Byliv

Vekker Kjøtt til live

I fjor ble punkrockbandet Kjøtts legendariske mini-LP Kjøtt fra 1980 kåret til norsk musikks fjerde beste album. Lørdag 4. februar skal den konsertspilles, av "etterkommerne" i Oslo Ess. En fantastisk plate, full av faen og råskap, som vi gleder oss vilt til å spille. Det er en utrolig ære å bli spurt, sier vokalist Åsmund Lande (27) i Oslo Ess.

Punkrockerne i Kjøtt, fra en konsert en gang i 1980. Fra venstre Jøran Rudi, Per Tro, Helge Gaarder, Michael Krohn og Erik Aasheim.

 • Robert Hoftun Gjestad
  kulturjournalist

Hylleskonsert 4. februar på

Syv låter, 18 minutter, gitt ut som mini-LP-en Kjøtt høsten 1980. Platen ble solgt i ca. 3000 eksemplarer, og har siden vært utilgjengelig i over 30 år. Bandet Kjøtt, ledet av nå avdøde Helge Gaarder, Jøran Rudi og trommeslager og låtskriver Michael Krohn, ble oppløst i desember året etter.

Men etter fjorårets omfattende Morgenbladet-kåring av tidenes norske plater, der Kjøtt havnet på fjerdeplass, vekkes en av norsk rocks største klassikere nå til live igjen – i første omgang for én dag.

Grunnlaget

Lørdag 4. februar skal nemlig "nyrockerne" Oslo Ess spille platen på klubben Crossroads i Oslo, med flere gjestevokalister. Én av disse er tidligere Hærverk— og Turboneger-vokalist Harald Fossberg, hvem de andre er, holdes hemmelig.

Vokalist Åsmund Lande i Oslo Ess, som platedebuterte i fjor, var ikke født da Kjøtt kom ut.

— Men jeg oppdaget platen da jeg flyttet til Oslo og fikk rockevenner, men har hørt platen med nye ører nå, og får ofte "skulle ønske jeg hadde skrevet den låten"-feeling. Kjøtt er grunnlaget for de fire store i norsk rock og, for oss, spesielt Raga Rockers. Dette har betydd utrolig mye for norsk musikk, sier Lande.

Eneste mulighet

Konsertarrangør Svein Bjørge er enig.

— Albumet finnes jo ikke lenger, kun en sjelden gang iblant i bruktbutikker, og da til hundrevis av kroner. Det er heller ikke mulig å få satt sammen bandet igjen, naturligvis. Helge Gaarder er død, og Michael Krohn vil ikke være med på noe som har med Kjøtt å gjøre, dessverre. Derfor valgte vi å gjøre en tribute med et band som har "Kjøtt-ånd" over seg, og Oslo Ess tente på alle pluggene, sier Svein Bjørge.

Siden Kjøtt ble oppløst i 1981, har Michael Krohn fokusert på sjefsrollen i Raga Rockers, og ikke vært særlig interessert i å snakke om sitt første band.

Alle Kjøtts låter ble i oktober 2010 lagt ut gratis på nett, men kort tid etter ble låtene som er skrevet av Krohn fjernet etter påtrykk fra ham selv.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Michael Krohn har sagt nei i 40 år

 2. BYLIV

  De tre store hyller den fjerde

 3. BYLIV

  Raga Rockers svikter på veien mot noe nytt

 4. KULTUR

  Ni nye nominasjoner til Rockheim

 5. KULTUR

  Michael Krohn og Kjetil Rolness møttes på kirkegården

 6. KULTUR

  Se Michael Krohn live i din egen stue nå