Byliv

Nå kan du bli med inn i Terbovens bunker

En lys dør skjuler mørker hemmeligheter under Oslo Handelsgymnasium i Vika.

Kommunikasjonsrommet er trangt og klaustrofobisk. Rolf Øhman

 • May Synnøve Rogne
  Film- og TV-anmelder

Nazifanen du ser i bakgrunnen her er en kopi av dem som pleide å henge på Karl Johan. Rolf Øhman

Bunkeren inneholder komplett sykestue, kommandosentral, og flere rom, men møterommet på bildet er det største. I skolens aula sto en tilsvarende byste av Hitler, men den ble knust av Milorg. Denne bysten er utlånt fra Hjemmefrontmuseet. Carl Martin Nordby

Den private telefonen til Josef Terboven er utstilt nede i bunkeren. Rolf Øhman

Toalett var det også i bunkeren. Rolf Øhman

Da Milorg tok over skolen 13. mai 1946 skulle alle sitte ved Terbovens pult og stumpe røyken i askebegeret hans som sto igjen. Ukjent fotograf/OHG

Guide Jane Ennis fra Oslo Guidebureau har satt seg grundig inn i alt som skjedde i Oslo under andre verdenskrig. Dette symbolet er kommandoflagget til en tysk grossadmiral. Rolf Øhman

Den lange og mørke gangen fører til det som var hovedkontoret til Nikolaus von Falkenhorst. Skrivebordet hans står der den dag i dag. Rolf Øhman

Sollyset forsvinner raskt idet vi følger Osloguide Jane Ennis ned en bratt trapp, inn i et dystert kapittel i byens historie.

— De er veldig mørke og bratte disse trappene. Jeg håper virkelig vi får alle velberget ned! Det er ikke akkurat så mye å støtte seg på her, sier Ennis og forsvinner inn bak en tykk dør som leder inn i en av bunkerne nazistene brukte under 2. verdenskrig.

Den lange og mørke gangen fører til det som var hovedkontoret til Nikolaus von Falkenhorst. Skrivebordet hans står der den dag i dag. Rolf Øhman

Til vanlig er bunkeren åpen kun etter avtale, men mandag i påskeuken og uken etter påske arrangeres det turer ned i hemmelighetene under gateplan.

Fem bunkere under Vika

Trygt inne i det første rommet blir vi møtt av nazisymboler, og det går kaldt nedover ryggen på oss. Rommet er autentisk og uendret siden krigens dager. Det lukter klamt og innestengt. Inne i kommunikasjonsrommet er det trangt og ubehagelig.

— Kjenner du et trykk i ørene? De ville jo ikke bli avlyttet, så det er helt lydisolert her, sier Ennis, og forteller at stolen som står her er Josef Terbovens egen.

Bunkeren er en av fem som nazistene brukte under krigen. De fire andre ligger under Scandic-hotellet rett over gaten, Ruseløkka skole og i Cort Adelers gate.

Nazifanen du ser i bakgrunnen her er en kopi av dem som pleide å henge på Karl Johan. Rolf Øhman

— Ingen av de andre er tilgjengelig for publikum. De er nok fulle av avgasser, vann og stein, sier Ennis

Det letes fortsatt etter tunneler som binder bunkerne sammen, men foreløpig har jakten vært resultatløs.

— De har boret, men ikke funnet noen. Jeg tror det har vært tunneler fra denne og til den under Scandic, for de måtte jo ha rømningsveiene klar, forklarer hun.

Den private telefonen til Josef Terboven er utstilt nede i bunkeren. Rolf Øhman

Bygningen, som i dag huser Oslo Handelsgymnasium, var nybygd da tyskerne tok den i bruk som hovedkvarter for de tyske, militære styrkene under generaloberst Nikolaus von Falkenhorst. Bunkeren var kommandosentral gjennom hele krigen.

Fra februar 1945 ble skolebygningen hovedkvarter for Reichskommissariat Norwegen, og rikskommissær Josef Terboven hadde sitt personlige kontor i huset.

Lett å få klaustrofobi

Kommunikasjonsrommet er trangt og klaustrofobisk. Rolf Øhman

— Vi har merket en økende interesse for vår nære historie og 2. verdenskrig, også blant yngre folk, forteller Ennis mens hun forteller om nazistenes bruk av symboler.

Bunkeren åpnet i 2000, og alle gjenstandene er samlet sammen av ildsjeler. Bunkeren huset i sin tid alt fra matforråd, sykerom, kommunikasjonssentral og latriner.

Toalett var det også i bunkeren. Rolf Øhman

— Det er litt klaustrofobisk her nede. Tror du det går bra å ta med store grupper hit?

— Det er bare 20 som slipper inn ad gangen. Vi er tre guider og håndtere60 gjester pr. tur. Jeg var her sammen med noen andre guider for en tid tilbake, og det var en som fikk klaustrofobi i den lange og trange gangen. Jeg skjønner det godt. Dette er ikke et hyggelig sted, sier Ennis.

- Jeg har hørt at Quisling og Terboven ikke kom overens. Stemmer det?

— Ja, Quisling ville jo bli nordisk minister. Han var en mann som svek sitt eget folk, og Terboven stolte aldri helt på ham, forteller Ennis, før vi snur ryggen til fortiden og puster ut i solen som skinner over byen.

Bunkers-vandringen arrangeres mandag 30. mars klokken 17 på Solli plass.

 1. Les også

  Her borer de hull i den gamle nazibunkeren for å finne hemmelig etasje

Relevante artikler

 1. BYLIV

  Den første rene barnebokfestivalen i Oslo er i gang

 2. BYLIV

  Byvandring i kveld: Bli med på tur fra Nordpolen til Cuba

 3. BYLIV

  Ekspertene gir deg sin guide til Bylarm

 4. BYLIV

  Regissør Tolga Karaçelik: – I Tyrkia kan alle bli kalt forræder

 5. BYLIV

  Duket for Djangofestival nummer 38

 6. BYLIV

  Lager ny festival: – Vi skal bli for film det Øya er for musikk