Byliv

Stabekkrevyen 2016: Sprikende halvmorsomheter om kortvarig berømmelse

Veiene til lykke og berømmelse utforskes i Stabekkrevyen, men kvaliteten er sprikende gjennom revyen.

 • Sol Sigurjonsdottir

Vår vurdering:

3 av 6

Stabekkrevyen leker med selvironi og stereotyper som spiller på Bærum. Foto: Sol Sigurjonsdottir

OPT__MG_8831_doc6onqtr003q91b8a1hd4i-EJSMjLg3K3.jpg

Hvordan kan man best bruke sine «15 minutes of fame», og hvordan kan man lettest nå målene sine om å bli berømt? Og hva er det egentlig man vil bli berømt for? Det er disse temaene Stabekkrevyen «Berømt og bedømt» utforsker.

Vi møter en skoleklasse på Stabekk VGS, full av vestkantungdom med penger, Vuitton-vesker, slengbukser, pels og merkeklær. Gjennom hele revyen spiller man heftig på selvironi og alle stereotypiene om Bærumsungdom.

En ny jente, Solveig, begynner i klassen på Stabekk. Hun er fra en bygd utenfor Bergen, og passer ikke inn i klassen. Så forsvinner Solveig, og vi møter henne ikke igjen før langt inn i 2. akt. Hun skal likevel vise seg å være viktig, men her kunne man med fordel ha etablert karakteren tydeligere gjennom revyen, ikke bare helt i begynnelsen og på slutten.

Denne uken har elleve revyer premiere:

Les også

Siste innspurt for årets skolerevyer

«Cappel» og «Barkett» følger oss gjennom revyen

Det er «Dorthe Cappel» som loser oss gjennom revyen. Hun er programlederen i «15 minutes of fame», hvor tre elever i klassen skal kjempe om å bli mest kjent, mest berømt. Morsomst er deltageren «Morten Barkett» (Eirik Dysvik) med sine fakter og filosofiske betraktninger.

15-minutterskonseptet er dratt litt for langt, og innslagene med Dorthe og hennes deltagere i sofasamtaler blir etter hvert litt slitsomme og tynnslitte. Her spiller man på de samme vitsene gang på gang, og selv om Barkett er en morsom rollefigur, er det begrenset hvor lenge dette er gøy.

At lyden ikke er på sitt beste, og at man mellom setninger hører mye pusting og knitring, bidrar dessverre heller ikke til å bedre helhetsinntrykket.

Stabekkrevyen 2016 handler om hvordan man kan bli berømt. Foto: Sol Sigurjonsdottir

For mange dødpunkter

Flere sketsjer har stort potensial, men kunne vært løst på en bedre måte. Her kunne man med fordel terpet på komisk timing — som for eksempel i sketsjen om psykologtimen, hvor en pasient forteller i detalj om livet mens vi får innblikk i psykologens notater på storskjerm.

Også i sang- og dansenummeret «De gærne har det godt» ligger det mye uforløst potensial, men resultatet minner mest om en juleavslutning på ungdomstrinnet. Dette er langt fra toppnivået man ser hos enkelte andre skoler.

Revyen er for usammenhengende, og det er av og til vanskelig å henge med i svingene. Flere av innslagene er også direkte pinlige, som «MILF»-sketsjen som blir etterfulgt av tidenes kleineste versjon av sangen «I just had sex».

Disse revyene har fått toppkarakter så langt i årets sesong:

Nissen:

Les også

Profesjonalitet helt ut i fingerspissene

OHG:

Les også

Handelsgymrevyen 2016: Høydepunkter på løpende bånd

Valler:

Les også

Vallerrevyen 2016: Troverdig reise forbi både stabbur og utedass

Selvironi løfter helhetsinntrykket

Det er riktignok flere innslag som bidrar til å løfte revyen. Naturprogrammet hvor de utforsker Stabekk-elevene i deres naturlige habitat med pelsjakker og «lokalspråket» er morsomt. Det samme er innslagene om sølvguttene som gjør absolutt alt for å bevare stemmen.

