Byliv

- En ny Star Wars-première er større enn julaften!

En gang lå han 40 dager i telt utenfor Colosseum kino før en Star Wars-première. Henning Schee leder Star Wars Norge - en gruppe for hardcore Star Wars-fans.

Henning Schee skal både på premièren og festpremièren av <i>Star Wars: The Force Awakens</i> i dag. Foto: ALLE FOTO: HILDE BJØRHOVDE

 • Hilde Bjørhovde
  Journalist

Når Star Wars: The Force Awakens har premiere onsdag, er Schee klar i Fredrikstad. Der står kona på stand og selger Star Wars-effekter.

I dag er det premiere på Star Wars: The Force Awakens Foto: The Walt Disney Company Nordic

— Jeg måtte en tur dit og sjekke ut kinoen, for alle tidligere premièrer har jeg sett på Colosseum. Men kinoen i Fredrikstad er fin, og flere venner kommer ned kvelden i forveien for å lade opp.- Forventningene til Star Wars: The Force Awakens er naturligvis enorme. Vi trodde ikke det skulle bli flere filmer, fordi George Lucas sa han ikke skulle lage flere. De skal ha jobbet veldig hardt for å gjøre denne filmen i nærheten av like god som de seks forrige!

«Det reneste dill fra begynnelse til slutt»:

Les også

Les «Star Wars»-anmeldelsen fra 1977

Et romeventyr som påvirker alle

— Hva er det ved denne eventyrverden i en fjern galakse som fascinerer små og store over hele verden?

— Star Wars er det største moderne eventyr vi har og påvirker alle generasjoner over hele verden. Mange tenker på det som science fiction, men det er et romeventyr eller romopera med orkestermusikk av John Williams. På den ene siden er Star Wars enkel, funksjonell og visuell underholdning. Samtidig er det mye dybde og tematikk. Det er derfor vi fans har så mye å snakke om!

- Og nå har Disney kjøpt opp Star Wars-universet?

— George Lucas er vår tids Walt Disney, så det er på en måte naturlig at det er nettopp Disney-konsernet som har kjøpt Star Wars-produsenten Lucasfilm. Selv har Lucas trukket seg tilbake til en konsulentrolle og sluppet til nye krefter.

- Hvordan er det å moderere Star Wars Norges hjemmeside?

— Jeg prøver å holde debatten sivilisert og svarer på spørsmål fra folk i gruppen. De er fans og opptatt av detaljer folk flest ikke tenker på.

- I hvilken rekkefølge burde en ny seer se Star Wars filmene?

— Noen foretrekker utgivelsesrekkefølgen, altså 4,5,6,1,2,3 men andre, slik som meg, mener de burde sees i kronologisk rekkefølge.

Har sett filmene flere hundre ganger

- Hvor mange ganger har du sett filmene?

— Etter 100 stoppet jeg å telle, og da snakker jeg bare om de tre første filmene. Jeg var ikke født da den første filmen kom i 1977, men har vokst opp med Star Wars-universet. Husker jeg hadde en VHS-kassett med NRK-opptak av den første filmen, A New Hope, episode 4. De forrige tre filmene, episoder 1-3 , fanget den samme interessen og kjærligheten hos meg som de gamle filmene.

- George Lucas begynte med episode 4. Ganske pussig?

— Han begynte på det punktet i historien som står best på egne ben om han ikke fikk laget flere filmer.

- Har du en favorittkarakter?

— Det kan forandre seg fra uke til uke, men jeg tror det må være Obi-Wan Kenobi! En Jedi og en god blanding av Han Solo, Luke og Anakin Skywalker. Også har vi jo R2D2, som er med i alle filmene og vet alt.

- Du har tatt et galaktisk mellomnavn?

— Jeg tapte et veddemål, så Henning Exar Kun Berg Schee er mitt fulle navn. Exar Kun har referanse fra det uoffisielle utvidede universet kalt Legends. Det er en helt egen greie!

 1. Les også

  Star Wars-entusiast provoserer med kritikk av George Lucas

 2. Les også

  Les «Star Wars»-anmeldelsen fra 1977: Dill i rommet

 3. Les også

  Nå kan du få Googles søkeresultater i ekte Star Wars-stil

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Den nye Star Wars-filmen håvet inn penger i åpningshelgen

 2. KULTUR

  Her er «Star Wars»-stjernen som fortsatt kan gå på butikken uten å bli nedrent av fans

 3. KULTUR

  Pangstart for Star Wars, tross lunkne kritikker

 4. KULTUR

  Yoda, ikke så verst, mener vår anmelder

 5. KULTUR

  Denne filmen har satt en historisk rekord

 6. VERDEN

  R2-D2 er død