Byliv

Usikker på hva du skal gjøre? Her er 10 tips for helgen

Raggea, goth eller opera. Fellesferien har startet, men musikklivet i byen tar ikke ferie.

Humperdincks opera Drama Queens & Kings ser du inne i Operaen i sommer - ikke på taket! Foto: Den norske opera & ballet

  • May Synnøve Rogne
    Film- og TV-anmelder
  • Harald Fossberg
    Kulturjournalist og tegneserieanmelder

1. Eventyr i Operaen

Det er fint å spasere på Operataket, men av og til er det også hyggelig å gå inn i huset for å få med deg en forestilling eller to.

I sommer byr LidalNorth International Opera Workshop på to forestillinger basert på Humperdincks operaer: Hans og Grete og Drama Queens & Kings. Førstnevnte er selvsagt basert på brødrene Grimms eventyr om de to barna, som lar seg friste av heksens fristelser. Drama Queens & Kings er en forestilling satt sammen av arier og scener fra klassiske operaer hvor mytiske og historiske kongelige og aristokratiske skikkelser opptrer.

Hvor: Operaen

Når: Lørdag og søndag kl. 13.30 og kl. 18.00


2. Her blir det Boba Fett!

May the force be with you Foto: Madam Pysj pressebilde

Teatertruppen Madam Pysj lover en perfekte introduksjon og muligheten til å oppleve den eventyrlige verden som har gitt oss lyssabler, jediriddere og Darth Vader. Star Wårs er en teaterforestilling myntet på små og store nerder og er en slags scenisk versjon av den gamle Star Wars-trilogien.

  • Fullt program og billettinformasjon finner du her.

Hvor: Sentralen, Øvre Slotts gate 3

Når: Premiere 8. juli kl. 18.00. Spilles til og med 17. juli

Les også

Star Wars, teater, bankran og dataspill! Her er våre tips til en kulturell Oslo-sommer for barna


3. Sanselig vokal

Gino Vannelli debuterte i 1973 og er kjent for sin westcoast-pop. I 2009 spilte Vannelli inn en rekke av sine hits på nytt på albumet The Best & Beyond. Han kommer til å fremføre alle sin største hits som I Just Wanna Stop, Wild Horse og Appolosa i Oslo denne helgen.

Hvor: Sentrum Scene

Når: Lørdag kl. 19.00


4. Romantiske toner på gården

Linderud gård Foto: Dons, Signe

Linderud gård i Groruddalen har røtter tilbake til middelalderen da den fungerte som kirke- og krongods. I 1713 fikk Erich Mogenssøn reist hovedbygget som står den dag i dag. Gården har også et av landets best bevarte historiske hageanlegg og er åpen for omvisninger.

Denne helgen er det Trio Vivézza som sørger for romantisk sommerstemning med Mendelssohn, Brahms, Edvard Grieg og Debussy. Trio Vivézza består av Tuva Weideborg Hongve, Ingvild Storhaug og André Bongard.

Hvor: Linderud gård, Trondheimsveien 319

Når: Søndag kl. 14.00


5. Se morgendagens design i dag

Gjenbruk av kasserte oljeplattformer, luksuriøse duftopplevelser, kvinnehelse, transportløsninger, industriverktøy og arkitektur i pakt med naturen. Dette er bare noe av det du får se på Herfra – DOGAs utstilling av de 19 beste prosjektene fra Unge talenter 2016.

Sammen representerer prosjektene Norges fremtid innenfor design og arkitektur. Besøkende får både se utviklingen i design- og arkitekturfagene i seg selv, men også hvordan de brukes som verktøy for utvikling og innovasjon i andre bransjer.