Innslagene om Søvguttene som gjør alt for å bevare stemmen er morsomt. Foto: Sol Sigurjonsdottir

Teltturen hvor politiet dukket opp med Budstikka på slep er også et morsomt innslag. Her tar de på kornet alt som er «galt» med Bærumsungdommen, og alt mistolkes. Brownies blir i politiets øyne hasjbrownies, granbar på bålet blir til cannabis, og gitarspill rundt bålet blir til utagerende bråk i politiets og medias øyne.

Stikk mot naboskolen og selvironi står frem som noe av det som er mest morsomt med Stabekkrevyen. Det fungerer spesielt godt i «Miss Bærum»-sketsjen. Her leker de med stereotypier, og er akkurat passe på kanten hele veien. Det hele ender med at de gjør et stikk mot feilannonseringen i Miss Universe, før de tar fra Eikeli kronen og gir den til Miss Dønski, som er overlykkelig over den nye sykkelen hun skal ta med tilbake til asylmottaket.

For mange lettvinte løsninger

Til tross for enkelte gode innslag, er det for mange ting som skurrer i Stabekkrevyen. Når revyens reklame for sponsorer og brann— og sikkerhetsannonseringen er blant de morsomste øyeblikkene, er det varsellamper som blinker.

Hvordan gikk det så til slutt med deltagerne, og deres femten minutter med berømmelse? Til syvende og sist gikk det ganske dårlig med alle sammen. Bortsett fra «outsideren» Solveig, som dukket opp igjen i Norske Talenter og tok seerne med storm. Josefine Janson må berømmes for sin innsats i revyen. Hun leverer flere solide karakter i tillegg til Solveig, og viser at hun synger godt, og behersker mange dialekter. Innslaget hvor Stabekk-ungdom må ha tolk for å forstå hennes nordlandsdialekt er spesielt morsom.

Alt i alt er det mye enkel situasjonskomikk i Stabekkrevyen. Her er det tatt altfor mange lettvinte løsninger, og det er for mange halvmorsomheter til at revyen når helt opp.

 1. Les også

  Bjørnholtrevyen 2016: Nedstrippet og modig

 2. Les også

  Nadderudrevyen 2016: Imponerer med storslagne, musikalske sketsjer

 3. Les også

  Eikeli-revyen: Intelligent humor

 4. Les også

  Stabekkrevyen 2016: Sprikende halvmorsomheter om kortvarig berømmelse

 5. Les også

  Bjerkerevyen 2016: Årets mest energiske revy

 6. Les også

  Lambertseterrevyen 2016: Enkel, god og nedstrippet humor

 7. Les også

  F21-revyen 2016: Humor til å snuble i

 8. Les også

  Persrevyen 2016: Krisen avblåst på Persbråten

 9. Les også

  Nissenrevyen 2016: Smakløs revy med smakfull meny

 10. Les også

  Kongshavnrevyen: Godt håndverk!

 11. Les også

  OBS-revyen 2016: Enkeltsketsjene er best

 12. Les også

  Fagerbergrevyen 2016: Noen påloggingsproblemer

 13. Les også

  Ullernrevyen 2016: Moroskop er ikke morsom nok

 14. Les også

  Fossrevyen 2016: Absurde sketsjer og særegen humor

 15. Les også

  Rudrevyen 2016: Innpakningen er bedre enn selve innholdet

 16. Les også

  Munchrevyen 2016: Lovende revystart for nye Edvard Munch VGS

 17. Les også

  Snilerevyen 2016: Ekte innsats når løgner fortelles

 18. Les også

  Askerrevyen 2016: Her er det mye som stemmer

Flere artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  Stabekkrevyen 2017: Smart, men ikke smart nok

 2. BYLIV
  Publisert:

  Stabekkrevyen har selvironi, men er tidvis usjarmerende

 3. OSLO
  Publisert:

  Ullernrevyen 2017: Rariteter og toaletthumor på løpende bånd

 4. BYLIV
  Publisert:

  Dette er de nominerte til Årets skolerevy 2018

 5. BYLIV
  Publisert:

  Kongshavnrevyen 2020: Det enkle er ofte det beste

 6. OSLO
  Publisert:

  Fossrevyen 2017: Holder det ekte og uperfekt