Byliv

Søndag er det 2-årsbursdag i Mathallen. Er den ikke blitt stor?

Da jeg hørte at Oslo gikk svanger med en mathall, hoppet hjertet over et slag. Da den ble født, hoppet det over to.

afp000754141-2l3vpH7Eq4.jpg

  • Joacim Lund
    Joacim Lund
    kommentator

Jeg hadde ønsket meg dette barnet så lenge. Ikke bare jeg, forresten, i flere tiår var det blitt snakket og skrevet om fattige, lille Oslo, som ikke engang hadde en egen mathall. Som ikke hadde et bredt anlagt alternativ til lavpriskjedene, et sted å møtes, spise, drikke og handle. Som ikke hadde en bærer og formidler av matkultur.

Og så ble barnet født.

I de to årene som har gått, har jeg ofte vært litt forbløffet over det folk har sagt om Mathallen. Et kaksefenomen, har noen kalt det. Snart konkurs, sier andre. Begge deler er feil.

Kjedene markedsfører lav pris. Stort sett, i alle fall. Det betyr ikke at det er kaksete å bry seg om verdier som matkultur, kvalitet og dyrevelferd. Dessuten finner du ofte ferske kvalitetsprodukter i Mathallen til en lavere pris enn prosesserte, vakuumpakkede greier i supermarkedet.

Vet du i tillegg hva du skal gjøre med råvarene, er det ikke dyrere å handle der enn på Rimi.

Når det gjelder spådommene om konkurs, ser det ut til å ha dårlig feste i virkeligheten. Noen butikker er blitt borte, andre har kommet til, akkurat som i verden utenfor Mathallen.

Én barnesykdom har vært at for mange har kommet dit for å snuse inn spennende dufter, og legger lørdagshandelen til et annet sted, men ifølge ledelsen vokser bursdagsbarnet seg sterkere fra måned til måned.

Fortsatt skulle de gjerne hatt flere kunder i ukedagene, men antallet faste kunder vokser, og snittomsetningen pr. kunde stiger.

Men blås nå i ledelsen. For oss som bor her i denne lille, skitne byen, er Mathallen, med alle sine kurs og opplevelser blitt det sentrumet for matkultur det var ment å være. Det synes jeg vi skal gratulere bursdagsbarnet med, og så kan vi gratulere oss selv med det samme – barnet vi ønsket oss hadde livets rett.

Festen er ikke over, det er kake igjen.

Les også

  1. Glem magefølelse og omtrentligheter. Kjøkkenet er i ferd med å bli et laboratorium.

  2. «Nå får du tak i en av verdens fremste delikatesser i Oslo gratis»

  3. Munchies åpner ny restaurant på Grünerløkka

  4. «Lavpriskjedene er den største trusselen mot norsk matkultur. OK, var den største trusselen, da»