Hvor: DOGA, Hausmanns gate 16

Når: Åpent 10–17 hverdager, 12–17 lørdag og søndag. Utstillingen står til 17. august


6. Japan og Norge hånd i hånd

Dronning Sonja ved Oda Kroghs maleri Ved Christianiafjorden (japansk lykt) under en omvisning i utstillingen Japanomania på Nasjonalgalleriet Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Japan kaller vi solens rike og betyr det betyr faktisk solens opphav. Fascineres du av den rike japanske kulturen bør du få med deg utstillingen Japanomania i Norden. Utstillingen viser den japanske innflytelse på nordisk kunst og design omkring 1900. Før den tid hadde Japan vært et lukket land.

Etter at Japan åpnet sine grenser i 1854, ble japanske objekter vist på de store verdensutstillingene og solgt i de kjente varehusene i Paris og London. Internasjonalt ble bevegelsen betegnet som japonisme.

Utstillingen er delt i to: Den ene vises i Kunstindustrimuseet og har hovedvekt på design, den andre vises i Nasjonalgalleriet med hovedvekt på billedkunst.

Hvor: Kunstindustrimuseet og Nasjonalgalleriet

Når: Varer ti 16. oktober - stengt mandager


7. Kom til Skyggelandet, gothfolk

Skal vi danse? Shadowland fyrer opp platespillerne på John Dee lørdag. Foto: HANNIBAL HANSCHKE / X02197

Shadowland er en av byens mest seiglivede klubbkonsepter der gothfolk kan nyte musikkgenrer som industrial, new wave, rock, punk, new romantic, metal, synthpop, EBM, gothic, pop, ambient og neo-folk. Det er platebutikken Shadowland som står bak, og siden åpningen i 1996 har de vært landets eneste spesialforretning for denne typen musikk.

Hvor: John Dee

Når: Lørdag kl. 22


8. Ingen sommer uten reggae

Har dere hørt? Ikke bare har vi fått en Grammy, men vi skal også få spille på Rockefeller i juli! Morgan Heritage er elleville av glede. Foto: MARIO ANZUONI / X90045

Enten du elsker eller hater musikkformen som oppsto på Jamaica og ble spredt over verden takket være bl.a. Bob Marley, så hører reggae sommeren til med sin solfylte, slentrende baktakt. Søndag er det klart for Oslo Reggae Summer Jam med en solid bukett artister: Morgan Heritage, Twang System, Raggabalder, KaSimba, Oh Mama Crew & Selecta Dominic Reuben.

De fem medlemmene i Morgan Heritage – «The Royal Family of Reggae» – er alle barn av reggaelegenden Denroy Morgan. De slapp debutalbumet Miracles i 1994, og har siden hatt posisjon som ett av sjangerens største og viktigste navn. Roots-/reggae-kvintetten slapp sitt tiende album i fjor, Strictly Roots, som vant pris for beste reggaealbum under årets Grammy Awards.

Hvor: Rockefeller

Når: Søndag kl. 20


9. Kammermusikk fra Leipzig

Leipzig Strykekvartett gjester Oslo i helgen. Foto: Ludwig Olah

Leipzig Strykekvartett regnes for å være en av de mest spennende strykekvartetter på den internasjonale kammermusikkscenen. I helgen er de i Oslo for å spille i Vigeland-museet for femte gang i serien Sommerkonserter.

Kvartetten er nettopp hjemkommet fra en stor turné i Japan, og en USA – turné står for døren. Denne gangen spiller de verker av Mozart, Mendelssohn og Dvorak.

Hvor: Vigeland-museets borggård

Når: Søndag kl. 14


10. Bok og ball

Lest noen gode bøker i det siste? Ikke det? Nei, da får du holde truten, sier Frankrikes Paul Pogba. Foto: Kai Pfaffenbach / X01095

Under semifinalen og til finalen møtes forfattere og fotballentusiaster som Kjartan Fløgstad, Endre Ruset, Lise Klaveness, og Linda Eide og gjester til litterær salong med skruknotter på Litteraturhuset. Dag Solstad kommer til finalen søndag.

Hvor: Litteraturhuset

Når: Søndag kl. 20

Les mer om

  1. Star Wars