, derimot, klarte Torkjell likevel å få. Han dro på sykkeltur med en kompis til Ullevålseteren og pådro seg en ørliten «sportsskade» på innsiden av høyre hånd. Og et punktert dekk.Det føles som at tiden nå renner ut. Plantene vi har satt i leiligheten er snart så store at de enten må prikles og få mer jord, eller bli satt direkte ut. Dessuten må grønnsakene vi skal så direkte i jorden settes nå, ellers rekker de kanskje ikke å bli store nok før kulden kommer.
- Hele Ingvild Telles blogg finner du her!
- Les også: Uke 21 — Helt grønnDet er bare én ting å gjøre: hive seg rundt. Derfor er soldagen fredag (og ikke regnværsdagene lørdag OG søndag) satt av til hagearbeid og hetetokter. Vår parsell kommer til å ha de retteste linjene i hele Oslo. Etterpå kan vi forhåpentligvis børste støvet stolt av hendene og si «sånn skal det gjøres».
Og dere, god helg: