Byliv

- Drittlei av at folk ikke husker navnet mitt

Marie Munroe opptrer på Norwegian Wood lørdag.

Stiller på Norwegian Wood med nytt navn.

 • May Synnøve Rogne
  May Synnøve Rogne
  Film- og TV-anmelder

Les også:

Du kjenner nok Hilde Marie Kjersem som jazzartist. Hun har siden debuten i 2008 gitt ut en rekke soloplater og hatt et tett samarbeid med Jon Eberson. Nå tar hun karrièren et skritt i en annen retning, men først måtte hun gjøre noe med navnet.

— Jeg bestemte meg i fjor. Da hadde jeg åpningskonserten på en festival, og der sto det Heidi Marie! Jeg ble først flirfull, men så bestemte jeg meg for å skifte navn. Det er ikke det at jeg er selvhøytidelig, men jeg er drittlei av at folk ikke husker navnet mitt, ler Marie Munroe.

Hun var ikke interessert i et prosjektnavn, men et navn hun kan leve og bli gammel med – og fortsatt føle at hun er seg selv.

— Min farfar het Munroe til fornavn, og jeg har alltid ment det har vært et fantastisk flott navn. Bestefar drev Munroe konditori i Ålesund, som lå rett over gaten for oss. Jeg husker at det sto Munroe over hele fasaden, til og med på tallerkenene og koppene sto navnet. Jeg hadde aldri tatt det navnet hvis det ikke var et familienavn som gir meg en følelse av at navnet er mitt.

Saken fortsetter under videoen til Like a Drumbeat:

Liker ikke strenge rammer

Marie har skrevet musikk siden hun var liten pike, og moren hennes hjalp henne å skrive noter. Hun studerte ved Musikkhøyskolen og havnet i jazzens blå tonelandskap.

— Det var nok litt tilfeldig. Da jeg var 13, spilte jeg i rockeband og drømte om å bli popstjerne. For rundt 10 år side gikk det en jazzbølge over landet, og det var noe av det hotteste man kunne drive med, forteller Munroe.

Veien går videre, og singlen "Like a Drumbeat" viser helt andre takter og beveger seg inn i elektropopen.

— Det har ikke vært et bevisst brudd med fortiden min. Jeg opplever det mer som en runddans, og da er det naturlig at man kommer tilbake til starten.

- Som var?

— Jeg hørte mye på Madonna, Lionel Richie, Kate Bush, ja, musikk som var populær da jeg vokste opp. For meg er det en ren glede å skrive musikk som bare faller meg inn, som ikke er tenkt frem og intellektualisert. Det er deilig å være fri for rammer for hva som er lov og ikke lov.

- Opplevde du rammer som jazzartist?

— Ja, det er ikke til å stikke under stol at det er et miljø som sier hva du har lov til og ikke. Det har jeg ikke sansen for. Jeg synes verden blir for liten, og tiden vi har er for kort til å ha slike strenge rammer.

Munroe jobber for tiden med et nytt album. Noe fast dato har hun ikke satt, men først er det Norwegian Wood.

- Er dette den første konserten under nytt navn?

— Ja, det er den første i Norge. Jeg har hatt et par jobber i Canada, og jeg opplever at det nye navnet også åpner internasjonale dører, og det er jo kjekt. På Norwegian Wood tar jeg med meg både ny og gammel musikk – bare under et mer huskevennlig navn, ler Munroe.

Guide til Norwegian Wood

Disse spiller på hovedscenen:

Torsdag: Arcade Fire

Torsdag fra kl. 18.00:

 • Jack Rubinacci — kl. 18.35
 • White Lies - kl. 19.15
 • Arcade Fire - kl. 21.00

Fredag fra kl. 18.00:

Fredag: Violet Road
 • Violet Road — kl. 17.30
 • Ane Brun kl. 19.15
 • Kent - kl. 21.00

Lørdag fra kl. 15.00:

Lørdag: John Mayer
 • Passenger — kl. 15.45
 • James Vincent McMorrow - kl. 17.30
 • Marie Munroe - kl. 19.15
 • John Mayer kl. 21.00

Underwood

Er du interessert i band som ikke er blitt store ennå, men som er på vei opp og frem? Da anbefaler vi at du tar deg tid til å sjekke ut programmet på Underwood. Åtte lovende band er valgt ut av en jury, som fikk inn over 150 bidrag.

Torsdag:

18.15: At Your Leisure – Enkle gitarriff og catchy melodier

20.15: Kindred Fever – Bluesrock med mørke farger.

Fredag:

18.30: Jadudah – Skitten rock og stemningsfull pop

20.15: Away – Indierock band

Lørdag:

15.15: Acres Wild – Janglepop og alternativ country

16.45: Tinnsoldat – Oslo-basert powertrio

18.30: Maylen Rusti – Elektropop

20.15: Fathers Finest – Rytmisk og melodiøs poprock