Byliv

«McDonald’s sliter, kick-ass nykommere jubler. Kan det gode vinne til slutt?»

Gode burgere gleder Joacim Lund.

«McDonald’s sliter, kick-ass nykommere jubler. Kan det gode vinne til slutt?», spør Joacim Lund. Illustrasjonsfoto. MAXIM ZMEYEV

 • Joacim Lund
  kommentator

Jocim Lund er journalist i Aftenposten.

Jeg rakk sikkert å klaske sammen ti tusen burgere før VG avslørte at burgerkjeden jeg jobbet i hadde mindreårige ansatte, og jeg fikk en støvel bak. Min aller første jobb. Clock hamburgerrestaurant i Grensen. Midt på 80-tallet. Burgerkjedene tok landet med storm. Fast food var eksotisk, noe vi bare hadde sett i amerikanske filmer. Jeg følte meg kul i pillehatt og joggesko som surklet av frityrfett.

Burgerkjedene er ikke like kule lenger. Men folk spiser der likevel. I mangel på alternativer, vil jeg tro. Det har ikke vært helt enkelt å få tak i kvalitetsburgere her i byen. Først de siste årene har det dukket opp steder som Illegal, Døgnvill og Munchies. Den gode nyheten er at de kan fort bli flere.

LES OGSÅ:

 • Her er nyåpningene i restaurant-Oslo
 • Elendig service men nydelig mat på Sawan
  Ifølge Huffington Post opplever USA nå en kraftig dreining i fast food-markedet. McDonald’s-restaurantene har hatt ingen eller negativ utvikling de siste månedene. Sannsynlige årsaker er dårlige tider blant lavtlønnede, vekkelsesbølgen som har ført til at middelklassen jakter på bedre alternativer, og at ungdommen synes McDonalds er døvt så det holder. De som spiser markedsandeler, er nykommere som satser på høyere kvalitet, høyere priser, høyere lønninger og fetere lokaler, som Shake Shack, Smashburger og Five Guys.

Så tydelig er trenden, at McDonald’s har gjort et desperat forsøk på å demme opp tapet ved å markedsføre at også de lager kvalitetsmat. Men det hjelper ikke all verden, en fersk forbrukerundersøkelse plasserer McDonald’s på bunnen av listen når det gjelder smaksopplevelse. Ingen analytikere ser ut til å tro at de store kjedene vil gå dukken, altså. Bare at vi får flere gode alternativer.

Jeg krysser fingrene for 80-tallet på nytt. At Amerika viser veien, Oslo følger etter, og jeg rekker å spise ti tusen kvalitetsburgere for å gjøre opp for mine synder – før livet gir meg en støvel bak.

 1. Les også

  Elendig service men nydelig mat på Sawan

 2. Les også

  Restaurant-Oslo vokser

 3. Les også

  Delhi Tandoori: Neste gang blir det take away

 4. Les også

  Tørr munn. Røde øyne. Trang hjelm. Oksehunger. Grønland, here I come.

 5. Les også

  Fiskelykke?

 6. Les også

  Kaffe er godt, men billig er bedre

 7. Les også

  Kjerringa mot strømmen

 8. Les også

  Godt kjøkkenhåndverk på «Håndverkerstuene»

 9. Les også

  Ikke helt topp på Lokk

 10. Les også

  Kjedene overtar kaffe-Oslo

Relevante artikler

 1. SULTEN

  «Det er nok burgere nå!»

 2. OSLOBY

  Under kniven: Hva betaler du egentlig for når du spiser på restaurant?

 3. NORGE

  8-åringer har skrevet over 100 brev for å få slutt på plast

 4. OSLOBY

  Dette gidder ikke amerikanerne lenger

 5. NORGE

  Rosa eller grå? Oslos burgerkokker er uenige om hvordan den perfekte hamburgeren skal stekes

 6. NORGE

  Hver tredje burger denne kjeden selger, er laget av kunstig kjøtt