Byliv

Festhelg for musikk og drill

Norsk Militær Tattoo fyller Spektrum i helgen - men allerede nå kan du finne stramme soldater i hele sentrum.

 • Aftenposten Redaksjon

Parader, konserter, musikk og drill. Trommehvirvler og stramme militærorkestre fyller Oslo Spektrum under Norsk Militær Tattoo i helgen.

Korpsene har allerede vært ute i byen, og på Karl Johan vaier faner for Norsk Militær Tattoo. Mandag var Hans Majestet Kongens Gardes 3. Gardekompani ute og luftet uniformer og instrumenter i Oslo sentrum. Presisjonsdrill i kombinasjon med musikk er H.M. Kongens Gardes stolthet og varemerke. Den Kongelige Danske Livgarde har også drillet og spilt utendørs i Oslo tidligere i uken.

Se Forsvarets stabsmusikkorps inntar Rådhusplassen:

Oslo Militær Tattoo viser en ganske annen side av de uniformskledde. Musikalitet og ekstrem presisjon vekker begeistring og gjør at publikum fyller fem forestillinger i Oslo Spektrum. De taktfaste og presise har et stort, ivrig publikum. Årets forestillinger har plass til 17.000 tilskuere, de fleste billettene er allerede solgt. NRK gjør opptak. Fjorårets sendinger ble tilsammen sett av 2 millioner.

Russerne er hjemme

Sjefen for tattooen, oberst Christer O. Johannesen (i midten) gleder seg over sol over paraden til gratiskonsert på Rådhusplassen fredag. Hilde Bjørhovde

Åpningskonserten onsdag bød også på militære band og orkestre fra USA, Nederland, Japan, Finland, Estland, Storbritannia og Sverige. Militærmusikken fra Moskva måtte bli hjemme, fordi Norge har innstilt alle planlagte bilaterale militære aktiviteter med Russland som følge av annekteringen av Krim.

Spiller værgudene på lag med de over 700 musikerne, blir det tattoo-parade fra Akershus slott til Rådhuset og gratiskonsert på Rådhusplassen fredag.

- Vi krysser fingrene for oppholdsvær. Blir det regn, må vi kansellere, for både instrumenter og uniformer må være i orden til kveldens forestilling i Oslo Spektrum, sier sjef for hele tattooen, oberst Christer O. Johannesen.

Stram marsj fra Akerhus til Rådhusplassen. Hilde Bjørhovde

Den vennlige obersten har hatt korps og militærmusikk som lidenskap og karrière siden han var ung gardemusiker og vil gjerne ha musikerne ut i byen.

Han skal selv dirigere samtlige korps under utendørskonserten fredag og ser frem til å fylle Oslo Spektrum med noen av verdens fremste militærorkestre fredag, lørdag og søndag.

Presisjon og drill

Norsk Militær Tattoo er toppen av lykke for alle som elsker rytme, presisjon og drill, korps og skinnende messinginstrumenter.

- Her blir det musikk og eksersis i verdensklasse, mener Johannesen bestemt.

Se dem marsjere i Oslo nå:

Etter å ha dirigert militærorkesteret i Halden, studert direksjon og vært dirigent og kunstnerisk leder for alle korps i Forsvaret, er pensjonisten ivrig forventningsfull foran årets tattoo. Grunnlovsjubileet og hans store nettverk i militærmusikkens verden gjør at veteranen også i år har ansvaret for Norsk Militær Tattoo:

- Jeg har vært med siden starten, som var i Vikingskipet på Lillehammer i 1994. Siden 1996 har tattooen vært i Oslo Spektrum, sier han.

- Hva skyldes denne begeistringen for militærorkestre?

- Kombinasjonen av musikk og drill! Uniformer, blankpussede sko, medaljer og militær presisjon, sier Johannesen.

Japanske debutanter

Oberst Christer O. Johannesen er sjef for Norsk Militær Tattoo. Hilde Bjørhovde

- Stikkord for Norsk Militær Tattoo er kvalitet i alle ledd. Vi er spesielt stolte over å ha fått hit det japanske marineorkesteret. Det er innmari godt, og dette er første gang de er i Europa. Eneste direkte forbindelse til grunnlovsjubileet er at den amerikanske grunnloven fra 1776 var modell for vår, og vi har besøk av New Guard America Drill Team. Dessverre var ikke Frankrike i stand til å sende orkester i år, fordi Norsk Militær Tatoo kom for tett opp til frigjøringsdagen 8. mai, sier han.

- Mange forbinder militæret med kamuflasjedrakter, våpen, krig og elendighet. Musikk og drill er det som henvender seg på en positiv måte til publikum og skaper begeistring for det norske forsvar, sier Johannesen.

- Fredagens parade kommer til å fortone seg som rene 17. mai på Karl Johan!

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. BYLIV

  Forsvaret inntar Oslo denne uken

 2. BYLIV

  10 tips for helgen

 3. OSLOBY

  10 tips for helgen 19.–22. april

 4. A-MAGASINET

  Kongens nei ble nesten døden for ham.

 5. BYLIV

  Strålende skuespill i Gullbjørnvinner

 6. BYLIV

  «Bamse og Tyvenes by» passer best for de minste