Byliv

Ung ildsjel satser på filmfestival

Fredag er det filmfestival på Sandvika kino.

Den kritikerroste dokumentaren Despite the God handler om Jennifer Lynch (datteren til David Lynch) som prøver å lage en Bollywoodfilm i India.

 • May Synnøve Rogne
  Film- og TV-anmelder

Til helgen er det filmfestival på Sandvika kino. Caspar Martens Kerr lager selv film, og bestemte seg for å arrangere filmfestival for uavhengige filmer da han oppdaget hvor vanskelig det er å få vist filmene man lager.

— Jeg bestemte meg for å arrangere en filmfestival da jeg selv holdt på å lage en film, og fant ut hvor vanskelig det er å få vist det man lager. I tillegg var jeg jo inne på tanken at det måtte være gøy å få vist filmer man lager på en større skjerm enn YouTube, forteller Kerr.

Startet med en e-post

Det slo ham at han umulig kunne være den eneste i denne situasjonen.

- Jeg sendte e-post til daværende kinosjef i SF Kino Sandvika, som syntes det var en kjempeidé. Etter hvert ble Sandvika Filmfestival til, sier Kerr.

Mange av landets filmfestivaler sliter økonomisk. Mange er avhengig av støtte, og mange får problemer når den økonomiske grunnstøtten over Statsbudsjettet forsvinner.

Den psykologiske thrilleren Candlestick vises på festivalen - før den har premiere i USA.

— Hvordan har dere finansiert Sandvika filmfestival?

— Vi har søkt penger av Frifond, men fordi festivalen arrangeres i samarbeid med kinoen skal de ikke ha noe annet enn billettinntektene. Alt av penger vi har fått har hovedsakelig gått til promotering av festivalen som nettside, plakattrykk og Facebookannonser. Billetter selges også gjennom deres systemer, mener Kerr.

Kjemper for den uavhengige filmen

Den unge ildsjelen satser på å være et forum for den uavhengige filmen som ikke har en naturlig plass på kino i Norge.

— Vi viser filmer i mange forskjellige sjangre - alt fra dokumentarfilm, animasjon, kortfilm og spillefilm. Felles for alle filmene er at de er såkalte indiefilmer - uavhengige filmer, altså at det ikke er noe studio som står bak.

- Er det amatørfilmer?

— Nei, ingen er amatørfilmer, men noen er laget av yngre, mindre erfarne filmskapere, mens andre er laget av veldig erfarne filmskapere. Vi ønsker å ha så mye forskjellig som mulig, da det spennende er å se mangfold og forkjellige måter å lage film på, ikke bare én generisk formel gjentatt femten ganger, sier Kerr.

- Er det noen filmer du vil trekke frem?

— Den animerte Sundance-filmen Det var ikke jeg, det var fiskmåsen må ses. I tillegg er Candlestick en veldig godt laget psykologisk thriller. Den skal ha USA-premiere lørdag 11. april, så vi har en førpremiere. Despite the God er en dokumentar om Jennifer Lynch (datteren til David Lynch) som prøver å lage en Bollywoodfilm i India. Den skildrer hennes opp- og nedturer i det nærmest håpløse prosjektet, avslutter Kerr og ønsker velkommen til festival!

Fullt program finner du her: sandvikafilmfestival.no/

Relevante artikler

 1. BYLIV

  Årets Oslo Pix er avlyst

 2. BYLIV

  Årets Film fra Sør-festival byr på en god porsjon testosteron

 3. KULTUR

  Fra Bjølsen til Berlin: Norsk film inntar Berlinalen

 4. BYLIV

  Regissør Tolga Karaçelik: – I Tyrkia kan alle bli kalt forræder

 5. BYLIV

  Lager ny festival: – Vi skal bli for film det Øya er for musikk

 6. KULTUR

  Joachim Trier åpner den 45. norske filmfestivalen i Haugesund