Byliv

Tørr munn. Røde øyne. Trang hjelm. Oksehunger. Grønland, here I come.

 • Joacim Lund
  kommentator

afp000754141-2l3vpH7Eq4.jpg

Sjelden har jeg ledd så mye som da Olav Thon skulle bygge kjøpesenter på Grønland. Grønland basar .

Navnet var ment å gi assosiasjoner til basarene i Teheran, Damaskus, Lahore og andre steder i den delen av verden, antar jeg, og på den måten appellere til en stor innvandrerbefolkning som få kommersielle aktører så langt hadde henvendt seg til. Kanskje kunne han til og med lokke penger ut av resten av befolkningen som synes Grønland er «frodig», «eksotisk» og «spennende». Greit nok det, altså. Det ufrivillig komiske lå i hvordan planene ble presentert.

For virkelig å understreke at dette skulle bli en multikulturell smeltedigel, sirkulerte Thon arkitekttegninger til avisene. Der var det mange innslag av festlig eksotisme, og kronen på verket var en hjørnerestaurant prydet med et supereksotisk skilt — en kaktus med en sombrero på. Tacos, liksom. Wow. Klyp meg i armen.

Noen år etter åpningen er det ikke tacos som lokker meg dit. Ikke spennende dufter. Ikke fargerikt fellesskap heller. Det er burgere.

En gang dro jeg i gang en tråd på nettstedet Underskog for å finne ut hvor i Oslo man får kjøpt den beste dagen-derpå-burgeren. Ingen tok poenget. Fyret endte opp som vinneren.

Hva hadde skjedd om New York Times sendte han kaffeduden tilbake hit for å vurdere Oslo som burgerby? Antagelig ville Oslo blitt best i verden igjen. Byen drukner jo i kvalitetsburgere fra Illegal, Døgnvill, Munchies, Fyret og sånne steder. Uslåelig på en vanlig dag. Men dagen derpå-burgere er en egen sjanger. Mykt, søtt brød, plenty av dressing, dryppende av fett og nammenamm. Da, har jeg oppdaget, er det få som kan hamle opp med Max i Grønlands basar.

Ikke frodig. Ikke eksotisk. Ikke spennende. Ikke økologisk. Ikke kortreist.

Alt til sin tid, si.

Relevante artikler

 1. SULTEN

  Stor guide: Her er byens beste burgere

 2. SULTEN

  Teaterplassens pizzaleverandør kan også by på andre godbiter

 3. OSLOBY

  Første Starbucks åpner øst for Akerselva

 4. SULTEN

  Oslos beste burgere

 5. OSLOBY

  Visste du at her gikk Oslos strandlinje i middelalderen?

 6. FOTBALL

  Branns jakt på tilskuere: Lokker med taco