Byliv

10 tips til helgen

Candi Staton byr på soul på Cosmopolite fredag.
Skiforeningen inviterer til aktivitetsdag for hele familien på søndag.

Det er meldt fint vær, og Oslo ligger klar for dine føtter. Kulturnatt, Matstreif og bokfestival.

  • Nicoline Haugsvær

Det er meldt om fint vær i helgen, og det er mye som skjer ute på byen. Er du Matmoms må du få med deg årets Matstreif med fokus på norske delikatesser, og for lesehesten er Oslo bokfestival et must. Oslo Kulturnatt og Åpne hus er spennende for deg som er nysgjerrig på hva som skjuler seg bak lukkede dører.

Her er våre tips til en aktiv og spennede helg:


1. Oslo kulturnatt

Fredag er dagen, kvelden og natten i året da det er mulig å teste ut det fantastiske kulturlivet i Oslo helt gratis. I år har arrangementet ti års jubileum, og programmet er tettpakket med gratis konserter, filmvisninger, omvisninger og åpne museer. Blant annet kan du høre Oslo-filharmonien spille Vivaldis De fire årstider inne i Stortinget, du kan besøke Frimurerlogen, bli med på byvandring i Jo Nesbøs fotspor, eller høre plateaktuelle Egil Olsen spille i Vigelandmuseets vakre borggård og gå på omvisning i Gustav Vigelands leilighet.

Fredag. Les mer her.

2. Soul-dronning på Cosmopolite

Scenen skal ha flere soul-konserter denne høsten, og først ut er Candi Staton. Som en av soulmusikkens førstedamer i over 40 år byr hun på en rekke hits, 70-tallssvibber og gospel-inspirasjon.

Cosmopolite scene. Fredag klokken 22.

3. Matstreif

Det er duket for nok en tiårs jubilant denne helgen. Matstreif er festivalen for degsom lurer på hva som rører seg innen norsk mat, er opptatt avgode smaksopplevelser, lokal mat og unike produkter. Det blir aktiviteter for barn og voksne. Du kan blant annet møte matbloggere og kokebokforfattere, besøke Bondens marked, lære hvordan man brygger øl, lære om raw food, hvordan man spiser hele krabber, eller la barna delta i kokkekurs.

Rådhusplassen, Aker Brygge og Tjuvholmen. Fredag 12 — 20 oglørdag kl 10 - 18.

4. Se byen fra insiden

Oslo Åpne Hus gir deg mulighet til å besøke en rekke bygg i Oslo og Akershus. Offentlige bygg, kontorbygg, kirker, plasser, hager, eneboliger, barnehager og skoler er å finne blant de 147 stedene som deltar i arrangementet. Formålet er å vise fram arkitektoniske mesterverk. Lurer du på hvordan det ser ut i de nye leilighetene i Bjørvika, Sørenga, eller Tjuvhomlen? Hvordan det ser ut i de forskjellige byggene i Regjeringskvartalet? Eller hvordan universitetets kjemiprofessor bodde i 1850? Da har du sjansen denne helgen.

Fredag til søndag. Se heleprogrammet her.

5. Oslo Pet Show

Det blir hårete stemning i Telenor Arena når over 2000 dyr deltar i Norges største hobby- og kjæledyrmesse. I messehallen han du blant annet se undedans, minihestoppvisning, kaninhopping og slangeoppvisning, og du kan snakke med forhandlere, oppdrettere, veterinærer, foreninger og kjæledyrtjenester.

Telenor Arena. Lørdag og søndag 10 - 18.

6. Kulturdagen i St. Olav menighet

Akersveien blir stengt mellom Akersgata og Dopsgate. Biler erstattes med markedsboder med mat, kulturinnslag, dans og sang. Arrangøren er St. Olav menighet, som er Norges eldste menighet. Deres 12.520 medlemmer kommer fra 148 land og snakker rundt 200 forskjellige språk. Dette årlige arrangementet byr derfor på mat og kulturopplevelser fra alle verdens hjørner.

Akersveien. Lørdag 11-15

7. Oslo bokfestival

Mer enn 200 forfattere samles i sentrum under Norges største festival for å fremme boken og lesegleden. Byens forlagshus og bokhandlere setter opp egne arrangementer, og det blir boksigneringer med både norke og internasjonale forfattere, blant annet Jon Michelet, Hans Olav Lahlum, Jojo Moyes og Cecilia Samartin.

Fredag og lørdag. Les mer om festivalen her.

Les også:

Les også

Kjartan Fløgstad og Jojo Moyes til Oslo bokfestival

8. Ultima

Nordens største festival for samtidsmusikk varer fra 10. til 20. september og byr på arrangementer over hele byen. I helgen kan du blant annet høre Jenny Hval og Susannah: Meshes of Voice i Kulturkirken Jacob, ikke-europeiske instrumenter under konserten Mauricio Kagel: Exotica på Riksscenen, slovenske Laibach på Sentrum Scene, eller delta på barnas Ultima-dag i Operaen.

Se hele programmet her.

Les også:

Les også

Oslo bader i samtidsmusikk i 11 dager

9. Eventyrtur til Frønsvollen

Frønsvollen er en av de eldste setervollene i Oslomarka. På det idylliske tunet har du utsikt til kulturlandskap med beitedyr, Oslofjorden og Tryvannstårnet. Søndag viser turledere fra Turistforeningen veien dit fra Frognerseteren. Vel fremme møter du "Søstrene fra Værket" som forteller eventyr og historier fra gamledager.

Søndag. Oppmøte på parkeringsplassen påFrognerseteren 11.

10. Marka-søndag på Skullerud

Skiforeningen vil inspirere til friluftsliv, turer i Marka og utendørsaktivitet, og inviterer til aktivitetsdag på Skullerud. Her har de ommerskispor med gratis utlån av ski og støvler. Man kan prøvesitte snøscooter, teste hinderløype i terrenget, orientering, natursti, klatring, spikking og mye mer. Ta med matpakke som kan grilles på bålet.

Skullerud. Søndag 11 — 15.