Byliv

Kårer Øya til en av Europas ti beste sommerfestivaler

Magasinet Forbes anbefaler en tur til Øya i sommer.

Publikum jubler under Øya-festivalen 2011. Ikke fordi festivalen er kåret av Forbes til en av Europas ti beste sommerfestivaler, men fordi Kaizers Orchestra står på scenen. Trygve Indrelid

 • Olav Eggesvik
  Journalist

Øya-festivalen i Oslo er en «botique» (liten, eksklusiv, journ. anm.) festival, med profilerte artister i alle sjangre, skriver magasinet Forbes i sin kåring av Europas ti beste sommerfestivaler.

Festivalen holdes i idylliske omgivelser, med Oslo-fjorden på den ene siden og Ekebergåsen på den andre, og uten menneskemengdene fra store festivaler, skriver magasinet videre.

Forbes er et amerikansk næringsliv-magasin, som blant annet er kjent for sine lister over verdens rikeste.

Indirekte virkninger

PR-sjef for Øya-festivalen, Jonas Prangerød, synes det er artig med internasjonal anerkjennelse.

— Det er alltid hyggelig å bli lagt merke til ute i den store verden. I internasjonal sammenheng er vi en liten by, i et lite land, i et lite musikkmarked. Da er det artig å få klapp på skulderen fra anerkjente medier, sier Prangerød.

Les også

Er bygda bedre enn byen på å arrangere festivaler?

Men at turistene renner inn stiller han seg tvilende til. De fleste besøkende er nordmenn, anslår han.— De gangene vi har vært på slike lister tidligere har det nok ikke gjort ekstreme utslag i form av at amerikanere, briter eller tyskere kjøper voldsomt mange billetter. Men det øker uansett kjennskapen til det vi driver med, og til norsk musikk. Det har en del positive indirekte virkninger, sier han.

Fortsatt billetter igjen

Det er en kjent sak blant Oslos festival-gjengere at billettene til Øya selges unna i raskt tempo. Som i årene før var det utsolgt for ukespass i vinter, lenge før alle artistene var annonsert.

- Dersom leserne til Forbes følger oppfordringen, hvordan i alle dager skal de få tak i billetter?

— Det er fremdeles dagsbilletter igjen til alle dagene, ler Prangerød. Til fredag og lørdag er det svært få billetter igjen, mens det er noe mer til onsdag og torsdag, forteller han.

- Kommer det mange turister?

— Det kommer noen. Av og til er vi relativt alene om enkelte av artistene. De gjør ikke store Europa-runder, og vi flyr dem inn direkte. Da merker vi pågangen fra fans fra Europa som kontakter oss. Men som sagt, så er hoveddelen av publikummet vårt norske. Og det tror jeg det kommer til å fortsette å være. Men det er spennende at det er en viss interesse fra andre land også, sier Prangerød.

Årets festival holdes fra 6. til 10. august. Der kan du blant annet se Wu-Tang Clan, Kraftwerk, Kendrick Lamar og Slayer.

 1. Les også

  Øyas nye damer

 2. Les også

  Her skal Øya ligge i 2014

 3. Les også

  Den skal tidlig krøkes... som god festivalgjenger skal bli

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Metal-fans fra over 50 land kommer til Ekebergsletta

 2. KULTUR

  Disse fem sørger for sommerfesten

 3. OSLOBY

  Festivalåret 2018 er allerede godt i gang

 4. OSLOBY

  Usikker på hvilken Oslo-festival du skal dra på i sommer? Slik ligger de an.

 5. KULTUR

  Like gode som The Beatles – nå kommer de til Norge

 6. KULTUR

  Sommerens festivalbilletter rives vekk