Byliv

«Oslotrikken og jeg har en lang historie»

En ærverdig trikk med stråseter fra 1913 skal i en drøy uke forandres til «Bernhofttrikken»

 • Sol Sigurjonsdottir

Allerede tirsdag 22. april begynner trikken å kjøre i Oslos gater. Tirsdag og onsdag denne uken kjører "Bernhofttrikken" fra klokken 10 til 18.

Her kan du oppleve minikonserter, lyttestasjoner og spilling av Jarle Bernhofts tredje studioalbum, som slippes fredag 25. april. Og turen er selvsagt gratis.

— Oslotrikken og jeg har en lang historie sammen. Det er en fellesskapstankegang, og det er jeg opptatt av. Jeg hadde også en sterk opplevelse med trikken for mange år siden da jeg spilte gitar med Oslo Sporveiers Storband under trikkens 100-årsjubileum. Da kompet vi blant andre Jan Erik Vold. Det var en stor opplevelse, sier Jarle Bernhoft til Osloby om bord på sin «egen» trikk.

Hør han spille i videoklippet øverst.

Samler folk på reisen

Artisten er selv i ferd med å inspisere trikken og klistre opp plakater. Han konstaterer at lyden er god, men vedgår at dette blir noe helt annet enn hva han er vant til.

- Det er definitivt ikke inne i komfortsonen å spille her, men det er bare fint. Det blir noe helt annet enn noe jeg har gjort før.

Bernhoft forteller at han liker de store benkene og fellesskapsfølelsen i den gamle trikken.

— Jeg er en håpløs romantiker og prøver å se gammeldags verdier. Det er viktig å ta musikken ut av ørene og se folk i øynene og kanskje til og med snakke med dem. Det er ikke så vanlig lenger i Oslo. På denne trikken reiste man sammen . Jeg er opptatt av den reisen. Jeg prøver å samle folk med musikken, sier han.

Dogmatisk til verks

Islander ble spilt inn på Isle of Wight utenfor England og er produsert av Paul Butler, kjent for samarbeid med blant annet Michael Kiwanuka og Devendra Banhart.

— Det er mye mer organisk denne gangen, sier Bernhoft om det nye albumet:

— Vi gikk inn i en dogmatisk tankegang om å synge hele sangen i ett opptak. Studioarbeid er ofte stykkevis og delt. Jeg synes det er fint å tenke litt helhet på en plate. Det skal være et verk, på samme måte som en konsert. Denne platen bærer preg av den tankegangen.

Innsmurt av oljepenger i New York

Bernhoft er for tiden bosatt i New York, men flytter hjem til sommeren. Han flyttet til New York etter at han fikk Statoil-stipendet på én million kroner for å satse på musikk i utlandet.

— Det nye albumet handler om at det er snålt å være nordmann i verden. Utenfor Norge er kjernepublikumet stilt litt til veggs, sier han og peker på finanskrise i Europa og USA.

— Jeg merker at det er annerledes å bo i New York. Vi er litt i en olje- og velferdsboble i Norge. Når jeg prøver å spre det glade budskap vil jeg gjerne inspirere folk, få dem til å tenke «Nå setter jeg i gang, dundre på». Skal jeg, oljesmurt, komme med den historien? Derfor synes jeg at jeg måtte gjøre noe ekstra, bygge en bro. Det er det denne platen handler om, sier han.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Bernhoft fra Askim til Grammy

 2. KULTUR

  Jarle Bernhoft: – Vi som er lyse i huden forstår ikke rasisme godt nok

 3. KULTUR

  - Han hadde en enorm formidlingsevne

 4. KULTUR

  Jarle Bernhoft synger seg inn i politikken

 5. KULTUR

  Sånn passe funky

 6. KULTUR

  Ute på konsert: Et kick av normalitet med Bernhoft